Nieuws

Hoe apps worden gebruikt om te spioneren

Britse en Amerikaanse spionagediensten kunnen via smartphones grote hoeveelheden persoonlijke informatie bemachtigen. Inclusief leeftijd, locatie, politieke en seksuele voorkeur.

Spionagediensten als de NSA en het GCHQ kunnen volgens de kranten The Guardian, The New York Times en de website ProPublica via apps data in handen krijgen van smartphonegebruikers.

De apps worden niet rechtstreeks door de spionnen gekraakt. Alleen de data die ze doorsturen, worden onderschept.

[related_article id=”161920″]

Goudklompje
The Guardian schrijft dat de NSA al meer dan één miljard dollar heeft uitgegeven aan het traceren van mobieltjes. De logica is dat terroristen en andere doelwitten steeds meer mobiele toestellen gebruiken om te communiceren.

Een van de nieuwe Snowden-slides (getiteld: Golden Nugget of Goudklompje) beschrijft hoe een foto die via een mobiele telefoon naar een sociaal netwerk als Facebook, Flickr, LinkedIn of Twitter wordt gestuurd een schat aan metadata bevat, de zogenaamde exifgegevens (exchangeable image file format).

Ook aanvragen die smartphone-gebruikers doen via Google Maps kunnen onderschept worden. In een document uit 2008 schrijft de Britse geheime dienst GCHQ dat iedereen die Maps gebruikt, actief “meewerkt aan de ondersteuning van een GCHQ-systeem”.

Veel informatie die de apps verzamelen wordt gebruikt om gericht reclame te maken; Google Maps staat daarin zeker niet alleen.

Angry Birds
Of dit soort persoonlijke data echt door de NSA en het GCHQ worden verzameld, blijkt niet duidelijk uit de nieuw gelekte documenten. Wat wel duidelijk wordt, is hoeveel data verzameld kunnen worden uit apps die miljoenen of zelfs miljarden keren gedownload worden, zoals Angry Birds van het Finse Rovio.

Rovio verklaart dat het geen weet heeft dat zijn data door spionagediensten worden verzameld en dat het daar ook niet actief aan meewerkt, zo schrijft The Guardian. The New York beschrijft dan weer dat sommige adverteerders bij bepaalde appmakers (zoals Millennial Media uit Baltimore) de beschikking krijgen over optionele data zoals ras, burgerlijke staat en seksuele voorkeur.

Profielen van moslims
Eind vorig jaar werd bekend dat de NSA van terrorisme verdachte personen in de gaten houdt om profielen van hen te kunnen opbouwen. Die profielen zouden dan later gebruikt kunnen worden om hen in diskrediet te brengen. Volgens BBC News waren het met name enkele moslimdoelwitten die beschuldigd konden worden van ‘online overspel’.

De informatie kon ingezet worden om “de toewijding tot de jihadistische zaak in twijfel te trekken, zodat de radicaal zijn autoriteit zou verliezen”.

Smurfen
Dit alles wil overigens niet zeggen dat de tools om direct mobieltjes te bespioneren niet bestaan. Het Britse GCHQ heeft een hele reeks methodes om individuele telefoons te traceren. Deze zijn vernoemd naar De Smurfen.

Tracker Smurf maakt het bijvoorbeeld mogelijk om iemands locatie nauwkeurig in de gaten houden. Met Nosey Smurf kan de microfoon afgeluisterd worden en met Dreamy Smurf kan een apparaat dat uitgeschakeld is, op afstand en zonder dat de gebruiker het merkt, weer aangezet worden. 

angry birdsappsBeveiligingbeveiliginggchqnieuwsnsasnowdenspionage

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken