Nieuws

Tien redenen om een NAS in huis te halen

Ondertussen heb ik thuis al meer dan vier jaar een NAS staan. Ik kan al lang niet meer zonder, maar waarom heb jij er eigenlijk eentje nodig?

Een NAS (Network Attached Storage) is in feite een klassieke externe harde schijf die je rechtstreeks aan je netwerk koppelt. Ondertussen heb ik thuis al meer dan vier jaar een exemplaar staan en kan ik al lang niet meer zonder. Maar waarom heb jij er eigenlijk eentje nodig? Tien redenen waarom je een NAS in huis zou halen.

1. Back-up

Je hebt nooit een back-up nodig, tot het noodlot toeslaat. Je kan altijd een externe harde schijf inschakelen om je bestanden veilig te bewaren in geval van nood, maar een centrale NAS is in feite een veel veiligere oplossing. Die neem je niet overal mee naartoe, waardoor er veel minder kans is op falen dan bij een externe harde schijf.

Bovendien kan je in een NAS meestal twee of meer harde schijven plaatsen. Zo ben je binnen je NAS zeker van extra kopieën van alle bestanden in RAID1 (waarbij de harde schijven in de NAS kopieën van elkaar zijn), voor extra veiligheid. Tegenwoordig levert nagenoeg elke fabrikant zijn NAS trouwens met een deftige back-uptoepassing.

2. IP-camera"s

Je kan je huis tegenwoordig makkelijk beveiligen met (draadloze) IP-camera’s, maar waar blijf je met al je opgenomen beelden? Sommige camera’s hebben een SD-kaartslot om beelden op te slaan, maar op een NAS kan je veel meer bewaren. Bovendien ondersteunen sommige fabrikanten de mogelijkheid om je IP-camera op afstand te bekijken met je NAS, waar ook ter wereld. 

Daarnaast kan je handig bepalen wanneer een camera moet opnemen, met of zonder beweging. Hou er wel rekening mee dat er meestal maar één cameralicentie in de doos van je NAS zit. Wil je meer IP-camera’s aansluiten? Dan zal je extra moeten betalen.

3. Alles in de cloud

De tijd dat alles thuis vast op je NAS bleef staan, ligt al even achter ons. Bijna alle fabrikanten bieden een online clouddienst aan, waarmee je alle bestanden op je NAS overal ter wereld kan raadplegen.

De meeste hebben zelfs een smartphone- of tablet-app om op afstand films, muziek of foto’s te bekijken of beluisteren. Op die manier creëer je een eigen cloudopslagdienst, zonder de opslagbeperking van een Dropbox of SkyDrive.

4. DLNA

Een NAS is bijna altijd compatibel met DLNA. Wat brengt dat als voordeel? DLNA is een universeel protocol om bestanden te delen tussen media-apparaten. Dit betekent dat al jouw bestanden meteen zichtbaar zijn op een aparte mediaspeler, je Smart TV, je smartphone of je tablet. Als je toestel dit bestandsformaat ondersteunt, kan je er alle bestanden van je NAS op afspelen.

5. Altijd beschikbaar

Een NAS is altijd beschikbaar, zowel actief als in stand-by. In het laatste geval verbruikt hij net geen twee watt, zuinig genoeg om hem permanent aan te laten staan. Van zodra een toestel de NAS raadpleegt, schiet hij wakker en kan je aan je bestanden. Veel sneller en gemakkelijker dan elke keer naar je computer te moeten lopen en te wachten tot die opgestart is. Bovendien is de kans groot dat er meerdere toestellen met je thuisnetwerk verbonden zijn. Die kunnen dan allemaal de centrale NAS raadplegen.

6. Welke RAID?

Een NAS bestaat in verschillende smaken: één, twee, vier of zelfs meer harde schijven die je erin kan plaatsen. Eén harde schijf beperkt de veiligheid, maar vanaf twee of vier schijven kan je de belangrijke RAID1-configuratie inschakelen. Die zorgt ervoor dat elke schijf identiek gespiegeld wordt met een andere. Zo ben je altijd zeker dat je bestanden veilig zijn, mocht één harde schijf de geest geven.

Het enige nadeel? Als je twee harde schijven van 2 TB koopt, dan hou je in totaal ook maar 2 TB over. Zekerheid kost nu eenmaal opslagcapaciteit.

7. Downloaden

De kans is groot dat je ooit al eens op een Torrent-bestand gebotst bent. Deze kleine bestandjes voeren downloadopdrachten uit. Helaas kunnen die soms heel lang duren, zeker bij grote bestanden. Alleen daarvoor je computer laten aanstaan, is niet bepaald energie-efficiënt. Maar je kan die opdracht ook gewoon aan een NAS geven, zodat jij er niet meer naar moet omkijken.

Naast Torrents ondersteunen de meeste NAS-toestellen ook nieuwsgroepen en ftp-servers. Bovendien kan je een eigen tijdsschema opstellen met downloadbeperkingen … erg handig wanneer je bij je internetprovider rekening moet houden met piek- en daluren.

8. Apps

Je staat er wellicht niet bij stil, maar ook NAS-toestellen ondersteunen apps. Sommige fabrikanten hebben zelfs een heuse app-winkel aan boord, met leuke extra’s. Het aantal apps groeit elke maand, net zoals ook de populariteit van een NAS gestaag groter wordt. Bovendien heeft haast elke fabrikant wel een app voor je smartphone of tablet, waardoor je handig met je NAS kan communiceren. Overal apps dus!

9. Overal printen

De printer die je thuis hebt staan, is doorgaans via usb met je computer verbonden. Wanneer je een NAS in huis haalt, kan je die printer even goed aan je NAS hangen, via een vrije usb-aansluiting. Hiermee centraliseer je je printer, zodat je van overal in huis kan printen.

Met Google Cloud Printer kan je zelfs van overal ter wereld afdrukken, zonder dat je computer hiervoor aan hoeft te staan. Smartphone, tablet of laptop, voortaan kan je waar je maar wil printopdrachten naar huis sturen. Kijk voor de zekerheid wel even na of je printer wel compatibel is met je NAS.

10. Versleuteld

Een NAS staat centraal in huis, wat betekent dat iedereen er toegang toe heeft. Althans, tot op een bepaald niveau. Jij bepaalt namelijk zelf hoeveel iedereen mag gebruiken. Je kan de NAS volledig afsluiten met een login en wachtwoord die niemand mag weten, of je kan per map aanduiden wie wat mag wissen of wijzigen. Maak verschillende gebruikersaccounts aan op je NAS, om zeker te zijn dat alles veilig achter slot en grendel zit.

back-upclickxclouddlnadownloadenhelpnasnetwerkopslagraidtip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken