Redder in nood: DataRescue DD
Wanneer je op een doordeweekse dag je gegevensbestanden benadert en plots een of andere melding ziet verschijnen die duidelijk maakt dat dat niet langer lukt, dan kan je alleen maar hopen dat je over een recente back-up beschikt.
Is dat niet het geval, dan is dataherstel je laatste toevlucht. DataRescue DD is precies zo’n tool, die vooral in handen van gevorderde gebruikers tot zijn recht zal komen.
[download_file]
Verwacht van DataRescue DD alvast geen gelikte tool die voor jou even de verloren of verloren gewaande bestanden zal opdiepen. Neen, DataRescue DD is een ietwat gespecialiseerde imaging-tool die – zoals de naam al aangeeft – een compleet beeldbestand (image) van de problematische schijf maakt.
[related_article id=”161920″]
Standaard gebeurt dat in een ruw imageformaat (met extensie .dd). Zo’n imagebestand kan je vervolgens met wat geluk aan een stationsletter koppelen (‘mounten’), bijvoorbeeld met het gratis OSFMount.
Van achteren naar voren
Een wat aparte eigenschap van DataRescue DD is dat hij de data ook van ‘achteren naar voren’ kan inlezen, dus beginnend met de hoogste schijfsporen (tracks) en geleidelijk aan afdalend naar de laagste sporen.
Stel dat spoor 100000 corrupt blijkt, dan kan je eerst een image maken van spoor 0 tot 99999 en vervolgens vanaf het laatste spoor naar spoor 100001. Blijkt ook deze image te crashen op, zeg maar, spoor 100050, dan maak je een tweede image vanaf spoor 100051.
Op die manier bezit je dus twee ‘ruwe’ images, exclusief de onleesbare sporen. Voor iemand met kennis en geduld – en een tool als OSFMount - kan dat voldoende zijn om heel wat data alsnog te recupereren.
Houd er wel rekening mee dat net zo"n intense leesoperatie door DataRescue DD de fatale klap kan betekenen voor een schijf die bijvoorbeeld al fysiek beschadigd was. Het is in elk geval wel zo dat DataRescue DD zelf niets naar de bronschijf schrijft tijdens de hele imaging-operatie.