Telegram
In het spectrum van de privacy-apps bevindt Telegram zich ergens tussen TextSecure en Snapchat. De app heeft schijnbaar dan ook flink geprofiteerd van de overname van WhatsApp door Facebook.
Telegram heeft de gekende zelfvernietigingsoptie voor berichten en belooft zijn gebruikers dat ze geen gebruik zullen maken van advertenties, betaalde abonnementen of externe financiering. Met uitzondering van de donatie die het mogelijk maakte om de app op te starten.
[related_article id=”158578″]
De clouddienst hoopt dat zijn combinatie van normale en geheime chats de kloof kan dichten die er bij veel gebruikers bestaat rond veiligheid.
Telegram claimt vijf miljoen nieuwe gebruikers gekregen te hebben op de dag dat Facebook aankondigde dat het WhatsApp zou overnemen.
De privacy-overeenkomst van het bedrijf stelt dat normale chats versleuteld op Telegrams servers worden opgeslagen en dat noch fysieke inbrekers of lokale software-ingenieurs toegang kunnen krijgen tot de data.
De geheime gesprekken gebruiken op hun beurt dan weer end-to-end-versleuteling: ze worden niet opgeslagen op Telegrams servers en kunnen alleen bekeken worden van op de toestellen waartussen het gesprek plaatsvond.
Telegram werd in eerste instantie gefinancierd door de broers Pavel en Nikolao Duroy, de oprichters van VKontact, maar omschrijft zichzelf als een bedrijf dat thuis is in Berlijn en geen connecties heeft met Rusland.
Nikolao ontwikkelde een eigen, open protocol – MTProto Mobile Protocol – waarvoor Pavel in december een prijs van 200.000 dollar in bitcoin beloofde aan elke hacker die het kon doorbreken. De wedstrijd werd op één maart afgesloten, zonder winnaar, en er wordt binnenkort een nieuwe versie van de competitie verwacht.
Telegram voor iPhone lanceerde vorig jaar op 14 augustus. De alpha-versie van Telegram voor Android kwam op 20 oktober uit.
Dit artikel maakt deel uit van een special over privacy-apps.