Vier Android-ROM’s die de moeite waard zijn
Hoe vaak is het al niet gebeurd dat telefoonfabrikanten weigeren om de nieuwste versie van Android uit te brengen voor bestaande telefoons? Op die manier blijven de klanten verstoken van de nieuwste features die Google heeft klaargestoomd.
Zoals Android-afficionado"s wel weten, is er een manier om deze patstelling te doorbreken: een alternatieve firmwareversie van Android op je telefoon installeren, ook wel gekend als een “custom ROM”. Die ROM’s zijn gebaseerd op een kale versie van Android die Google aan het Android Open Source Project doneert en worden door alternatieve ontwikkelaars verder opgepimpt.
Naast het feit dat je zo snel de laatste nieuwe updates op je smartphone krijgt, zijn er nog wel goede redenen om voor zo’n ROM te kiezen. Je bent bijvoorbeeld meteen alle bloatware kwijt, de vaak totaal overbodige en geheugenvretende applicaties die fabrikanten graag op hun telefoons zetten en die vaak erg lastig te verwijderen zijn. Sommige ROM’s bieden ook veel meer controle over de privacy-instellingen van je telefoon of hebben meer opties om je gsm te personaliseren. Andere kunnen dan weer beter overweg met multitasking.
[related_article id=”158662″]
Er is één argument dat je kunt inbrengen tegen het installeren van een custom ROM. In sommige gevallen zal je je telefoon moeten rooten voor er zo’n ROM kan opgezet worden, en dan kan het zijn dat je je garantie kwijt bent. Er is, aan de andere kant, overigens al een kleine groep fabrikanten, zoals het Chinese Oppo, die het installeren van een alternatieve firmware expliciet goedkeuren.
Cyanogenmod
Waarschijnlijk de allerbekendste alternatieve Android-versie is wel Cyanogenmod (CM) die ondertussen al op bijna elf miljoen smartphones geïnstalleerd is. Het bedrijf achter de mod, Cyanogen Inc., wordt gretig gespijsd door durfkapitaalfondsen en met dat geld is onder meer een installatieprogramma gemaakt voor Windows en Macintosh. Op die manier is het doodsimpel om je telefoon te rooten en de firmware te flashen.
Cyanogenmod werd opgericht door Steve Kondik en heeft de reputatie opgebouwd dat het de nieuwste versies van Android beschikbaar stelt voor Motorola-, HTC-, Nexus-, Sony- en Samsung-mobieltjes. Toen Google bijvoorbeeld met KitKat op de proppen kwam, was Cyanogenmod een stuk sneller met het uitbrengen van zijn versie van dat OS dan de meeste telefoonfabrikanten. Weliswaar eerst in onstabiele bètaversies, maar toch.
Op Cyanogenmod zitten ook interessante features als bijvoorbeeld een Privacy Guard die voorkomt dat apps toegang krijgen tot je contacten, berichtjes of telefoonlogs. Uit een andere custom ROM (Paranoid Android, waar we het zo dadelijk over hebben) werd ook de PIE-mode overgenomen. Verder zijn er nog legio opties om je gsm aan je eigen smaak aan te passen. De nieuwste versies bieden ook de mogelijkheid om bepaalde chatapps te laten werken met geëncrypteerde berichtjes.
Cyanogenmod is onlangs een partnerschap aangegaan met enkele hardwareleveranciers. De Chinezen van Oppo bijvoorbeeld installeren daarbij Cyanogenmod standaard op hun N1-smartphone. OnePlus, een start-up die zijn eerste toestellen in het tweede kwartaal zal uitbrengen, is ook met Cyanogenmod in zee gegaan.
Team Kang’s Android Open Kang Project
AOKP is een populaire ROM die al sinds 2011 bestaat en die je op een zestigtal gsm’s (meestal toestellen uit het duurdere marktsegment) kan installeren van onder andere Asus, HTC, Samsung, LG, Motorola, Sony en Oppo.
De ROM staat vooral bekend om zijn rijke mogelijkheden om je gsm te personaliseren met thema’s. Om de drie dagen komt er nightly build uit van de ROM. De meer stabiele Milestones verschijnen zowat één keer per maand.
Zoals de ontwikkelaar niet nalaat te vermelden, is AOKP meestal een stuk lichter dan de ROM’s die standaard geïnstalleerd worden, omdat hij niet zo veel afwijkt van het Android Open Source Project. De belangrijkste features bestaan uit eigen toggles, knoppen, trillingen, de mogelijkheid om de kleur van je ledlichtje aan te passen, de navigatiering en de gesture ribbons, waarmee je bepaalde toepassingen in een aparte balk op je scherm kan prikken.
De oprichter van AOKP ging onlangs trouwens aan de slag bij…Cyanogenmod.
Paranoid Android
De ontwikkelaars achter Paranoid Android lieten vorig jaar een straffe indruk na met de HALO multitasking bubble. Het concept is min of meer gebaseerd op de Chat Heads-bubbel van Facebook die berichten van verschillende sociale media en chatdiensten bundelt.
Een andere bekende feature zijn de PIE Controls, een soort extra balk die verschijnt als je je Home-knop ingedrukt houdt en waarmee je snel toegang krijgt tot verschillende functies. De PIE Controls bleken zo populair dat ook Cyanogenmod ze heeft overgenomen.
OmniROM
OmniROM is een vrij nieuwe ROM die snel aan populariteit wint en op een dertigtal apparaten van onder meer Asus, Oppo, Sony, Samsung, HTC en LG beschikbaar is.
OmniROM is sinds oktober verkrijgbaar en enkele unieke features zijn onder meer de uitgebreide audiocontrole, permissies die per app geregeld kunnen worden, en de OmniSwitch, een manier om snel te wisselen tussen je favoriete apps.
OmniROM werkt ook aan een manier om telefoonnummers geïntegreerd te zoeken via OpenStreetMap of Google Places. Als je dan enkele zoektermen intikt of de naam van het restaurant of de winkel die je zoekt, krijg je meteen een lijst van relevante telefoonnummers.
De focus van OmniROM ligt op het toevoegen van nieuwe functies aan Android 4.4, hoewel er ook versies zijn die op 4.3 zijn gebaseerd. Ook het aantal ondersteunde toestellen groeit zienderogen. Zo wordt bijvoorbeeld de Galaxy Nexus GSM ondersteund, een smartphone die door Google zelf niet van KitKat wordt voorzien.
Een van de ontwikkelaars (de genaamde Xplodwild) is momenteel voor OmniROM een manier aan het ontwikkelen om gemakkelijk met verschillende vensters om te gaan op een relatief klein telefoonscherm.
Wordt vervolgd dus.