Britse geheime dienst tapt onderzeese kabels af
De Britse inlichtingendienst GCHQ zou telecombedrijven gebruiken om toegang te krijgen tot de onderzeese datakabels in Europa.
De Belgische krant De Standaard claimt dat vijf van die kabels, die aan de Belgische kust aan land komen, op die manier gebruikt zijn, en dat de data die GCHQ verzamelt vervolgens worden doorgegeven aan de National Security Agency in de VS.
[related_article id=”161563″]
Verplicht om mee te werken
Volgens De Standaard komt deze informatie van Comité I, een comité dat de inlichtingendiensten in België volgt.
Een aantal telecomproviders worden waarschijnlijk verplicht om mee te werken aan de spionageprogramma’s van GCHQ. In augustus 2013 onthulde de Duitse krant Süddeutsche Zeitung al de namen van zeven operatoren die de Britse geheime dienst directe toegang hadden verschaft tot hun onderzeese glasvezelkabels, waaronder grote namen als Vodafone en Verizon.
Toen een krant hen toen om commentaar vroeg, liet Vodafone het volgende optekenen: “De berichtgeving over deze aangelegenheden in de media wijst op een gebrek aan kennis van de Europese, Duitse, en Britse wetgeving en van de wettelijke verplichtingen waaraan elke telecomprovider met een vergunning zich moet houden. Vodafone opereert in al zijn landen in volledige overeenstemming met de wet.”
Massaspionage
Door de Britse RIPA-wet (Regulatory and Investigatory Powers Act) heeft de regering inderdaad een brede bevoegdheid om aan digitale surveillance te doen. Er wordt echter aangenomen dat deze methode om data te verzamelen en delen ver buiten de bevoegdheden onder RIPA vallen.
In juli van vorig jaar spande Privacy International, een actiegroep uit Londen, een proces aan tegen de Britse overheid, omdat zij stelden dat zulke massaspionage onwettelijk is.
Heerschappij over het internet
Het rapport van Comité I dat geciteerd wordt in De Standaard vermeldt dat alle glasvezelkabels die naar België lopen in handen zijn van zeven bedrijven.
Het aftappen van die kabels is een onderdeel van één van de initiatieven van GCHQ, bekend als mastering the internet. In andere woorden, de totale controle over het onlinelandschap behouden.
In 2012 zou de Britse geheime dienst meer dan 600 miljoen telefoontjes per dag afgetapt hebben, via de meer dan 200 kabels waartoe ze toegang hebben.