Google werkt aan slimme contactlens voor diabetici
Google werkt aan een slimme contactlens voor diabetici. De contactlens is voorzien van piepkleine sensoren – zo klein dat ze een beetje aan glitters doen denken – en een antenne die nog dunner is dan een haartje.
De slimme lens is niet ontwikkeld om mensen een superzicht te geven maar om de glucoseniveaus van mensen met suikerziekte te controleren aan de hand van traanvocht.
[related_article id=”158901″]
Google meldt in een blogpost dat het al een hele tijd aan dit geheime project werkt in het Google[x] Research Lab. De prototypes zijn klaar en er zijn al verschillende medische studies afgelopen. Er waren zelfs al gesprekken met de US Food and Drug Administration (FDA); een instantie die waakt over de kwaliteit en veiligheid van voedsel en medicijnen. Google zou nu op zoek zijn naar partners om het product op de markt te brengen.
“Dankzij de intelligente contactlens kunnen we de glucoseniveaus in traanvocht testen. De lens bestaat uit twee lagen met daar een draadloze chip en glucosesensor tussen”, zeggen medeoprichters Brian Otis en Babak Parviz in een blogpost. “De prototypes kunnen één meting per seconde genereren. We willen zelfs proberen om kleine ledlampjes in de lens te integreren, zodat patiënten automatisch op de hoogte gebracht worden als het glucoseniveau te hoog of te laag is en ze onmiddellijk insuline kunnen toedienen."
Suikerziekte is een van de snelst groeiende ziektes in de wereld. Volgens Google wordt één op negentien mensen ter wereld getroffen. Om de bloedsuikerspiegel te controleren moeten patiënten zichzelf minimaal één keer per dag in de vinger prikken. Wanneer de waarde buiten de norm zit, bestaat er een risico om ogen, nieren en het hart te beschadigen.
Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar alternatieve manieren om de bloedsuikerspiegel te testen. Deze slimme contactlens komt ten vroegste over vijf jaar op de markt.