Hoe ziet de pc eruit in 2025? (deel 1)
Foto via Moovweb.
We zijn nog iets meer dan een decennium verwijderd van 2025. Hoewel ik er vast van overtuigd ben dat we binnen tien jaar nog steeds pc’s zullen gebruiken, zullen ze radicaal anders zijn dan die waar we vandaag aan gewend zijn.
[related_article id=”161563″]
De pc-industrie zit in de knoei. Mensen gebruiken nog steeds massaal een pc, misschien meer dan ooit tevoren, maar ze kopen er minder dan vroeger. Ze verkiezen om hun bestaande machines langer te doen meegaan, zodat ze hun geld kunnen uitgeven aan flitsende gadgets zoals smartphones en tablets.
Dit heeft de pc-makers al heel wat kopzorgen bezorgd, maar ik ben ervan overtuigd dat deze pijnlijke daling van de verkoopcijfers de pc zal dwingen om te evolueren tot een nieuw toestel: de hybride post-pc-pc.
Het grootste probleem is volgens mij niet dat mensen niet meer houden van de pc, maar eerder dat de liefde voor de pc-vorm bekoeld is. De meeste gebruikers hebben het nog niet als dusdanig geïnterpreteerd, maar de fragmentatie – van data, interface en ervaring – die veroorzaakt wordt door het constant verdelen van onze aandacht over desktops, laptops, tablets, en de alomtegenwoordige smartphone, is de belangrijkste reden waarom mensen de traditionele pc de rug toekeren.
Pc draagt bagage mee
De pc is een toestel dat decennia aan bagage met zich meedraagt, van de manier waarop hij eruitziet en werkt tot de manier waarop wij ermee omgaan. En hoewel fabrikanten bewezen hebben bereid te zijn om kleine aanpassingen door te voeren in de vorm van pc"s – denk aan ultradunne systemen en convertibles – is er nog heel wat meer werk nodig.
Het fundamentele verschil tussen de pc – de desktop en laptop – en de post-pc-toestellen zit hem in de manier waarop mensen ermee interageren. Je kunt elke pc omschrijven als een toestel met een fysiek toestenbord, een relatief groot scherm en een pointing device, terwijl de post-pc"s een software-toetsenbord, een kleiner scherm en je vinger als pointing device hebben. Ik geloof dat doorheen de volgende jaren de post-pc-toestellen het brein zullen worden achter de nieuwe generatie pc’s.
Geen grote bak op je bureau
Siliconentechnologie is al zover geëvolueerd dat we geen gigantische bak meer op onze bureau’s hoeven te hebben staan om een pc aan te drijven – hoewel sommige fabrikanten nog steeds vasthouden aan dit concept – en dat het binnenwerk van zelfs behoorlijk dure systemen rond het scherm geplaatst kan worden.
De prestatie groeit en de grootte van componenten krimpt, en dus houdt het steek om hier nog een stapje verder in te gaan en het brein van de pc (de cpu, gpu, ram, enzovoort) klein genoeg te maken om met ons mee te dragen.
Pc blijft altijd bij je
Stel je voor: je gaat aan je bureau zitten en je toetsenbord, muis en scherm verbinden automatisch met de smartphone in je zak of de tablet in je tas, of misschien met allebei tegelijk. Draadloze technologie en batterijen zullen binnen tien jaar ver genoeg ontwikkeld zijn om de draadloze bandbreedte en kracht te bieden die nodig zijn om dit mogelijk te maken zonder een onhandig kluwen van kabeltjes om alles met elkaar te verbinden.
De enige kabels zouden nodig zijn om het scherm en toebehoren van stroom te voorzien. Maar dankzij draadloos opladen zou ook dat tot een minimum beperkt worden.
Wanneer je niet aan je bureau zit, zou je je draagbare toestellen kunnen verbinden met tv’s, om te kunnen werken of om content weer te geven. Onze pc, samen met onze data, zal dus altijd bij ons zijn, en niet vastgeketend aan een tafel op het werk of thuis.
In deel 2 lees je verder over hoe je data opslaat, welk besturingssysteem je gebruikt en wat er gebeurt met onze huidige desktops en laptops.