Software herkent een leugenachtige blik
De ogen zijn de spiegel van de ziel, en dus is het logisch dat ze je verraden wanneer je liegt. Gelukkig zijn die indicaties zo subtiel dat je een superspion in een Hollywoodfilm moet zijn om ze gewaar te worden. Tenminste, zolang er niet vals wordt gespeeld.
In april kunnen mensen die absoluut moeten weten of iemand al dan niet de waarheid spreekt gebruikmaken van nieuwe technologie van het Amerikaanse bedrijf Converus. Converus is gespecialiseerd in zogenaamde deceptie-detectie en brengt dan software uit die in combinatie met een camera in staat moet zijn om te ontdekken of jij liegt.
De camera focust op je ogen, en de software probeert te ontdekken wanneer je pupillen verbreden of versmallen. In combinatie met de positie van je hoofd en je ogen moet dat volstaan om te bepalen wie waarheidsgetrouw is, en wie iemand iets probeert wijs te maken.
[related_article id=”160734″]
Het idee achter het detectiesysteem is als volgt: wanneer je liegt moeten je brein harder werken. Dat zorgt voor een kleine verandering in de stand van je pupillen, amper 1/10e van een millimeter. Een speciale, door het Duitse SMI ontwikkelde camera, is betrouwbaar genoeg om die bewegingen waar te nemen. Samen met nog enkele andere parameters wordt berekend hoe groot de kans is dat iemand de waarheid spreekt. Een test zou ongeveer een half uurtje in beslag nemen.
De technologie, die de naam EyeDetect meekrijgt, is niet perfect. Converus claimt een betrouwbaarheid van 85%. De kans op een valse beschuldiging is dus reëel. In Mexico zullen ze als eerste aan de slag mogen gaan met EyeDetect, wanneer het soft- en hardwarepakket hier uitkomt is nog niet bekend.