Nieuws

Review: Eerste indruk van Windows Phone 8.1

Windows Phone wordt met zijn nieuwe functies beter dan ooit tevoren, zeker met spraakassistent Cortana. Maar het schiet nog steeds tekort in apps.

De nieuwe versie van Windows Phone, 8.1, brengt een hele reeks nieuwe features naar Microsofts smartphonesysteem. Je krijgt nu wallpapers op je homescherm, een extra rij live-tegels, een meldingencentrum en natuurlijk Cortana, de ster van het moment.

Aantrekkelijker
Windows Phone 8.1 is meer dan alleen maar een handjevol upgrades: de update tilt het volledige OS naar een hoger niveau, waar het beter kan concurreren met iOS en Android. Als je voor de eerste keer een smartphone gaat aanschaffen, dan ziet Windows Phone er met deze extra gebruiksvriendelijke update meteen heel wat aantrekkelijker uit. Het heeft echter toch nog een hele weg af te leggen voor het bestaande gebruikers zal weglokken van iOS en Android, omdat het nog steeds niet zo’n robuuste appstore kan afleveren als zijn rivalen en omdat het minder features aan boord heeft. Maatwerk zit er nog steeds niet in en ook bestandenbeheer ontbreekt.

[related_article id=”161563″]

Windows Phone 8.1 zal in de komende maanden uitkomen als update voor alle Windows Phone-toestellen die momenteel versie 8 draaien. Nieuwe toestellen met deze laatste update zullen eind april en begin mei uitkomen.

Van 8 naar 8.1
Versie 8.1 is de vierde generatie van het Windows Phone-OS en het vervangt Windows Phone 8. Die laatste werd in oktober 2013 geüpdatet met Windows Phone 8 Update 3, dat de basis vormde voor 8.1 door een extra rij live-tegels toe te voegen op het homescherm op grotere telefoons, net als taskswitching en een handenvrije automodus.

Een visuele opfrisbeurt

Als je het toestel aanzet in 8.1, zie je meteen al een verschil: iedere telefoon, ongeacht de grootte van het scherm, heeft een extra kolom live-tegels op het startscherm gekregen.

Om dit gedaan te krijgen werden alle tegels een beetje verkleind, hoewel de exacte afmetingen licht variëren afhankelijk van de grootte van je scherm. Je kunt nu drie grote tegels naast elkaar zetten, of één brede en één grote tegel, of zes kleine tegeltjes. Het startscherm ziet er daarmee moderner uit, met minder verspilde ruimte.

Net zoals bij Android en iOS kan je nu ook een eigen wallpaper instellen op het startscherm, om wat persoonlijkheid toe te voegen aan je toestel. In plaats van de effen gekleurde achtergrond van elke tegel zie je dan een stukje van het grotere achtergrondbeeld. Je kan kiezen uit een aantal stockbeelden van Microsoft of een eigen foto instellen.

Je gekozen wallpaper duikt op in de achtergrond van de live-tegels en scrolt mee als jij naar boven of beneden veegt op het startscherm. Je krijgt de afbeelding echter alleen te zien op bepaalde tegels, voornamelijk bij de voorgeïnstalleerde systeemapps zoals de berichtenapp, Outlook, en Internet Explorer. Alle apps waarbij de ontwikkelaar een specifiek live-tegelontwerp gecreëerd heeft, zoals Office of Pandora, zullen de achtergrondafbeelding niet weergeven.

Een plaats voor je berichten

Eindelijk krijgt ook Windows Phone een plaats om al je berichten te organiseren. Als je een nieuw bericht of e-mail ontving in de eerdere versies van het OS, kreeg je alleen een kleine banner te zien boven aan je scherm die na een paar seconden weer verdween. Er was geen manier om die informatie weer op te roepen nadat de banner verdwenen was.

Vanaf nu kan je vanaf de bovenkant van je scherm naar beneden vegen om het Action Center te onthullen, het splinternieuwe menu dat je snelle toegang geeft tot de meest gebruikte instellingen en al je notificaties. Het lijkt erg op het systeem dat je vindt op de meeste Android-toestellen.

Bovenaan vind je een rij aanpasbare knopjes die een aantal instellingen aan of uit kunnen zetten, zoals wifi, bluetooth en de schermhelderheid. Je kan de knoppen programmeren in de instellingen, maar je krijgt er maar vier (behalve op de Nokia Lumia 1520, waar je er vijf krijgt). Ik vind dit een erg leuk feature omdat het de meest gebruikte instellingen binnen handbereik brengt. Er is ook een handige knop om vanuit het Action Center naar het volledige instellingenmenu te gaan.

Daaronder zie je alle notificaties van je apps, die je individueel of per app kan wegvegen. Net als bij het Notifications Center in iOS kan je kiezen welke apps je wil zien verschijnen.

Aangezien Android deze functie vanaf het begin implementeerde en iOS in 2011 op de kar sprong, is het verassend dat het zo lang duurde voordat Windows Phone het toevoegde. Ik zou het Action Center dan ook de handigste van alle toevoegingen in versie 8.1 durven noemen.

Typ al vegend

Gesture typing is nog zo’n feature dat Android al jaren aan boord heeft en dat nu z’n opwachting maakt in Windows Phone. Het standaardtoetsenbord in het OS laat je nu ook je vinger over de toetsen slepen om te typen. Dit werkt sneller dan het aantikken van individuele toetsen en ongeveer even accuraat.

Je plaatst je vinger gewoon op de eerste letter van het woord dat je wil typen en sleept vervolgens je vinger naar de volgende letters. Je hoeft niet volledig accuraat te zijn, omdat het toetsenbord raadt wat je wil intikken en je voorspellingen aanbiedt terwijl je typt. Als ik echter te slordig ben met m’n veegbewegingen krijg ik wel heel wat foute spellingen. Als ik het vergelijk met Swiftkeys Flow-feature is de implementatie in Windows Phone net iets minder accuraat.

Verbanden leggen
Je nieuwe telefoon kan automatisch verbinding maken met publieke, open wifinetwerken dankzij Wi-Fi Sense. Dit feature zit weggestopt in de instellingenapp, en zal automatisch de gebruiksvoorwaarden die de meeste publieke wifinetwerken je voorschotelen accepteren. Je kan ook andere gegevens invoeren die netwerken zoal van je vragen, zoals je e-mailadres en telefoonnummer.

Wi-Fi Sense laat je ook private draadloze netwerken delen met vrienden, zonder hen het wachtwoord te moeten geven. Je kan het netwerk zo delen met je Outlookcontacten, Facebookvrienden en Skypecontacten, als zij tenminste ook een Windows Phone hebben met Wi-Fi Sense. 

Internet Explorer 11
De nieuwste versie van Microsofts mobiele browser, Internet Explorer 11, maakt een debuut in 8.1. De app krijgt ook een aantal nieuwe features, waaronder Reading Mode en inPrivate browsing.

Reading Mode stript alle overbodige elementen van een website, zoals reclame, waardoor je kan lezen met minder afleidingen. InPrivate browsing is dan weer vergelijkbaar met Chromes Incognito-modus en Firefox’ privé-browsen en verzamelt dus geen geschiedenis of cookies. 

Een andere interessante toevoeging in IE 11 is dat je nu websites op je startscherm kan vastpinnen. Die tegel toont dan de meest recente artikels en koppen van die website, wat vooral bij nieuwssites erg handig is. Het nadeel is dan weer dat als je op de tegel klikt, IE 11 gewoon de website opent, en niet dat specifieke artikel.

Hallo Cortana

Maar misschien wel de interessantste toevoeging in Windows Phone 8.1 is Cortana, een vrouwelijke stemgestuurde assistent die je helpt om te zoeken met Bing, reminders in te stellen, de weg te vinden, nieuwe agenda-items aan te maken, je contacten op te bellen of te sms’en, verbaal notities te nemen of muziek af te spelen op je telefoon. Net als Siri en Google Now dus, maar Cortana kan perfect naast haar oudere concurrenten staan.

Hoewel het feature momenteel nog in bèta is en er dus nog een occasionele bug te bespeuren is, vind ik dat ze haar vele taken al meer dan behoorlijk kan uitvoeren. Kijk hier voor een volledig verslag van mijn eerste ervaring met Cortana.

Een handvol extra’s
Windows Phone 8.1 kreeg ook nog een aantal features mee die niet zo opvallend zijn, maar toch van pas komen.

  • Aparte volume-regeling voor de beltoon + notificaties en voor media + apps.
  • Een redesign voor de agenda-app.
  • Een nieuwe versie van Skype.
  • VPN voor veilig surfen.
  • S/MIME-ondersteuning voor versleutelde e-mails. 

Windows Phone versus iOS en Android
Windows Phone 8.1 zorgt er zonder twijfel voor dat Microsofts OS beter wordt en sterker kan concurreren met Android en iOS. Het toont echter ook aan dat Microsoft behoorlijk laat op de proppen komt met belangrijke features die smartphonegebruikers verwachten op een hedendaags toestel, waaronder een stemgestuurde assistent en een berichtencentrum.

Bovendien krijg je nog steeds niet de diepe aanpassingsmogelijkheden van Android of de aandacht voor details en het enorme gebruiksgemak van iOS.

Dat zijn echter kleine obstakels in vergelijking met het gebrek aan apps. Ondanks Microsofts pogingen om schot in de zaak te krijgen, ontbreken er nog steeds heel wat apps in de Windows Phone-appstore die al jaren in de Google Play Store en Apple App Store te vinden zijn. Hoewel in de zes maanden die voorafgingen aan 8.1 een aantal populaire apps, zoals Instagram, Vine en Waze, hun opwachting maakten in Microsofts OS, zijn vele daarvan niet bij benadering zo uitgebreid als hun evenbeeld op iOS of Android.

Ondertussen worden andere must-have apps samengegooid door derde-partij-ontwikkelaars – of erger. Je vindt wel een fatsoenlijke Dropbox-app, maar die is dan wel gemaakt door een ontwikkelaar onder het pseudoniem ly2314. Wil je een Gmail-app? Dan moet je door een waslijst spammerige apps wroeten. Geen officiële Google-versie te zien.

Conclusie
Het is echter niet allemaal slecht nieuws wat de klok slaat. Windows Phone blijft een geweldige keuze voor wie voor de eerste keer een smartphone koopt omdat het zowel makkelijk in gebruik is en toch genoeg aanpassingsmogelijkheden biedt. En eerlijk is eerlijk: er zijn heel wat uitstekende toestellen te vinden met Windows Phone.

Als je naar het grotere plaatje kijkt van ontwerp, features, gebruiksgemak en appmogelijkheden samen, dan heeft Windows Phone nog steeds niet het punt bereikt waar het huidige iOS- of Androidgebruikers kan weglokken van hun vertrouwde omgeving. Maar het komt wel steeds dichterbij. 

app storebesturingssysteemcortanaeerste indrukhelplive tilesmobielosreviewssmartphonetegelstipupdateupgradeWindowswindows phonewindows phone 8-1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600