Nieuws

Tijd om terug te gaan naar Firefox

(Opinie) - Firefox is de enige van de bekende browsers die ontworpen is om gebruikers en het open web te ondersteunen, en hij kan nu zijn mannetje staan tegen Chrome. De nieuwe Australisversie is dan ook de perfecte gelegenheid voor een switch.

De belangrijkste reden om over te schakelen naar Firefox is dat die algemeen gezien beter is dan Chrome. Maar er zijn andere redenen. 

Firefox is de enige grote browser die gemaakt is om gebruikers en het open web te ondersteunen. Andere belangrijke browsers doen dat soms ook wel, maar hun eerste prioriteit ligt bij de behoeften van gigantische bedrijven – Apple, Google en Microsoft – die geen van alle geïnteresseerd zijn in het beschermen van jouw privacy. Het tegendeel is meestal waar.

Ook de moeite van het vermelden waard is dat Firefox de enige bekende browser is die werkelijk open bron is. Apples Safari is dan wel gebaseerd op open source, maar alleen maar omdat het voor Apple makkelijker was om een ingang te vinden in de browsermarkt door gebruik te maken van een basis-openbronontwikkeling. Googles Chromium is open bron, maar Chrome is dat niet: dat heeft heel wat verborgen extra’s aan boord.

Stop met de boycot
Mozilla’s engagement naar je privacy en naar het open web zijn veel belangrijker dan wat eender welke werknemer gezegd of gedaan heeft. In elk geval is Mozilla’s medeoprichter Brendan Eich al opgestapt en heeft voorzitter Michell Baker zich al publiekelijk verontschuldigd. Op dit moment loopt iedereen die nog steeds denkt dat het boycotten van Mozilla een goed idee is achter op de feiten. Firefox heeft jouw steun nodig – en verdient die ook.

Bedrijven hebben natuurlijk de neiging om producten te beoordelen op hun verdiensten, en juist daar is het argument voor Firefox het sterkst.

Chrome en crashes
Ik schakelde terug naar Mozilla Firefox in het midden van afgelopen zomer, toen het voor de eerste keer een betere browser werd dan Chrome, voor mij. Chrome crashte veel te vaak, vooral de ingebouwde Flash, die het meerdere keren per dag voor bekeken hield. Als hij wel werkte, slaagde Chrome er vaak niet in om webpagina’s weer te geven: waar tekst en afbeeldingen zouden moeten zijn, verschenen dan plots lichtblauwe lege vakken.

Ik wijt dit aan Chromes zware consumptie van geheugen en andere bronnen. Ja, dat is mijn schuld omdat ik zo veel tabs heb openstaan, maar zo werken veel mensen nu eenmaal. In maart 2013 installeerde ik OneTab, een programmaatje dat tabs sloot om zo geheugen vrij te maken. Maar hoewel dat een tijdelijke oplossing was, was het geen echt antwoord op mijn probleem. Firefox ondersteunt tachtig of meer tabs op dezelfde pc. Daarenboven behouden die allemaal hetzelfde formaat, zodat ik ze altijd kan lezen.

Als Firefox crasht, probeert hij ook niet om alle oude tabs in één keer weer te verversen. Dat doet hij pas als je op een tab klikt.

Even snel als Chrome
Misschien verassend, maar Firefox is vandaag ongeveer even snel als Chrome, en laadt pagina’s soms zelfs veel sneller. Vroeger was het programma traag, maar uit een test van Tom’s Hardware in juni vorig jaar bleek dat Firefox in de benchmarks net iets sneller was dan Chrome. Het verschil is miniem, maar als je overschakelde naar Chrome vanwege dit snelheidsprobleem, dan is dat nu geen argument meer.

Terwijl ik Firefox gebruikte, ondervond ik allerlei dingen die ik prefereer boven Chrome. Eerst en vooral is het veel eenvoudiger om de tab te vinden die je nodig hebt. Tabs blijven namelijk altijd groot genoeg om te kunnen lezen, en je kan zelf een minimale grootte kiezen. Er zijn ook pijltjestoetsen die je kan gebruiken om door de tabs te scrollen, en als je de cursor boven de tabs houdt, kan je het wieltje van je muis gebruiken om er snel doorheen te zoeven. Met één klik kan je ook een overzicht oproepen van al je tabs. Je kunt tabs organiseren in groepjes, die je kan bewaren en verversen; of je kan Tree Style Tabs gebruiken om een mappenstructuur te creëren in je tabs. Met Tile Tabs 11.5 kan je je tabs zelfs weergeven als tegeltjes. 

Een andere manier om een tab te vinden is door het adres te beginnen typen in de adresbalk: je krijgt dan de optie Switch to tab te zien.

Meerdere zoekmachines
Firefox biedt ook betere ondersteuning voor meerdere zoekmachines. Je kan, net als bij Chrome, de adresbalk gebruiken om rechtstreeks te zoeken in Google, maar Firefox heeft ook een aparte zoekbox. Daarmee kan je andere searchproviders gebruiken door er eentje te selecteren in het dropdownmenu. Je kunt ook websitegebonden zoekmachines toevoegen; Amazon, eBay, Twitter en Wikipedia zitten er standaard in, maar je kunt er nog heel wat meer toevoegen. Standaard gebruikt de zoekbox Google, wat het ook tot een handig rekenmachientje maakt.

Firefox heeft nog andere gebruiksvoordelen, en die worden in de laatste bèta, 29.0 Australis, nog verbeterd. Die nieuwste versie is sneller, heeft een nieuw Firefox Sync-systeem, en een Customize-menu om het makkelijker te maken Firefox volledig naar je hand te zetten. Ja, het ziet er nu meer uit als Chrome. De releaseversie wordt later deze maand verwacht, wat je een goede gelegenheid geeft om de overstap te wagen.

Tegenargumenten
Chrome heeft twee belangrijke voordelen. Ten eerste gebruikt het aparte processen voor verschillende websites, en ten tweede zit het in een sandbox voor extra veiligheid. Als een website een significant probleem veroorzaakt in Chrome, dan zal alleen die tab dichtklappen, niet de volledige browser.

Jammer genoeg is dat meteen ook de grootste reden waarom Chrome zoveel van je geheugen opsoupeert. Of het dat ook waard is, hangt erg af van de websites, plug-ins en extensies die jij gebruikt, en van hoe vaak tabs daarbij crashen. Ik heb geen problemen met slechte tabs, dus verkies ik Firefox’ mogelijkheid om meer tabs te kunnen openhouden zonder daarmee mijn machine te vertragen. Jouw ervaring kan anders zijn.

Beveiliging is het zwakste punt van Firefox, zoals je kan afleiden uit het feit dat het de aanvallen van Pwn2Own-conferenties zelden overleeft. In de Pwn2Own van vorige maand werden echter alle grote browsers gekraakt, dus Chrome gebruiken is ook geen garantie voor veiligheid. Opnieuw hangt het ervan af of jouw werk waardevol is voor hackers.

Als dat zo is, kan je ofwel essentiële programma’s draaien in een aparte sandbox, zoals Sandboxie, of een virtual pc-programma gebruiken. In elk geval heb je dan belangrijkere dingen om je zorgen over te maken dan Firefox.

Elk programma heeft zijn voor- en nadelen, maar in het afgelopen jaar begint de weegschaal te kiepen in het voordeel van Firefox. Firefox heeft je privacy altijd gerespecteerd, en nu wint het ook flink aan verdiensten.

analyseaustralisbrowserbrowserschromefirefoxinternetopiniesoftwaretabs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600