Nieuws

Vind de gulzigaards in je netwerk

Wil je weten wie je downloadlimiet heeft dichtgetrokken, dan is het tijd voor een tool als NetLimiter 3. Die wijst de dader vanzelf wel aan!

In België zitten we er nog altijd mee opgescheept: tenzij je voor een duur(der) abonnement kiest, moet je opletten dat je de datalimiet bij je provider niet overschrijdt! Een ‘proxy server’ zoals het gratis Squid kan weliswaar het verbruik van alle toestellen op je netwerk nauwgezet registreren (en cachen), maar zo’n installatie vergt de nodige hardware, tijd en kennis. Veel makkelijker gaat het met een tool als NetLimiter 3 Monitor. Voorwaarde is wel dat elke gebruiker de installatie op zijn pc toelaat – tijd voor enig ouderlijk gezag dus. 

STAP 1 / Installeren

Zoals gezegd moet je NetLimiter installeren op alle toestellen waarvan je het dataverbruik via het netwerk in kaart wil brengen. Je vindt het programma op www.netlimiter.com. Er is de gratis variant (Monitor) en twee commerciële versies (Lite en Pro).  Via deze link vind je een lijst met de verschillen. Kort door de bocht: met Lite kan je meteen ook datalimieten per applicatie instellen en Pro voegt daar nog allerlei extra’s aan toe, zoals de mogelijkheid om de NetLimiter-gegevens van(af) een ander toestel op te vragen (Remote connect). Ongeacht de versie staat NetLimiter in een knip op je toestel; alleen moet je even de installatie van een virtuele netwerkadapter en een service toestaan. NetLimiter 3 Monitor vereist een gratis registratie: de link vind je op de downloadpagina en de code die je via e-mail ontvangt vul je in via Help, Register.

STAP 2 / Monitoring (real time)

NetLimiter start standaard samen met Windows op en nestelt zich fijntjes in het systeemvak van de Windows-taakbalk. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram en kies Restore window. Je krijgt het hoofdvenster van het programma te zien. Het tabblad Main geeft je een overzicht van alle opgestarte programma’s en processen en je verneemt meteen hoeveel upload- en downloadverkeer ze genereren. Standaard is dat in bytes, maar bij Units kan je ook andere meeteenheden selecteren, zoals kB en Mbits. Klik het plusje naast zo’n item aan voor meer gedetailleerde informatie, zoals het bijhorende proces-ID, het bron- en bestemmingsadres en de poort.

STAP 3 / Monitoring (zonder filter)

Om bijvoorbeeld uit te vissen wie – of toch: welke pc – de laatste paar weken de downloadlimiet zo heeft aangetrokken, moet je natuurlijk anders tewerk gaan: je hebt dan een historisch of statistisch overzicht nodig. Ook dat heeft NetLimiter aan boord. De enige voorwaarde is dat de functie Stats geactiveerd is, maar dat heb je met een muisklik op Stats zo geregeld. Het volstaat in feite om met de rechtermuisknop op de naam van je computer te klikken – het bovenste item van de lijst – en Show Stats te selecteren. Standaard krijg je dan een grafiek te zien met het download- en uploadverkeer van de afgelopen dag.

STAP 4 / Monitoring (specifieke periode)

Je hoeft het echter niet bij een standaardweergave te laten: NetLimiter laat je toe om snel in te zoomen op het dataverkeer van een specifieke periode – de voorbije maand bijvoorbeeld – en zelfs na te gaan welke applicaties voor zoveel verkeer hebben gezorgd – iets als BitTorrent, wellicht? Dat kan door in het weergavevenster bij Time period de gewenste periode te selecteren. Of je legt zelf een specifieke periode vast bij Time interval, via een start- en eindtijd/datum, waarna je met Show bevestigt. Handig is nog dat je bij Sort by de data op diverse criteria kan sorteren, bijvoorbeeld naargelang de hoeveelheid data die elke applicatie gedownload heeft (Apps, download).

STAP 5 / Monitoring (met filters)

Je kan het dataverkeer echter nog nauwkeuriger filteren. Daarvoor dient natuurlijk de knop Filters. Stel, je wil weten hoeveel data gebruiker x heeft verstookt door programma y af te stemmen op (web)server z. Dat gaat als volgt. Open het tabblad Zones, geef aan dat je alleen in internetverkeer geïnteresseerd bent en voeg de filter toe via de Add-knop. Een vergelijkbare werkwijze volg je bij Users & Groups (gebruiker), bij Applications (browserprogramma’s zoals iexplore.exe of chrome.exe bijvoorbeeld) en bij IP Ranges (Remote IP). Bevestig met Save: de gevraagde data verschijnen, in combinatie met de periode en de sortering die je (in stap 4) had ingesteld.

Wil je graag al onze hints en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse Tips-nieuwsbrief via deze link!

clickxdataverbruikdownloadlimiethelpinternetnetlimiter 3netwerktip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken