Verwijder Windows 8-apps die je niet nodig hebt
Denk eens aan al die arme, eenzame apps die meegeleverd worden met Windows 8-pc’s, maar gedoemd zijn om eeuwig ongeopend te blijven: Travel, Reminders, Maps, Camera, Notes… Reading List?
Dit zijn maar een paar van de apps op mijn Windows 8-pc die ik nog nooit geopend heb en waarschijnlijk ook niet zal gebruiken in de toekomst. Het startscherm van Windows 8 zit propvol snelkoppelingen naar ongebruikte apps zoals deze. Als je van dat overbevolkte startscherm af wil, dan kan je de ongebruikte programma’s met een paar kliks verwijderen. Of op zijn minst verbergen van het scherm.
[related_article id=”160534″]
Ruim je startscherm op
Om de snelkoppeling van een app op het startscherm te verwijderen of om de installatie ervan helemaal ongedaan te maken, roep je om te beginnen de startschermopties op onder aan je scherm. Je kunt ze zien op de afbeeldingen boven aan dit artikel. Dat doe je door lang te drukken (op een touchscreen) of rechts te klikken.
Vervolgens kan je verschillende startscherm-shortcuts selecteren om dezelfde actie op meerdere tegelijk uit te voeren. Je hebt de keuze om de snelkoppelingen van het startscherm te ‘unpinnen’, de programma’s volledig te verwijderen, en live-tegels niet automatisch te laten verversen.
Als je later besluit om een app die je zo verwijderde opnieuw te installeren, open dan de Windows 8.1 Store-app, en roep de opties boven aan het scherm op – opnieuw door lang te drukken of rechts te klikken – en kies vervolgens Your Apps.
Standaard krijg je dan alle apps te zien die niet op je pc geïnstalleerd zijn, inclusief apps die je eerder verwijderd had.
Om één van die apps opnieuw te installeren, selecteer je deze en druk je op Install. Je kan gevraagd worden om je betaalgegevens in te geven, zelfs als het om een gratis app gaat, maar deze stap kan je normaal gezien gewoon overslaan.
Microsofts eerste stapjes in de appstores
Het lijkt erop dat ontwikkelaars niet echt stonden te trappelen om native apps voor Windows 8 te schrijven. Afgelopen november analyseerde Matt Baxter-Reynolds van ZDNet.com de hoeveelheid vragen die er op het ontwikkelaarsforum Stack Overflow gesteld werden over elk platform. Het zal niemand verbazen dat de vragen over Android- en iPhone-apps domineerden.
Hoe deed Windows 8 het in die vergelijking? Volgens Matts analyse waren er in 2012 in een periode van 28 dagen 3368 vragen gesteld over Android, 3264 over iPhone-apps, en… acht over appontwikkeling voor de Windows Store.
In een vergelijkbare testperiode, eind 2013, waren er 4505 Androidvragen; de iPhonegerelateerde posts namen af tot 3079; en die over de Windows Store schoten de lucht in met een totaal van 80.
Zoals Matt toen stelde: ontwikkelaars volgen het geld. In diezelfde periode werden er dan ook vijf keer meer vragen gesteld over Java- en .NET-development dan over Android- en iPhone-apps.
Kwaliteit is natuurlijk belangrijker dan kwantiteit. Er worden een berg nuttige apps aangeboden in de Windows Store, waarvan er veel gratis zijn. Maximum PC’s lijst met de 49 beste Windows Store-apps wordt gedomineerd door grote namen als Amazon, eBay, Netflix en Adobe Reader. Maar deze bevat ook Shazam, Plex-mediaspelers, Network Speed Test van Microsoft Research, en het tekenprogramma van Fresh Paint.
Vaarwel klassieke Windows
Er wordt vaak gezegd dat Microsofts strategie van one OS to rule them all geen steek houdt in een wereld die draait op verschillende platformen. De Windows 8-update die binnen een paar weken verwacht wordt zal het besturingssysteem naar alle waarschijnlijkheid weer dichter naar zijn voorganger Windows 7 brengen, en misschien verder weg van de nieuwe Metro-interface. Op zijn minst voor iedereen die geen touch-pc gebruikt.
Toegegeven, het veranderen van de oude naar de nieuwe look van Windows kan een behoorlijk grote stap zijn. Maar de meeste gebruikers van Microsoft Office raakten uiteindelijk ook gewend aan de interface met het lint, na het nodige protest. Ooit zullen we vaarwel zeggen tegen de klassieke Windowsdesktop; het lot van de rest van het OS hangt voor een flink deel af van externe software-ontwikkelaars.
Als er geld te verdienen valt met het ontwikkelen van Windows Store-apps, dan kan je er donder op zeggen dat er iemand op de kar zal springen.