Waarom Linux Mint een waardige vervanger is voor Windows XP

Microsoft stopt volgende week met de ondersteuning van Windows XP. Gelukkig voor XP-gebruikers is er een Linux-versie met bijna dezelfde uitstraling, maar veel betere beveiligingseigenschappen.

Op 8 april is het zover: dan is het gedaan met veiligheidsupdates en andere ondersteuning van Microsoft voor Windows XP. Het lijkt erop dat zowat 37% van de huidige XP-adepten dan nog zal doorgaan met het gebruik van het stokoude besturingssysteem. Dat is niet echt slim.

Ik begrijp het wel, hoor. Als je XP door en door kent, laat Windows 8 je waarschijnlijk ijs- en ijskoud. Misschien heb je, in een bui van zinsverbijstering, ook wel eens overwogen om op een Mac over te stappen. Of heb je die nieuwe Chromebooks bekeken, maar stond het idee om zo hard op het internet en SaaS te leunen je uiteindelijk toch niet aan. Mag ik een alternatief aanbevelen waar je misschien nog niet aan dacht: Linux Mint.

[related_article id=”160534″]

Ik zeg dit niet alleen omdat ik zelf graag Linux in het algemeen en Linux Mint in het bijzonder gebruik. Nee, voor XP-gebruikers zijn er echt wel enkele goede, specifieke redenen om de overstap te wagen.

Niet moeilijk te leren
Eerst en vooral krijg je bij Mint de Cinnamon-interface en die kan heel erg op XP lijken. Er is misschien een kleine leercurve, maar die zal niet half zo steil zijn als wanneer je op OS X of Windows 8 overschakelt.

Ten tweede is Mint gratis en zelfs de nieuwste versie, Mint 16 Petra, kan je op zo goed als elk XP-systeem installeren. Alles wat Mint nodig heeft, is een x86-processor, 512 MB RAM (hoewel 1 GB een stuk prettiger zal werken), 5 GB schijfruimte, een grafische kaart die een resolutie van 800×600 pixels aankan en een cd-station of USB-poort. Dat is alles.

En last but not least: je hoeft niet meteen alles op Mint te verwedden. Je kunt het systeem perfect uitproberen zonder het te installeren, door gebruik te maken van een live-installatie op een USB-stick.

Om dat voor mekaar te krijgen, download je Mint op een USB-stick van minstens 8 GB. Je kan je pc dan vanaf die stick laten booten en Mint uitproberen, zonder dat je iets aan je pc moet veranderen. 

Dualboot
Stel nu dat je Mint leuk vindt, maar je wil XP er toch nog niet permanent door vervangen, je wilt het gewoon een paar maanden uitproberen. Geen probleem, Mint en XP kun je perfect naast elkaar installeren met een dualbootoptie.

Nog een reden om de overstap te doen, is dat de overgrote meerderheid van de software op Mint (en Linux in het algemeen) gratis is. Oké, toegegeven, populaire Windows-programma’s als Outlook, Quicken, Microsoft Office en Internet Explorer zijn niet voor Mint beschikbaar, maar er zijn veel uitstekende alternatieven, zoals Evolution, GnuCash, LibreOffice en Google Chrome. 

Bovendien beginnen Microsoft en veel andere softwarebouwers steeds vaker hun programma’s als webgebaseerde SaaS-software ter beschikking te stellen en die kunnen perfect draaien onder Linux. Office 365 is daar maar een voorbeeld van.

Misschien ga je er nog steeds vanuit dat het installeren of vinden van Linux-software een moeilijke zaak is. Geloof me, dat is al lang niet meer zo. Programma’s installeer je in Mint met een ingebouwde softwaremanager en die is zo simpel dat zelfs je schoonmoeder hem zou kunnen bedienen.

Antivirus
Eén belangrijke categorie van programma’s zul je trouwens niet meer nodig hebben: antivirussoftware. Bij Windows duiken er, wat is het, zo ongeveer om het uur wel nieuwe en gevaarlijke virussen op. Bij Linux mag je gerusten rekenen in weken of maanden. Er is vrijwel geen malware op Linux die je parten kan spelen. En als je toch het zekere voor het onzekere wil nemen, download je gewoon het gratis antivirusprogramma ClamAV. Dat is alles wat ik ooit heb geïnstalleerd en na twintig jaar elke dag Linux moet ik nog mijn eerste besmetting oplopen.

Support nodig? Er is bedrijfsmatige ondersteuning van ondernemingen als Pantek. Je kunt ook gratis support krijgen in de Linux Mint-forums of op algemene websites, zoals het uitstekende LinuxQuestions.

Fan
Kijk, ik zal heel eerlijk zijn: ik gebruik Linux al heel lang. Dat gezegd zijnde, ik gebruik ook al Windows sinds versie 1.0 en XP SP3 is een van mijn favoriete Windows-versies aller tijden. Ik weet dus waar XP SP3 voor staat en verzeker je: als je een fan bent van XP, zal je dol zijn op Linux Mint 16 met Cinnamon.  

besturingssysteemhelplinuxlinux mintmintnieuwsopenbronostipsWindowswindows xpxp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600