Red je verloren data met de juiste software
Computers zijn onmisbare werkpaarden voor thuis of op kantoor, maar wanneer er iets misloopt en je data is onvindbaar, dan breekt meestal de hel los. Wanneer je geen recente backup meer hebt, begint de soms lange lijdensweg. Eerst is er korte paniek, daarna begint de zoektocht naar dataherstelsoftware.
Probeer zoveel mogelijk gratis software voor dataherstel. De éne analyseert anders dan de andere, met totaal andere resultaten.
Gelukkig vind je die online in grote mate terug, maar wat kies je dan? Zoveel mogelijk proberen, om tot een resultaat te komen? Dat lijkt ons alvast de beste optie. Eentje dat wij meestal als eerste proberen, is het gratis Recuva. Ga online op zoek naar zoveel mogelijk gratis pakketten en sla je slag. Met wat geluk kun je nog wat bestanden herstellen, maar schat de kans eerder klein in. Bovendien is het bij (gratis) software ook belangrijk dat het bestand dat je wil herstellen niet te groot is. Een kleine foto of een Word-bestand heeft bijvoorbeeld een veel grotere slaagkans dan een Outlook-databestand van enkele gigabytes.
Betaalsoftware voor dataherstel laat je meestal wel gratis scannen naar verloren data, zodat je geen kat in een zak koopt.
En wat met die talrijke betalende pakketten die je online kunt vinden? Dat is een veel moeilijkere kwestie. Hoe kun je immers betalen voor een stukje software, als je niet weet of je data herstelbaar is. Daarom zijn er bepaalde softwarepakketten, zoals GetData Recover My Files, die je gratis laten scannen naar alle verloren bestanden. Hiermee kun je direct zien wat de software allemaal kan herkennen. Is dat genoeg voor jou? Dan loont het om de licentie te kopen, en de bestanden te herstellen. Hier geldt opnieuw dat je best zoveel mogelijk programma’s eerst probeert, om een maximale herstelling te bekomen, indien de software zo’n testrun toelaat.
Belangrijk is ook om goed te weten hoe het probleem is ontstaan met al je data. De meest voor de hand liggende situatie is per ongeluk iets verwijderen wat niet mocht. Voor zulke problemen kan software je meestal uit de nood helpen, althans wanneer je snel genoeg na de verwijdering start met opsporen. Een harde schijf verwijdert namelijk niet direct op zijn schijf het bestand wanneer jij dat hebt doorgegeven, maar overschrijft het bestand met nieuwe data. Hoe sneller je reageert na een fout, hoe groter de kans dat je data niet verloren is.
In de diepvries
Start je Windows niet meer op? Daar komt weinig dataherstelling aan te pas, omdat je de desbetreffende harde schijf eenvoudig in een andere computer kunt aansluiten en daar alle data vanaf halen. Start Windows niet meer op omdat de harde schijf in faling is, dan zit je met een heel ander probleem.
Het klinkt heel gek, maar je kunt een harde schijf potentieel nog tijdelijk redden door ze uit je computer te halen en in de diepvries te leggen. Mogelijk falen de schijven bij hoge temperatuur na slijtage, waardoor de leeskoppen niets meer kunnen lezen of ze zelfs beschadigen. Als je de harde schijf in de diepvries legt, moet je snel handelen wanneer je die na een dag er terug uit haalt. Sluit onmiddellijk de voeding en SATA-kabel aan en begin direct met alle belangrijke data te recupereren.
Zolang de harde schijf koel genoeg blijft, heb je een potentiële slaagkans. Meestal heb je een kwartier de tijd, daarna klimt de temperatuur en faalt de schijf opnieuw. Belangrijk als je dit probeert: steek de harde schijf in een waterdichte zak om vochtschade te voorkomen. Deze werkwijze werkt trouwens enkel maar bij falende harde schijven bij hoge temperaturen, en ook enkel in bepaalde situaties, maar het loont altijd wel de moeite om te proberen.
Biedt software niet het verhoopte resultaat, dan moet je op zoek naar professionele hulp. Je harde schijf wordt hardwarematig geanalyseerd en specialisten proberen alle data er af te halen. Zulke operaties zijn absoluut niet goedkoop, maar soms kun je op belangrijke data geen prijs plakken. Ga je dat allemaal doen voor je verloren vakantiefoto’s? Waarschijnlijk niet, maar belangrijke bedrijfsgeheimen zonder back-up laat je best wel redden.
Wil je graag al onze hints en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse Tips-nieuwsbrief via deze link!