Linux Mint-programma’s voor Windows XP-gebruikers
De grootste uitdaging voor Windows XP-gebruikers die willen overstappen op Linux Mint is om de programma’s die je al jaren gebruikt te vervangen. Gelukkig zijn sommige programma’s beschikbaar op Linux en Windows. Daarnaast is er heel wat Linux-software met dezelfde functionaliteit als je favoriete Windowsprogramma’s.
Ik ga je niet voorhouden dat al je software beschikbaar is op native Linux. Dat is niet zo.
[related_article id=”160534″]Maar er zijn methodes om Windows-applicaties te draaien op Linux. Je kunt Windows zelf draaien op Linux. Maar dat is een ander verhaal, dat ik in een volgend artikel aan bod zal laten komen. Vandaag focus ik op native Linux- en websoftware die je kan gebruiken om je Windows XP-functionaliteit over te zetten naar je nieuwe besturingssysteem.
E-mail: Ik ben nooit zo’n liefhebber geweest van Outlook, maar als jij wel verknocht bent aan Exchange en Outlook, dan kan je Evolution groupware gebruiken. Evolution is al jaren mijn favoriete e-mailclient en ja, je kunt het combineren met Exchange. Je kunt uiteraard elke webmailclient gebruiken op Linux.
Financieel: Er is geen echt alternatief voor Quicken op Linux. GnuCash is erg goed, maar lijkt meer op QuickBooks dan Quicken. Wat ik daarom ben gaan gebruiken is Mint.com (geen connectie met Mint Linux!) voor mijn persoonlijke financiën. Het is gratis en in tegenstelling tot Quicken hoef je bij Mint.com niet elke drie jaar een betaalde update aan te schaffen.
Gamen: Bijna geen van je games zal native kunnen draaien op Linux. Opnieuw: er zijn manieren en hulpmiddelen om ze toch te overtuigen, maar dat is een verhaal voor een volgend hoofdstuk. Veel van Valve Softwares Steam-games draaien tegenwoordig echter wel op Linux. Het is zelfs zo dat Valve-directeur Gabe Newell denkt dat Linux de toekomst van pc-gaming is, en niet Windows.
Om Steam-spellen te draaien op Mint moet je hardware, naar XP-standaarden, behoorlijk krachtig zijn. Je hebt een 64 bit-processor nodig, 4 GB werkgeheugen en een grafische kaart van AMD, Intel of Nvidia. Als je aan de hardwarekant goed zit, dan zal je de SteamLauncher moeten opstarten in Mints Software Manager. Daarna volg je gewoon de instructies van de Steamclient en kan je binnen de kortste keren je spel beginnen spelen.
Linux heeft trouwens ook een heleboel native spellen. Voor een goede selectie neem je een kijkje op Linux Game Database. Veel van deze games vind je via de softwaremanager.
Grafisch: Linux heeft een geweldige fotobewerker, Gimp. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het totaal niet lijkt op Adobe Photoshop.
Als je de moeite wil doen om een nieuw programma onder de knie te krijgen, dan is Gimp zeker de moeite waard. Maar als je Photoshop gebruikt voor je werk en je een half dozijn verschillende Photoshop-extensies nodig hebt, dan zal je XP en Photoshop in een virtuele machine moeten draaien. Hoe je dat aanpakt, zal ik in het volgende artikel uitleggen.
Berichten/VoIP: Voor IM-berichten gebruik ik Pidgin. Daarmee kan ik verbinding maken met de meeste courante IM-diensten, waaronder AIM, Google Talk en MSN.
Voor Voice-over-Internet Protocol (VoIP) kan ik Skype gebruiken. Jawel, er is een officiële Microsoft Skype-versie voor Linux. Je kunt ook Google Voice gebruiken voor VoIP en al je andere noden thuis en op je werk.
Voor videobellen en online vergaderen is mijn favoriet, op elk platform, Google+ Hangouts. Probeer het, je zult er geen spijt van krijgen.
Office-pakket: Je kunt Microsoft Office niet zomaar draaien op een Linux-desktop. Je kunt het daarentegen wel vervangen door LibreOffice. Ik gebruik dit pakket al sinds het zich afsplitste van OpenOffice.org, en het gedraagt zich zo erg als Microsoft Office dat ik zonder problemen kan afwisselen tussen de twee pakketten zonder me ooit te moeten afvragen met welke software ik ook alweer bezig ben. Als je weet hoe je Office moet gebruiken, dan kan je zo al met LibreOffice uit de voeten.
Daarenboven kan de nieuwste versie van het kantoorpakket, LibreOffice 4.2, zonder al te veel problemen bestanden bewaren in Microsofts eigen bestandstypes. Mijn enige waarschuwing is dat als jouw job het maken van uitgebreide, complexe rekenbladen omvat, je waarschijnlijk niet zo blij zal zijn met LibreOffice Calc. In dat geval zal je één van de manieren die ik in het volgende artikel in deze reeks uiteenzet moeten kiezen om Excel op Linux te blijven gebruiken.
Browser: Je krijgt bij Mint standaard Firefox, maar ik ben tegenwoordig niet meer zo’n fan van Firefox. Ik gebruik liever Chrome.
Om Chrome voor Linux Mint te gebruiken, download je de 32- of 64-bitversie voor Debian/Ubuntu, afhankelijk van waarop je systeem draait. Als je die hebt gedownload, open je het bestand, waarna je het Package Installer-programma ziet verschijnen. Klik gewoon op Install Package, en binnen een paar minuten kan je verder surfen in Chrome.
Zoals je in dit artikel hebt kunnen zien, kan je zowat alles waarvoor je je XP-computer ooit gebruikte ook gewoon doen in Linux Mint. Het zal niet allemaal exact hetzelfde zijn, maar ik denk dat de lagere prijs, hogere snelheid en verbeterde beveiliging de sprong waard zijn.