Nieuws

De technologietrends voor 2014

Het nieuwe jaar staat voor de deur, tijd om te analyseren wat je in 2014 mag verwachten.

Het is niet gemakkelijk om zomaar in te schatten wat er belangrijk wordt in 2014. Sommige technologieën bestaan al langer maar vinden nu pas hun weg naar elk huidhouden. Andere trends zijn al langer actief in het buitenland, maar blijven koppig weg uit België. Alles in dit dossier breekt misschien niet 100 procent door in 2014, maar hierdoor weet je alvast wat er de komende maanden en jaren op til staat.

Robots

Het spreekt voor zich dat robots een belangrijke rol zullen spelen in 2014, zoals ze dat al elk jaar voorspellen. Dat klopt, maar volgend jaar zou wel eens de definitieve doorbraak zijn dat robots algemeen aanvaard worden als hulpmiddel. Dit kan klein beginnen in de vorm van een stofzuigerrobot of dweilrobot, maar waarom ook niet zo’n automatische grasmachine die je tuin onderhoudt?

Alle robottoepassingen die er vandaag allemaal zijn, zorgen ervoor dat we minder in huis moeten doen. Dat komt goed uit, want de huidige maatschappij heeft ook steeds minder tijd op overschot. Alles is druk, dus elke taak die geautomatiseerd kan worden, biedt tijdswinst. Er bestaan zelfs al robotten die je dakgoot helemaal proper maken, zonder dat jij dat nog moet doen. Een korte zoekopdracht op het internet zal je verbazen wat tegenwoordig al door robots kan worden gedaan.

En wat met robots als sociaal hulpmiddel? Steeds meer rusthuizen kopen een robothuisdier aan om de bewoners extra gezelschap te houden. Waarom ook niet? Je moet die complexe robots zeker niet vergelijken met die goedkope speelgoedhuisdieren die je al langer in de speelgoedwinkel kan vinden. Dit zijn complexe machines met duizenden sensors en diepgaande programmatie om zo echt mogelijk te reageren. Verwacht dit jaar alvast een boost van zulke robots in rusthuizen.

Lees ook: Elf jobs die robots overnemenGoogle stort zich op robots in de cloudVliegende robotlibelle ontwijkt zelf obstakels

Zelfrijdende auto’s

Oké, ik zie je al fronsen bij het lezen van deze titel. Het klopt, in 2014 zullen we niet allemaal in zelfrijdende auto’s rondrijden doorheen België, maar de ontwikkeling ervan geraakt wel in een stroomversnelling. Alle belangrijke autofabrikanten hebben zich in het concept vastgebeten, wat de ontwikkeling heel snel vooruit stuwt. Google is daarin de voornaamste katalysator.

Googles eigen Driverless Car heeft al veel testritten achter de rug, telkens met succes. Ze boeken elke test opnieuw veel vooruitgang. Het zou me niet verbazen dat er dit jaar op de Belgische wegen met een automatische auto zal worden gereden. Als test welteverstaan, want de commercialisatie van dit soort auto’s zie ik geen vorm nemen voor 2020.

Lees ook: Google-auto krijgt rijbewijs in Nevada l Volvo toont zelfrijdende auto

Gezondheidsmeters

We willen tegenwoordig allemaal steeds meer weten. We schuimen websites af naar nieuws, kijken elke dag naar onze sociale netwerken, we willen van alles op de hoogte blijven. Waarom dan ook niet van onze gezondheid? Hebben we genoeg bewogen op een dag? Wegen we teveel? Zijn we goed bezig op vlak van sport? 2013 heeft in België de start ingeluid van slimme gezondheidsmeters als de Fitbit of de Withings Pulse, maar die technologie zal zich nog veel verder ontwikkelen in 2014.

In feite zullen al je apparaten thuis met elkaar kunnen samenwerken. Een metertje aan je broek voor al je bewegingen, eentje om mee te slapen voor je slaappatroon, een weegschaal die alle data vergelijkt en je feedback geeft over je gewichtscurve, alles om je meer inzicht te geven in je gezondheid. Andere fabrikanten zien die trend ook komen, daarom dat recent Polar nog de Loop aankondigde en smartphonefabrikanten als Samsung en Apple speciale extrazuinige sensors voorzien om bewegingen of stappen te registeren.

Mee daarop hinkend zijn de digitale loophorloges, fietscomputers, golftoepassingen en ga zo maar even door. Babolat heeft zelfs al een digitaal racket, de Play Pure Drive, die je tennisslag analyseert op je smartphone. Alles van sport wordt gedigitaliseerd, met gps opgenomen, in de cloud geanalyseerd en overal beschikbaar. Meten is weten.

Lees meer: Review Withings Pulse: mini-bewegingsassistentReview TomTom Multi-Sport: zwemmen, fietsen, lopen

3D-printers

Het succes van 3D-printers staat al langer in de sterren geschreven, maar nu de grote printerfabrikanten zich willen mengen in 2014, kan de prijzenslag beginnen om het voor de gewone consument interessant te maken. Ik ging afgelopen maand naar een opendeurdag van een hifi-elektronicawinkel, en daar stond een 3D-printer opgesteld. Ik stond ervan versteld hoeveel mensen interesse hadden in zoiets. Mits wat goeie marketing van bekende fabrikanten, een betere gebruiksvriendelijkheid en een lagere prijs kan 2014 wel eens het jaar worden van de 3D-printers.

Onrechtstreeks betekent dat ook 3D-geprinte voorwerpen een grote groei zullen kennen volgend jaar. Wat dacht je van een hypermoderne lamp of een bijzondere tuinstoel? Diverse sectoren houden hun ogen open om te zien wat er allemaal met 3D-technieken mogelijk is. Het hoeft daarom ook niet altijd een afgeleide van PVC te zijn. Waarom niet met ijzer of aluminium printen? De mogelijkheden zijn eindeloos, daarom dat de technologie razendsnel evolueert. 

Lees ook: Aan de slag met je eigen 3D-printerEerste 3D-geprinte, functionerende luidspreker l Zo ziet een 3D-geprinte pizza er uit l Concert met alleen 3D-geprinte instrumenten

Crowdfunding

Deze trend zette zich al heel 2013 door, en volgend jaar wordt die lijn helemaal doorgetrokken naar andere toepassingen. Bart Swings heeft het als een van de eerste sporters geprobeerd om geld in te zamelen voor de Winterspelen in Sochi, met resultaat. Na drie weken heeft hij al meer van 79.000 euro verzameld. De moeder der Crowdfunding websites, Kickstarter, heeft ondertussen al veel projecten tot leven gebracht. Het begint met een idee, dat idee wordt gedeeld met de rest van de wereld, en als er genoeg mensen geld willen geven om zoiets te kopen, ben je succesvol. Neem zeker een kijkje op http://www.kickstarter.com/year/2012 en http://www.kickstarter.com/year/2013 om de knapste projecten van 2012 en 2013 te bewonderen.

Bart Swings heeft bewezen dat crowdfunding niet enkel een internethype is, maar dat het ook kan werken voor allerlei toepassingen. Waarom zou bijvoorbeeld jouw tennisclub niet via crowdfunding een nieuwe binnenhal kunnen zetten? Of een ondernemer die graag een winkel of project wil starten? Het enige wat je nodig hebt is wat publiciteit, en de rest volgt.

Lees ook: De opmerkelijke start van een pen die schrijft in 3DGentse spelstudio zamelt vermogen in op KickStarterUbuntu zoekt 32 miljoen dollar voor Edge-smartphone via crowdfunding

Internet of Things

Internet is overal, dat weet iedereen ondertussen. Maar het aantal apparaten dat via internet kan communiceren, blijft sterk groeien in 2014. De grootste motivator op dat vlak is je smartphone of tablet. Die functioneert als sleutel tussen alle andere internetdiensten. Alarmsystemen die je op je smartphone kan bedienen, je wasmachine die je op afstand inschakelt of even de thuisverwarming in de bus uitschakelen omdat je dat was vergeten, het kan tegenwoordig allemaal al. De prijzen blijven verder zakken, abonnementsdiensten dalen of worden nagenoeg gratis, internet hoort overal in thuis.

Het zogenaamde ‘huis van de toekomst’ is dichterbij dan ooit: alles moet verbonden zijn. Dat allemaal heeft uiteraard een groot nadeel: veiligheid. Hoe meer diensten online manipuleerbaar zijn, hoe belangrijker je online gegevens worden. Bekijk het als een online identiteit die elk jaar steeds uitgebreider wordt, met je smartphone als digitale sleutel tot alles.

Lees ook: Egardia alarmsysteem: slim alarm via internetBouw je eigen domoticasysteem via de router 

Draagbare technologie

De smartphone is lang niet meer de enige technologiebron die jou verbindt met het internet. 2013 bracht de eerste echte smartwatches, een trend die ik in 2014 helemaal zie ontploffen omdat alle fabrikanten hetzelfde idee hebben. Alle informatie om je pols, zodat je niet telkens je smartphone uit je broekzak moet halen wanneer je eenvoudigweg een bericht hebt ontvangen. De eerste versies zijn nog geen succes, maar het zit boordevol potentieel. Misschien moet Apple er eentje maken om de trend te zetten?

Naast je pols doet Google een gooi naar je ogen met Google Glass. Hiermee wordt alle informatie nog sneller tot jou gebracht, rechtstreeks in je ooghoek. Het concept is ondertussen in testfase bij de eerste gebruikers, en ik verwacht eind 2014 dat iedereen vlot zo eentje in de winkel kan kopen. De mogelijkheden met Glass zijn werkelijk eindeloos. De appontwikkelaars zijn nog maar recent van start gegaan om voor Glass te ontwikkelen, maar de eerste tekenen zijn veelbelovend. Iets om in het oog te houden…

Lees ook: Hands-on met Google GlassSamsung lanceert Galaxy Gear smartwatchReview Sony SmartWatch 2: Smartphone-assistent rond je polsSony neemt patent op slimme pruik l Armband verwarmt of koelt je hele lichaam 

Mobiel tv-kijken

Telenet en Belgacom hebben de digitale tv-markt stevig in handen, maar op vlak van mobiel kijken op smartphones en tablets krijgen ze duchtige concurrentie van het gloednieuwe Bhaalu en Stievie. Beide diensten focussen zich volledig op mobiel tv-kijken, zolang er maar een goed 3G- of Wi-Fi-signaal is. Bhaalu koppelt zijn dienst zelfs tot in de woonkamer met een eigen recorder en tv-stick. Het is duidelijk dat de strijd voor tv-kijken zich niet enkel meer in de woonkamer afspeelt.

Daarnaast moeten ze allemaal ook in 2014 rekening houden met de online videodiensten zoals Netflix of Hulu. Netflix is al beschikbaar in Nederland sinds eind 2013, net als in een aantal andere Europese landen, wat het niet ondenkbaar maakt dat België binnenkort ook aan bod komt. In Amerika krijgen kabelproviders harde klappen van videodiensten zoals Netflix en Hulu, benieuwd of onze Belgische operatoren in 2014 hetzelfde gaan voelen.

Lees ook: Telenet kondigt lancering van vernieuwde YELO TV aanBekijk nu al Netflix op je tvBelgacom lanceert Stievie-alternatief TV ReplayUitgesteld tv-kijken: Stievie vs. bhaalu Mobiel

Tablets in scholen

De eerste scholen hebben voor het schooljaar 2013 – 2014 al tablets geïntegreerd in hun lessysteem, voorlopig met succes. Het lijkt daarom niet uitgesloten dat vanaf volgend schooljaar een heleboel andere scholen hetzelfde voorbeeld gaan volgen. Scholen zijn al langer aan een digitale evolutie bezig met smartboards als eerste stap, en een tablet voor de leerlingen is een logische tweede stap.

 

Goede tablets zijn zeker niet goedkoop, maar als je de totale kost van alle boeken optelt, ben je ook wel een aardige som geld kwijt. Bovendien is de kans groot dat je in de nabije toekomst toch al een tablet wilde kopen, of dat je er al eentje in huis hebt. In 2014 moet wel werk worden gemaakt van een aantal standaarden, zodat ouders weten welke tablets allemaal worden ondersteund.

Lees ook: Samsung vervangt boeken en krijtbord van Vlaamse klas door gadgetsOnderwijsminister roept tabletscholen op om voorbeeld te zijn l Google waagt zich aan schoolboeken

Jaarlijkse prestatiewinst

Alle tablet-, smartphone- of laptopfabrikanten rollen graag wel eens met hun spierballen. Alles moet sneller, alles moet beter, alles moet krachtiger, en dat allemaal ten koste van de batterij die de razendsnelle ontwikkeling niet kan counteren. Tot op een punt dat de technologie voor 95 procent van de gebruikers als ‘snel genoeg’ wordt bestempeld. Bij laptops zie ik dit al een tweetal jaar evolueren. De jaarlijkse prestatiewinst bedraagt nog maar amper 5 tot 8 procent, maar de autonomie stijgt wel met soms meer dan 50 procent. Een laptop van twee jaar geleden vergelijken met eentje van nu, daar ziet op vlak van prestaties bitter weinig verschil op.

Doe je dat bij smartphones of tablets, dan merk je nog wel een prestatieverschil op, maar dat daalt ook elk jaar. Op een bepaald moment kom je op een punt dat alles snel genoeg is, en dat sneller enkel nuttig is voor die veeleisende groep van 5 procent. Smartphones zie ik dit jaar geen grote sprongen meer maken in prestaties, maar eerder in autonomie. Chips werken steeds zuiniger, en als die zuinigheid niet meer wordt gecounterd door een overcompensatie van extra kracht, dan stijgt de autonomie. In 2014 zie ik stilaan dezelfde ommekeer als laptops twee jaar geleden.

Lees ook: Intel Haswell legt focus op autonomieMacBook Air: sneller en een betere batterijG2 van LG bekendgemaakt: snelste met strafste batterij

2014clickxnieuwstrendsvoorspelling

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken