Bouw je eigen multimediacenter
Een computer op je bureau is normaal, maar in feite kun je net zo goed in je woonkamer een computer voorzien. Aansluiten op je televisie, en je bent klaar om te gamen, films te kijken of foto’s te tonen.
Zo’n nieuwe computer hoeft niet duur te zijn, zeker niet als het er eentje voor je woonkamer is. Het enige wat die moet kunnen, is in goede kwaliteit Full HD-films afspelen, muziek afspelen (liefst in surround) en vlot surfen op het internet. Installeer nog speciale mediasoftware zoals Plex of XBMC, en je bent geïnstalleerd.
We gaan zo goedkoop mogelijk te werk en dat betekent automatisch eentje zelf bouwen. Totale kostenplaatje? Minder dan 375 euro. Aan de slag!
[related_article id=”160734″]
Case: Chieftec FI-01B-U3 (64,99 euro)
De kast is belangrijk voor een computer in een woonkamer. Hij mag niet te groot zijn, liefst zo sober mogelijk, en toch met genoeg aansluitmogelijkheden om een fatsoenlijke computer te bouwen. Liefst met een geïntegreerde voeding, zodat je geen rekening moet houden met een aparte voedingsadapter buiten de kast.
Al deze elementen vonden we terug in de Chieftec FI-01B-U3. Bovendien heeft hij vooraan twee USB 3.0-aansluitingen, hoofdtelefoon en luidspreker en een uitbreidingsslot voor een slimline 5,25” dvd of blu-ray drive. De 200 watt geïntegreerde voeding is meer dan voldoende om alle componenten van stroom te voorzien.
Moederbord: Asus E2KM1I-DELUXE (164,99 euro)
In een kleine case wil je graag zoveel mogelijk componenten combineren in één geheel. Asus heeft op dit moederbord een processor met compacte koeler vast gemonteerd. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken of iets niet in de kast past. Er is ook plaats voor het klassieke, goedkopere DDR3 RAM in plaats van de duurdere, kleine RAM-latjes voor laptops.
Daarnaast zijn er vijf SATA6-aansluitingen aan boord, bluetooth 4.0, wifi 802.11 a/b/g/n dualband, 4x USB 3.0 en 8x USB 2.0, HDMI en DVI en Optical. Zoals je kunt zien: aan aansluitingen geen gebrek, ook niet voor de multimedialiefhebber. Daar zal vooral de HDMI-aansluiting van belang zijn, en potentieel ook Optical. Het mini ITX-bordje past perfect in de behuizing van Chieftec.
Geheugen: Kingston/Corsair 4G DDR3 RAM (49,99 euro)
4GB RAM moet meer dan genoeg zijn voor een multimediamachine met deze specificaties. Je kunt kiezen voor tweemaal 2GB voor betere prestaties, maar die meerkost weegt niet op. Wij zouden voor één RAM-latje gaan van 4 GB. Het eenvoudigste van zijn soort is al meer dan goed genoeg. Bekende aanbieders zijn Kingston en Corsair.
Opslag: WD Green 500 GB (54,99 euro)
We hebben lang zitten twijfelen of we hier geen SSD zouden kiezen, maar de goedkope prijs voor veel opslagcapaciteit heeft de doorslag gegeven. We kiezen voor een WD Green 500 GB. Voor vijf euro meer vind je al SSD’s met een capaciteit van 64 GB, maar dan moet je al zeker zijn dat je de multimediapc enkel gebruikt om content te streamen van een NAS. Zoniet, dan is opslagcapaciteit belangrijk.
Er is in de case plaats voor een 2,5” en een 3,5” schijf, zodat je later nog altijd een snelle SSD met een harde schijf kunt combineren. In dat geval zouden we voor een Samsung 840 EVO 120 GB (94,99 euro) gaan.
DVD: Lite-On DS-8A9SH15C (39,99 euro)
Het is waarschijnlijk niet essentieel, maar soms kan het handig zijn: een dvd-station. Handig wanneer je een film fysiek gaat huren, of wanneer vrienden of familie nog met zo’n schijfje langskomen. Daarnaast doet het station ook dienst als schrijver. Het gaat om een extra dunne slimline versie, anders past het niet in de kast.
Is blu-ray voor jou belangrijk? Dan kan je nog altijd kiezen voor de duurdere Pioneer BDR-TD03RT. Die leest niet alleen blu-rays, maar kan ze ook schrijven.
Besturingssysteem: Linux (gratis)
Als gratis besturingssysteem is Linux een prima uitgangspositie wanneer je een zo goedkoop mogelijk multimedia pc wilt maken. Er bestaat een stand-alone XBMC-versie die gebaseerd is op Linux, zodat je niets anders moet installeren. Dat is natuurlijk enkel interessant als je het apparaat puur als mediatoestel gaat gebruiken. Wil je er meer mee kunnen, dan installeer je best een Ubuntu-versie.
Twijfel je toch over Linux? Je kunt altijd opteren voor een Windows 8.1 OEM-versie, maar die kost 99 euro bovenop je compacte machine die eigenlijk maar 374,95 euro kost in zijn goedkoopste configuratie. Onder Windows heb je natuurlijk wel een grotere keuze aan multimediaprogramma’s zoals bijvoorbeeld Plex, dat nog ontbreekt op Linux. Aan jou de keuze.
Randapparatuur
Tenslotte zal je misschien ook nog moeten investeren in een (draadloos) toetsenbord en muis om je nieuwe multimediasysteem te bedienen. Heb je geen zin om een nieuw toetsenbord of muis te kopen? Waarom geen app installeren op je smartphone of tablet waarmee je je computer kunt bedienen. Veel goedkoper dan een nieuw draadloos toetsenbord. Zowel voor Windows Phone, Android als iOS bestaan er verschillende apps die dat doen.
Wil je graag al onze hints en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse Tips-nieuwsbrief via deze link!