Nieuws

Samsung Gear Fit: bomvol potentieel

Samsung had een verrassing van formaat in petto op Mobile World met de Gear Fit. De ultieme wearable die de rest degradeert? Wij mochten hem kort uitproberen.

Het spreekt voor zich dat de Samsung Gear Fit dé verrassing van Mobile World Congress was. Er waren geruchten, maar nooit harde bewijzen of prototypes bekend. En plots staat daar een polsband met een gebogen AMOLED-scherm. De meest opvallende wearable tot nu toe, en voorlopig ook de meest complete.

Gebogen scherm

Het gebogen schermpje is zonder twijfel de blikvanger van de Gear Fit. Het heldere AMOLED-scherm ziet er schitterend uit en is behoorlijk helder. Of het bij zonlicht ook nog duidelijk is, valt nog af te wachten, maar de intensiteit leek me behoorlijk sterk. Enig nadeel: geen lichtsensor. Althans, ik vond geen instelling op de Gear Fit behalve de manuele bediening.

Het is trouwens de eerste keer dat een gebogen schermpje echt nut heeft. De Gear Fit volgt de ronding van je pols, waardoor het behoorlijk elegant oogt. Het hele scherm is aanraakgevoelig. Enkel aan de zijkant vind je een knopje om het scherm manueel in of uit te schakelen.

[related_article id=”160734″]

Dat zou er potentieel voor kunnen zorgen dat je regelmatig de helderheid zelf moet instellen. Je ogen zouden ’s nachts anders nogal afzien, zeker wanneer je een kleurrijke achtergrond kiest. Het AMOLED-scherm oogt overigens heel scherp en heeft een resolutie van 432 x 128 pixels. Het schermpje kan je er trouwens uitnemen, zodat je gemakkelijk van bandje kan wisselen als je een bepaalde kleur beu bent. De Gear Fit weegt niet veel: 27 gram. Je voelt hem amper rond je pols.

Smartwatch

De Galaxy Gear vorig jaar was duidelijk een testcase voor Samsung, want met de Gear Fit hebben ze nu echt een smartwatch in handen. Samsung schuift nog wel de Gear 2 (Neo) naar voor, maar niemand zal me tegen spreken als ik dit een aantrekkelijker alternatief vinden. Je kan bovendien behoorlijk veel functies van de Gear 2 net zo goed in de Gear Fit terugvinden.

Het enige wat de overstap niet heeft gehaald, is de camera en luidspreker/microfoon-module. Een keuze tussen de Gear 2 Neo en de Gear Fit, beide dezelfde prijs, lijkt me een eenvoudige beslissing in het voordeel van de Fit.

Je kan allerlei notificaties op het scherm tonen, van zowat alle apps die op je smartphone geïnstalleerd staan. Inkomende telefoontjes kan je met een veegbeweging negeren, sms’en en emails kan je al een stukje lezen en de agenda pusht afspraken die je niet mag missen.

Gezondheid

Samsung noemt de Galaxy Fit eerder een wearable met een sterke nadruk op fitness. Daarom zit er in de Fit een hartslagmeter verwerkt die je hartslag tijdens workouts kan registeren. Opnieuw dezelfde techniek als bij de Galaxy S5, behalve dat de Gear Fit continu kan meten om je pols. Althans, zolang je de Fit niet te los om je pols draagt.

De Gear Fit registreert drie activiteiten: wandelen, lopen en fietsen. Die laatste is nog niet direct beschikbaar bij de lancering, maar volgt later in een update. Je hebt geen smartphone nodig om afstanden te meten. Dankzij de ingebouwde accelerometer krijg je in realtime te zien hoever je al bent. Extra sporttoevoegingen kunnen in de toekomst nog volgen.

De Gear Fit is waterresistent en IP67-gecertificeerd, hetzelfde als de Galaxy S5. Dat betekent dat je hem tot 1 meter diep in water kan gebruiken, tot 30 minuten lang. Om volledig waterdicht te zijn, heb je een IP68-certificaat nodig. Douchen met de Gear Fit mag bijgevolg geen probleem zijn. De Fit is wel volledig stofbestendig.

 

Het gebogen scherm toont grote icoontjes om gemakkelijk te bedienen, zelfs tijdens het sporten.

 

Bediening

Door het brede aanraakscherm kan je handig van links naar rechts vegen om de verschillende icoontjes te tonen. Elk venster geeft drie icoontjes, zodat je gemakkelijk tijdens een activiteit iets kan aantikken. Er zijn, in tegenstelling tot de Gear 2, geen gestures van boven naar onder en omgekeerd.


Net als bij de Galaxy Gear kan je zowat alles rond de Gear Fit instellen in de Gear Fit Manager.

 

Net als de Gear 2 maakt de Gear Fit gebruik van een aparte app op je Galaxy Smartphone. Zo kan je gemakkelijk de klok of achtergrond veranderen, notificaties beheren en nieuwe apps installeren. Het is voorlopig nog afwachten welke Samsung Galaxy smartphones compatibel zullen zijn met de Gear Fit.

Autonomie

De belangrijkste factor bij een wearable is zonder twijfel de autonomie. De originele Galaxy Gear scoorde daar bijzonder slecht op door maar één dag mee te gaan. De nieuwe Gear 2 houdt het drie dagen uit, en de Gear Fit presteert ongeveer hetzelfde. Volgens Samsung zou de 210 mAh batterij het drie tot vier dagen moeten uithouden bij klassiek gebruik en vijf dagen bij bescheiden gebruik. Dat is op het randje om echt comfortabel te zijn, maar een test zal uitwijzen hoelang hij effectief meegaat.

Samsung heeft de show gestolen met de Gear Fit, en legt hiermee de lat behoorlijk hoog voor andere fabrikanten dankzij het gebogen AMOLED-scherm. Voorlopig mist het nog enkele functies zoals slaapanalyse, maar de basis die de Fit legt is goed. Eentje om zeker in het oog te houden. De Galaxy Gear Fit is verkrijgbaar vanaf 11 april en gaat 199 euro kosten. Verkrijgbaar in zwart, grijs of oranje.

fitnessgear fitgsmhands-onhartslagsensormobielmwc2014ontspannings-healthsamsungsmartphonetestwearable

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren