Al je gegevens overzetten van XP naar een nieuwe pc
Het einde van Windows XP komt nu wel heel erg dichtbij. Microsoft trekt op 8 april 2014 de stekker uit de ondersteuning van het meer dan tien jaar oude besturingsssyteem. Wie nu nog op XP werkt doet er goed aan om zo snel mogelijk over te stappen naar iets anders. Misschien heb je zelfs al een Windows 8-machine in huis gehaald. Maar hoe zet je nu al je gegevens over van XP naar die nieuwe pc?
Wat er zoal mogelijk is en hoe je dat het beste aanpakt, hangt er vooral van af of je Windows 8 of Windows 8.1 op je nieuwe machine hebt draaien. Het migreren van data en instellingen van Windows XP loopt namelijk een pak makkelijker naar Windows 8 dan naar Windows 8.1. Misschien een reden om nog even de upgrade naar 8.1 uit te stellen tot je deze verhuizing achter de rug hebt?
[related_article id=”160534″]
Hoe dan ook, in deze cursus toon ik je een paar methodes om uiteindelijk toch alle belangrijke data overgepompt te krijgen. Windows 8 mag wat mij betreft de spits afbijten en daarbij maak ik dankbaar gebruik van de ingebouwde tool Windows Easy Transfer – WET, voor de vrienden.
Naar Windows 8
Netwerk voorbereiden
De meest comfortabele manier om data en instellingen te versassen tussen beide toestellen is via je eigen netwerk. Dat betekent natuurlijk wel dat op dat vlak een en ander wel in orde moet zijn. Zo moeten beide toestellen uiteraard op je netwerk zijn aangesloten – desnoods draadloos, maar een bekabelde verbinding is wel zo snel en stabiel als je flink wat data moet overpompen.
Verder zorg je ervoor dat beide toestellen tot dezelfde werkgroep behoren. Dat kan je op beide toestellen nagaan via de toetscombinatie Win+Pause (in XP moet je wel nog even het tabblad "Computernaam" openen). Hebben beide toestellen dezelfde werkgroepnaam – standaard is dat Workgroup – dan zit je wat dat betreft al goed. In het andere geval moet je dus een van beide namen aanpassen. Dat gaat net iets makkelijker in Windows 8. Klik hier op "Instellingen wijzigen" en vervolgens op "Wijzigen". Wijzig de werkgroepnaam, bevestig met OK en herstart de pc.
Belangrijk is ook dat je netwerkverbinding in Windows 8 als een ‘particulier’ netwerk is ingesteld, zodat gedeelde mappen mogelijk worden. Klik hiervoor op het netwerkicoon in het Windows-systeemvak en klik met de rechtermuisknop op je netwerk in de charms-balk. Kies "Andere netwerklocatie" en selecteer "Ja, schakel delen en verbinding maken met apparaten in".
WET voorbereiden
In principe kan je nu aan de slag. Alles begint bij je nieuwe pc met Windows 8. Tik in het startscherm “easy” in en start Windows Easy Transfer op. In het welkomstvenster druk je op "Volgende", waarna je "Een netwerk" selecteert. In het volgende venster klik je op "Dit is mijn nieuwe computer" en vervolgens op "Op mijn oude pc wordt Windows XP of Windows Vista uitgevoerd".
Het is nu de bedoeling dat je (een nieuwe versie van) WET op je pc met XP opgestart krijgt. Daarom kies je in het volgende venster "Externe harde schijf of gedeelde netwerkmap", waarna je gemakshalve verwijst naar een publiek toegankelijke map op je Windows 8-toestel. Ikzelf creëerde daarvoor de submap WET in de map C:UsersPublic. Meteen erna kopieert WET de benodigde bestanden naar die map.
Druk op "Volgende": blijkbaar verwacht WET nu een of andere sleutel. Die moet je echter op je toestel met Windows XP genereren. Over dus naar je oude pc, waar je in de Verkenner via "Mijn netwerklocaties" naar het toestel met Windows 8 navigeert. Of je tikt in de adresbalk de computernaam van dat toestel in, voorafgegaan door twee ‘backslashes’. Mogelijk moet je je nu aanmelden met het account-ID van dat toestel. Gelukt? Blader dan door naar de locatie van die gedeelde map (UsersPublic wellicht) en dubbelklik hier op de snelkoppeling naar WET.
Data selecteren
Bevestig met "Uitvoeren". Even later druk je op "Volgende" en kies je ook hier de optie "Een netwerk". In het volgende venster klik je op "Dit is mijn oude computer", wat trouwens de enige keuze is. Uiteindelijk duikt de gezochte sleutel op: een getal van 6 cijfers! Dit getal vul je in het WET-venster van je Windows 8-toestel in.
WET controleert nu de accounts op je oude toestel en gaat na welke data en instellingen daar zoal bij horen; een klusje dat enig geduld vereist. Na afloop lees je af hoeveel data er met elk account zijn verbonden. Klik op "Aanpassen" (en verder op "Geavanceerd") als je bepaalde data of instellingen niet mee in de verhuiswagen wil. Helemaal onderaan vind je trouwens ook nog het onderdeel "Gedeelde items": misschien wil je ook die niet allemaal mee verhuizen?
Nu kan het best zijn dat je de data van een oud account graag gekoppeld ziet aan een al bestaand nieuw account, liever dan dat oude account ook op je nieuwe toestel te laten creëren. In dat geval klik je onderaan op "Geavanceerde opties". Er verschijnt een venster met twee kolommen: links de oude accounts, rechts de nieuwe. Via het uitklapmenu kan je nu telkens aangeven welke accounts je gekoppeld wil zien. Of je kiest in het uitklapmenu "Een Gebruiker maken" als je alsnog een nieuw account wil creëren. Bevestig met "Opslaan" en met "Overzetten".
WET gaat aan de slag. Mogelijk wordt nog naar het wachtwoord van (een van) je accounts gevraagd. Na afloop klik je "Weergeven wat is overgezet" aan en bekijk je de feedback op beide tabbladen. Dit rapport kan je ten andere ook later nog opvragen: tik “easy” in op het Windows-startscherm en kies Windows Easy Transfer-rapporten.
Naar Windows 8.1
Wil je van Windows XP naar Windows 8.1, dan mag je WET jammer genoeg vergeten. Dat geldt trouwens ook als je data wil uitwisselen tussen een 32- en een 64-bits Windows. In deze gevallen zit er weinig anders op dan een of andere back-uptool te gebruiken met als tussenstation een gedeelde map op je netwerk, een verwisselbare schijf of, als de hoeveelheid data beheersbaar blijft, je online ruimte bij een cloudopslagdienst.
In het geval van de cloud kan je de bijhorende client op beide pc’s installeren en alle gewenste data naar het bijhorende virtuele station kopiëren. De service zorgt dan wel voor de nodige synchronisatie. Het overzetten van accounts en allerlei instellingen zit er op deze manier helaas niet in. Dat zal je dus zo goed en zo kwaad als het kan ‘manueel’ moeten oplossen.
Houd je het internet er liever buiten, dan heb je eigenlijk niet meer dan de Windows Verkenner nodig, maar het kan uiteraard ook met een gratis tool als Synchredible. Die is weliswaar in eerste instantie bedoeld als synchronisatietool maar is zeer gebruiksvriendelijk en werkt ook prima als eenmalige ‘back-up’.
Start de gedownloade tool op je oude pc op. Klik op "Add" en verwijs bij Folder 1 naar een map op je oude pc, die je mee wil kopiëren. Bij Folder 2 verwijs je naar een gedeelde netwerkmap op je nieuwe pc of naar een lege map op je verwisselbare schijf. Laat het vinkje staan bij "Synchronize subfolders" en druk op "Next".
Even opletten nu: plaats een vinkje in het linkse vakje als je data (alleen) van je oude naar je nieuwe pc wil verhuizen. Verder laat je alles ongemoeid en druk je vijfmaal op "Next". Geef een naam aan de kopieertaak, plaats eventueel een vinkje bij "Show preview" en bevestig met "Apply". Op deze manier kan je nu nog bijkomende taken voorzien. Selecteer vervolgens de gewenste taken en voer die uit met "Execute". Werk je met een externe schijf, dan hoef je de gekopieerde data vervolgens maar aan je nieuwe pc te koppelen en de data over te hevelen, al dan niet via de Windows Verkenner.
Nog meer data…
Browserfavorieten
Als het goed is, heb je nu de belangrijkste data (en instellingen) naar je nieuwe pc met Windows 8(.1) overgezet. Maar ongetwijfeld blijven er nog wat restanten hangen die je ook mee in de verhuiswagen wil. Ik denk bijvoorbeeld aan je e-mailberichten en browserfavorieten.
Laat ik met die laatste beginnen. Afhankelijk van de browser bestaan daar verschillende technieken en tools voor, maar met Xmarks maakt het eigenlijk niet veel uit om welke browser(versie)s het gaat. Xmarks kan namelijk overweg met de voornaamste browsers, waaronder Chrome, Firefox en Internet Explorer.
Download en installeer de add-on op je oude pc. Klik op het bijhorende pictogram in je browser en creëer een gratis Xmarks-account. Vervolgens druk je op de knop "Sync" om je favorieten richting server te sturen. Over nu naar je nieuwe pc waar je je favoriete browser opstart. Installeer ook hier de Xmarks-extensie en meld je met hetzelfde account aan. Hier hoef je maar op de knop "Sync(hronize)" te drukken om de online bookmarks naar je lokale browser te halen.
E-mailberichten
Hoe je het makkelijkst je e-mailberichtgeving van de ene naar de andere pc kan overzetten, hangt vooral af van de e-mailprogramma’s die je gebruikt. Heb je op beide pc’s bijvoorbeeld hetzelfde programma geïnstalleerd, dan kom je er gewoonlijk wel vanaf met de ingebouwde export- en importfuncties.
Laat ik MS Outlook (2010 en 2013) als voorbeeld nemen. Ik ga ervan uit dat Outlook 2010 op je oude pc staat. Open hier het menu "Bestand" en kies "Opties", "Geavanceerd". Klik op "Exporteren" en op "Naar een bestand exporteren". Kies "Outlook-gegevensbestand (.pst)" als type, selecteer de mailmap (inclusief submappen?) die je wil exporteren, druk op "Volgende", kies een opslaglocatie op een externe schijf of stick en rond af met "Voltooien".
Over nu naar Outlook 2013 op je nieuwe pc. Hier voer je logischerwijze de omgekeerde beweging uit: "Bestand", "Openen", "Importeren/Exporteren", "Gegevens uit een ander programma of bestand importeren", "Outlook-gegevensbestand (.pst)", waarna je naar het bronbestand (op je externe schijf?) bladert en aangeeft wat je precies wil importeren en in welke mailmap dat moet gebeuren. Klaar!
Gaat het om een verhuis naar een ander mailprogramma en lukt het niet met de gebruikelijke import- en exportopties, dan is het gratis MailStore Home een uitstekend alternatief. Deze tool is op de eerste plaats bedoeld voor mailarchivering, maar laat zich net zo lief inzetten voor migratie van je berichten.
Heel in het kort ga je er als volgt mee aan de slag. Installeer bij voorkeur een draagbare variant van het programma op een verwisselbare schijf. Start de tool op en klik op "E-mails archiveren". Kies de gewenste e-mailclient en druk vervolgens op de knop "Eigenschappen" om te kunnen aangeven welke mappen je mee in het archief wil. Stel alles naar wens in, klik op "Beëindigen" en kies "Opdrachten", "Uitvoeren". Het archief belandt standaard op je verwisselbare schijf, in de map MailStore HomeData.
Op je nieuwe pc start je eveneens MailStore Home op. Vervolgens kies je "E-mail exporteren" en duid je de e-mailclient aan waarin je de berichten wil ophalen. Duid de gewenste bronmappen aan evenals het profiel of de identiteit binnen je e-mailclient en start de ‘import’ met een dubbelklik op het gecreëerde profiel. Als het goed is, vind je even later binnen je e-mailprogramma de berichten terug in de mailmap "MailStore Export".