Nieuws

Vliegende robotlibelle ontwijkt zelf obstakels

Onderzoekers van TU Delft ontwikkelden een lichtgewicht vliegende robot, die zichzelf zonder hulp van buitenaf door een ruimte kan navigeren.

Onderzoekers van TU Delft hebben een vliegende robot met flapperende vleugels ontwikkeld die zelf obstakels uit de weg gaat. De DelFly Explorer weegt amper 20 gram, dat is net zoveel als vier A4"tjes.

Door zijn twee flapperende transparante vleugels lijkt de DelFly nog het meest op een libelle. Het bijzondere is dat dit robotje kan rondvliegen zonder hulp van buitenaf. Op die manier is het miniatuurvliegtuigje in staat om zelfstandig onbekende omgevingen te verkennen.

Obstakels
De DelFly bepaalt de afstand tot objecten met behulp van een nieuw ontworpen systeem. Dat weegt slechts vier gram en bestaat uit twee camera"s en een minuscule computer, die met behulp van zeer efficiënte code de beelden combineert.

[related_article id=”160734″]

Wanneer het systeem een obstakel waarneemt, vliegt de DelFly nog een klein stukje verder en maakt daarna een cirkelbeweging tot het object niet meer zichtbaar is. Vervolgens vliegt het robotje in die richting verder. 

De DelFly Explorer kan autonoom opstijgen, op dezelfde hoogte blijven en obstakels ontwijken tot de batterij na ongeveer negen minuten op is. De gegevens van de sensoren worden aan boord verwerkt, zonder tussenkomst van mensen of een externe computer.

Uitdaging
De DelFly is niet het eerste multi air vehicle (MAV) dat obstakels kan ontwijken, maar wel veruit het lichtste. Daarin zat de grootste uitdaging voor de onderzoekers van TU Delft; een systeem ontwikkelen dat weinig weegt en ook nog eens heel snel de data kan verwerken. Het was namelijk ook belangrijk rekening te houden met de flapperende beweging van de vleugels. Dit is opgelost met een speciaal ontwikkeld algoritme.

TU Delft ziet al direct meerdere praktische toepassingen voor de DelFly Explorer. Fruittelers kunnen bijvoorbeeld de robotlibelle inzetten in hun broeikassen om te kijken of het fruit al rijp is. Of de DelFly kan tijdens een concert van bovenaf livebeelden streamen.

Bekijk hieronder het YouTubefilmpje van de TU Delft.

 

delflydronesexplorerfuturetechmavnieuwsontspanningrobotrobotlibellerobotstoekomsttu delftvliegende robot

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken