Nieuws

Tien tips om meer uit je router te halen

Om je netwerk en router optimaal te laten lopen kan er wel enig configuratiewerk nodig zijn. De tips uit dit artikel zorgen voor de beste router.

Er zijn tientallen routermerken en –modellen en géén is identiek. Dat geldt voor het uiterlijk, maar meer nog voor de interface en de mogelijkheden. We kunnen dus geen universele tips meegeven die je zonder meer op elk van die routers kan toepassen. De tips werden echter zo geformuleerd dat je ongetwijfeld snel de ‘klik’ kan maken naar je eigen toestel toe.

We gaan er van uit dat je weet hoe je het configuratiescherm van je router bereikt – dat kan nagenoeg altijd door het IP-adres van je router in de adresbalk van je browser in te voeren. Houd er verder rekening mee dat sommige routers een herstart vereisen om bepaalde wijzigingen effectief door te kunnen voeren. We geven nog even mee dat de screenshots bij dit artikel afkomstig zijn van een Cisco RV110W router.

1. IP-adres

Om het IP-adres van je router te achterhalen, druk je op de toetscombinatie Win+R en voer je het commando cmd uit. Op de opdrachtregel tik je vervolgens ipconfig in. Bevestig met de Enter-toets. Bij de ethernet-adapter voor de LAN-verbinding en/of bij de adapter voor je draadloze netwerkverbinding noteer je het IP-adres achter "Standaardgateway" (bijvoorbeeld: 192.168.1.1). Dat adres voer je in je browser in, want dat brengt je naar het configuratiescherm van je router.

2. DHCP-reservering

De kans is groot dat ook jouw router als DHCP-server optreedt. Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt er op neer dat die ervoor zorgt dat de toestellen in je netwerk een verschillend IP-adres krijgen. Handig, maar niet zo handig als het IP-adres van bijvoorbeeld je NAS of printer telkens wijzigt. Je zorgt er maar beter voor dat dergelijke toestellen altijd hetzelfde IP-adres krijgen van de DHCP-server. Dat kan via "Address Reservation", "DHCP Reservation" of "Static DCHP", een functie die in de meeste routers zit ingebouwd.

3. Port forwarding

Je hebt een (ftp-, web-, …) server draaien op je NAS of op een van de pc’s in je netwerk – het liefst op een poort hoger dan 1024 gezien lagere poortnummers wel vaker door internetproviders worden geblokkeerd. Vanuit je netwerk is die server prima bereikbaar op het interne IP-adres van die pc (192.168.0.100:8080 bijvoorbeeld). Dat lukt echter niet van buitenaf. Daartoe moet je namelijk eerst op je router de juiste poort (8080 in mijn voorbeeld) doorsluizen naar het IP-adres van die pc. Juist, port forwarding dus. Hoe je dat precies aanpakt voor jouw router vind je met wat geluk hier toegelicht.

4. Dynamisch DNS

Het zit er dik in dat je internetprovider jouw IP-adres dynamisch toekent. Het kan dus zonder meer wijzigen! Vervelend wanneer je je router van buitenaf wil bereiken. Een oplossing is dan een dienst voor dynamisch DNS als Dyn (circa 18 euro per jaar). Telkens het externe IP-adres van je router wijzigt, wordt dat meteen aan de dienst doorgeseind zodat je hostnaam automatisch weer op het actuele IP-adres wordt afgestemd. Er zijn ook gratis diensten als No-IP, maar die worden lang niet door alle routers ondersteund.

5. OpenDNS

De kans is groot dat je router standaard de DNS-servers van je internetprovider aanspreekt. Zo’n DNS-server zorgt ervoor dat een webadres correct wordt omgezet naar het bijhorende IP-adres. Het staat echter niet in steen gebeiteld dat je die DNS-servers moét gebruiken. Je kan net zo goed andere publieke DNS-servers aanspreken.

Een aantrekkelijk alternatief vormen de DNS-servers van OpenDNS, met de adressen 208.67.220.220 en 208.67.222.222. Deze servers bieden namelijk een paar voordelen, zeker als je die combineert met een (gratis) account bij OpenDNS. Dan wordt het bijvoorbeeld mogelijk bepaalde sitecategorieën (zoals "Gambling" en "Pornography") automatisch te laten blokkeren wat het surfen meteen wat kindvriendelijker maakt.

6. Afstandscontrole

Het heeft misschien wel enig ‘wow’-effect als je je router ook via het internet kan aansturen, maar dan kan je er maar beter voor zorgen dat die toegang met een superstevig wachtwoord is afgegrendeld. Heb je ‘remote control’ niet echt nodig, dan schakel je die optie veiligheidshalve maar beter uit in je router. Of je zorgt er minstens voor dat het afstandsbeheer tot één of twee pc’s beperkt blijft, zoals die op je werk.

7. Logs

Elke treffelijke router laat je toe gegevens en statistieken vast te leggen in een logbestand. Die logs kunnen je bijvoorbeeld vertellen welke IP-adressen door je router werden geblokkeerd, welke toestellen er met je netwerk verbonden zijn – toch niet de laptop van de buurman, zeker? – welke sessies zoal actief zijn (leuk om weten naar welke sites er zoal gesurft wordt, bijvoorbeeld). Let er wel op de correcte tijd in je router in te stellen, zodat de informatie in de logs ook op dat vlak klopt.

8. MAC-filter

Je leest het overal en het klopt als een bus: om je draadloze netwerk af te schermen gebruik je best WPA2 (Personal) in combinatie met een stevige sleutel. Nagenoeg elke router laat je echter ook toe een (draadloze) verbinding te beperken tot specifieke toestellen, zelfs wanneer je geen WPA(2)-beveiliging hebt ingesteld. Het komt erop neer dat je dan het MAC-adres van de goedgekeurde toestellen in een filterlijst in je router invult. Het MAC-adres van een Windows-toestel lees je af via het opdrachtregelcommando ipconfig /all (bij "Fysiek adres").

9. Back-up

Je hebt alle configuratieopties van je router doorlopen en elk item optimaal ingesteld? Dat wil je natuurlijk ook zo houden en het zou jammer zijn dat je werk teloor gaat wanneer je router plots tilt slaat. Daarom doe je er goed aan een back-up van je configuratie-instellingen te maken. Wellicht is ook een functie als "Restore Factory Defaults" beschikbaar, waarmee je de router terugzet naar de originele fabrieksinstellingen. Vergeet dan niet dat ook het IP-adres en het inlog-ID adres terug naar af gaan.

10. Upgrade

If it ain’t broke, don’t fix it is op zich wel verstandig, maar voor routers gaan die wijze woorden niet altijd op. Het gebeurt namelijk geregeld dat de fabrikant nieuwe functies of mogelijkheden toevoegt aan de router, zoals de ondersteuning van, zeg maar, VPN of een nieuwe draadloze standaard. Wil je daarvan profiteren? Dan zit er weinig anders op dan een firmware-upgrade door te voeren. Af en toe de site van je routerproducent checken is dus geen slecht idee. Onderbreek dit proces onder geen beding wil je vermijden dat je de router in een waardeloze baksteen verandert.

clickxconfiguratiehelpnetwerkroutertip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600