Nieuws

Vier pluspunten van Windows 8.1 boven Android

Windows 8.1 bewijst zich naarmate ik het langer gebruik steeds beter als een goed besturingssysteem voor een tablet. Op sommige bepalende vlakken is het zelfs beter dan Android.

Windows 8.1 heeft een slechte reputatie als besturingssysteem voor tablets, ondanks al het werk dat Microsoft erin heeft gestopt. Het is dan ook moeilijk om een platform te maken dat op alle apparaten goed werkt. En toch kent Windows 8.1 een aantal leuke functies waar Android niet over beschikt.

Snap view
Microsoft is niet de eerste die een manier bedacht om meerdere apps tegelijkertijd te draaien en te laten zien op het scherm, maar het is wel de beste variant. Snap view maakt het mogelijk meerdere apps op het scherm te tonen en ze aan te passen aan het formaat dat het beste werkt.

[related_article id=”161563″]

Android an sich kent deze functie niet, alhoewel Samsungs multi-view op eenzelfde manier werkt. Deze service is echter beperkt tot enkele goedgekeurde apps en is alleen beschikbaar op een paar Galaxy-apparaten en geen onderdeel van het totale Android-pakket. Dat is een groot nadeel ten opzichte van Windows 8.1.

Samsungs multi-view is op één gebied overigens duidelijk beter dan Microsofts snap view, en dat is de mogelijkheid om je apparaat te draaien zonder dat de app ermee stopt. Op Windows 8.1 werkt het alleen als je je apparaat liggend houdt, niet staand. Het draaien van het scherm wordt zelfs uitgeschakeld op het moment dat snap view actief is. Dit riekt naar luiheid van de programmeurs en moet verbeterd worden.

Los van dit minpuntje is snap view in Windows 8.1 op een goede manier geïmplementeerd. Het is fijn dat het standaard in het besturingssysteem zit.

Updates

Wie discussieert over Android arriveert uiteindelijk bij het heikele punt van updates. Wellicht kunnen we het beter het gebrek aan updates noemen.

De verantwoordelijkheid voor Android-updates ligt bij de fabrikanten. Daarom is er geen enkele garantie dat je telefoon of tablet ooit die verbeterde nieuwe versie van het besturingssysteem krijgt. En wanneer het wel gebeurt, dan zit er een lange tijd tussen het uitkomen van de nieuwe versie en het daadwerkelijk verschijnen van de update.

Windows-gebruikers ervaren deze problemen niet. Wellicht verloopt het proces niet altijd even soepel, maar ze zijn in ieder geval verzekerd van de laatste updates.

Het is zonder meer waar dat de meeste Android-apparaten prima werken zonder elke keer een nieuw besturingssysteem te krijgen, maar soms missen ze hierdoor wel beveiligingsupdates die onderdeel zijn van het nieuwe systeem.

Verbeterde ervaring
Android gaat al langer mee dan Windows 8, en de gebruikservaring is al die tijd grofweg hetzelfde geweest. Elke update bracht kleine verbeteringen, maar daar bleef het bij.

Het verhaal is anders wanneer het over Windows 8 gaat. De oorspronkelijke versie kende een flink aantal tekortkomingen, maar Microsoft heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en de foutjes gladgestreken in Windows 8.1.

Dat Windows 8.1 zo snel werd uitgezet is een bewijs van het nieuwe Microsoft. Het zijn niet zo maar wat kleine verbeteringen. Neem bijvoorbeeld snap view, dat na de upgrade heel goed werkt.

In de wandelgangen wordt al veel over Windows 9 gesproken. Waarschijnlijk zet dat nieuwe besturingssysteem wederom een grote stap als het om gebruikservaring gaat.

Delen
Van jongs af aan wordt ons geleerd dat het goed is om te delen. Dat geldt zeker voor informatie. De mogelijk om gegevens van de ene naar de andere app te sturen op een mobiel apparaat is erg handig.

Zowel Windows 8.1 als Android beschikt over deze functie, maar Microsoft heeft de zaken beter op orde. De deel-functie is altijd beschikbaar in het menu, en veel apps hebben het op een goede manier toegepast.

Sommige apps hebben deze functie niet overgenomen, Google Chrome is er eentje van. Maar bij andere software is het een simpele actie om informatie uit te wisselen.

Een vriend van me gaf een goed voorbeeld over het delen van informatie. Hij is in staat notities te maken in Windows Journal. Vervolgens deelt hij deze met Evernote in de cloud, waar hij ook al zijn andere notities bewaart.

Een ander goed voorbeeld is de mogelijkheid om websites toe te voegen aan je Windows 8.1 Leeslijst-app. Hiermee bewaar je informatie van internet om op een later tijdstip op je gemak terug te lezen.

Het delen van informatie ontbreekt niet op Android, maar in mijn ervaring is het krachtiger in Windows 8.1.

Evolutie van Windows
Niet iedereen kan overweg met Windows 8.1, maar het gaat steeds beter. Het is niet per definitie een besturingssysteem voor mobiele apparaten, maar het is zeker geschikt. De genoemde voordelen zijn niet de enige ten opzichte van Android, maar ze zijn groot genoeg om het verschil te maken.

Sommigen vinden het feit dat Microsoft Office beschikbaar is in Windows 8.1 een groot pluspunt en vragen zich misschien af waarom ik dat niet heb aangehaald. Momenteel zijn er miljoenen Android-gebruikers die hier geen probleem mee hebben en daarom heb ik het niet besproken.

Android is logischer voor sommige mensen omdat het een platform is voor tablets en smartphones. En langzaam maar zeker vindt het besturingssysteem ook zijn weg naar de desktop. Degenen die een puur mobiele gebruikservaring willen kunnen met Android prima uit de voeten.

Windows is een beter systeem voor mobiele apparaten dan sommigen beseffen. En het zou een fout zijn het te onderschatten. Er zijn allerlei verschillende apparaten te krijgen die draaien op Windows 8.1. En alleen dat al is voor sommigen genoeg reden om het boven Android te verkiezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business