Nieuws

Iran waarschuwt voor nieuw Stuxnet-virus

Een Iraans persbureau beweert dat er een nieuwe worm wordt ontwikkeld die sterker is dan Stuxnet, bedoeld om het atoomprogramma van het land te verstoren.

Volgens de Iraanse nieuwsdienst FARS werken inlichtingendiensten van Saoedi-Arabië en Israël samen aan een worm die sterk genoeg is om het nucleaire programma van Iran te saboteren. FARS zegt dat de twee landen op 24 november in Wenen hebben gesproken over Stuxnet versie 2.

Het beruchte Stuxnet-virus, dat de controle over grote industriële installaties kan overnemen, kwam in 2010 groot in het nieuws, maar bestaat mogelijk al veel langer. Er is nooit bewezen wie er achter het virus zat, maar aangenomen wordt dat dit het werk is geweest van de Israëlische en Amerikaanse regeringen.

[related_article id=”161920″]

Nucleaire deal
FARS baseert zich met zijn waarschuwing voor een nieuw Stuxnet-virus op “een geïnformeerde bron dicht bij de Saoedische geheime dienst”. Saoedi-Arabië en Israël doen een poging om deze next-generation Stuxnet-malware te ontwikkelen omdat ze “er niet in geslaagd zijn de nucleaire deal tussen Teheran en de wereldmachten te voorkomen”, schrijft het Iraanse persbureau.

Het doelt daarmee op de afspraken die Iran op 24 november in Genève heeft gemaakt met de VS, Groot-Brittannië, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland over controle op zijn atoomprogramma. In ruil voor verlaging van sancties met zeven miljard dollar perkt Iran zijn nucleaire activiteiten in.

Israëls premier Binyamin Netanyahu heeft deze deal “een historische vergissing” genoemd. De Saoedi’s op hun beurt vinden het “verraad van het Westen”, zo stelt FARS.

Maar misschien moeten we de beweringen van het persbureau met een korrel zout nemen. Diens reputatie is er namelijk niet sterker op geworden toen het een satirisch bericht van de website The Onion overnam. Daarin werd gesteld dat de meeste Amerikanen liever een biertje gaan drinken met de Iraanse leider dan met hun eigen president.

Ook al is Israël niet blij met de deal, het is niet waarschijnlijk dat het zijn relatie met de VS op het spel zet. Mocht het verhaal toch kloppen, dan zou de malware kunnen dienen als ‘back-up’, voor het geval de westerse overeenkomst met Iran spaak loopt.

Lees hier ons onderzoeksartikel Stuxnet: theorieën versus feiten uit 2010.

Met dank aan Charlie Osborne van ZDNet.com

antivirusBeveiligingbeveiligingirannieuwssabotagespionagestuxnetstuxnet-virusvirus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren