Zes tips om beter te googelen

Na jaren Google-gebruik heb ik een heel arsenaal tips verzameld om sneller en efficiënter te vinden waar ik naar zoek. Dit zijn de zes trucjes die ik het vaakst toepas.

Ik gebruik Google als mijn belangrijkste gids op het internet.

Waarom Google? Omdat ik vroeger een grootgebruiker van Altavista was, tot ik me op een dag realiseerde dat ik niet zoveel uit het internet haalde als eigenlijk mogelijk was, en ik overschakelde naar Google. Sindsdien heb ik een aantal verschillende zoekmachines bekeken, maar geen enkele heeft me kunnen overhalen om de overstap te maken.

[related_article id=”158901″]

Tijdens al die jaren Google-gebruik verzamelde ik een uitgebreid arsenaal handige tips om me sneller en efficiënter bij de gewenste info te brengen. Dit zijn de zes tips die ik het meest gebruik.

Hoe laat is het?

Ben je een meeting aan het plannen met deelnemers in verschillende tijdzones? Dat kan behoorlijk vervelend zijn, en je wil waarschijnlijk een elegantere oplossing dan een muur vol klokken in je kantoor.

Ga naar Google en typ time, gevolgd door de naam van een land of stad om de lokale tijd te krijgen.

Wil je weten waar een plaats ligt ten opzichte van UTC, vervang time dan door timezone.

Geldzaken

Bedragen converteren naar een andere munteenheid kan lastig zijn, maar Google helpt graag.

Als je bijvoorbeeld de huidige wisselkoers van Amerikaanse dollars naar Britse ponden wil weten, tik dan usd to gbp in Google om een interactieve converteerder te krijgen. Als je meteen het antwoord wil hebben, typ dan 500 usd to gbp.

Dezelfde methode werkt ook voor andere conversies, zoals miles to km, inches to feet, en mb to tb.

Wiskunde is moeilijk

Moet je iets uitrekenen, maar heb je even niet de tijd/energie/hersencellen vrij om het op de ouderwetse manier uit te rekenen? Gebruik Google!

Typ je probleem gewoon in de zoekbalk om je antwoord te krijgen. Je krijgt zelfs niet alleen de uitkomst, maar ook nog een coole rekenmachine.

Als je alleen die rekenmachine wil oproepen, typ dan calc.

Vernauw je zoekopdracht

Soms is het internet te groot en wil je je zoekopdracht beperken tot een specifieke site, of een kleine groep sites. Als je bijvoorbeeld ZDNet wil doorzoeken naar alle artikels over de iPad, dan kan je ipad site:zdnet.be ingeven. Vergeet de extensie .be niet, anders krijg je helemaal geen resultaten. Dit is bijvoorbeeld heel handig om je eigen site mee te doorzoeken.

Een andere toepassing van deze methodes geeft je de kans om alleen sites met een bepaald topleveldomein te doorzoeken (zoals .be, .com, .edu). De zoekopdracht astronomy site:edu geeft je zo alleen maar resultaten over astronomie met de extensie .edu.

Een andere methode is iets ingewikkelder, maar uiterst geschikt als je heel regelmatig iets wil opzoeken op een bepaalde site. Ga naar Settings. Onder Search klik je op Manage Search Engines.

Onder aan de pagina vind je een lijstje "other search engines" met drie lege velden. Voor ZDNet.com zou je daar invullen:

ZDNet

Zdnet.com

http://www.zdnet.com/search?q=%s

Klik vervolgens op Done.

Je kan nu alleen ZDNet doorzoeken door gewoon ZDNET in de zoekbalk te typen, gevolgd door een spatie en je zoektermen.

Als je het nog makkelijker wil maken, vul in het eerste veldje dan alleen Z in. Je zoekopdracht wordt dan gewoon Z, spatie, zoekterm – klaar.

 

Niet alleen voor webpagina"s

Het web bestaat uit heel wat meer dan webpagina"s: het is ook de thuishaven van heel wat bestandsformaten, van pdf"s tot Word-documenten.

Zoek je pdf"s over astronomie, gebruik dan astronomie filetype:pdf. Liever Word-documenten? Typ astronomy filetype:doc.

 

Tijdreizen

Soms wil je informatie uit een bepaalde tijdsperiode terugvinden. Om dat te doen, voer je een gewone zoekopdracht uit en klik je vervolgens op Search Tools; daarin kan je Anytime makkelijk aanpassen naar jouw gewenste periode.

Als je wil dat Google stopt met het interpreteren van wat je typt, klik dan op All results en kies in plaats daarvan Verbatim.

Volgens de officiële documentatie moet dat Google beletten om:

  • automatische spellingcorrecties uit te voeren
  • je zoekresultaten te personaliseren door informatie over eerder bezochte sites te gebruiken
  • synoniemen van je zoektermen te gebruiken
  • resultaten die matchen met gelijkaardige termen als je zoekopdracht
  • zoeken naar woorden met dezelfde stam
  • een aantal van je termen optioneel maken

 

(Openingsbeeld: Shutterstock/Twin Design)

bestandenbestandsformaatcurrencygeldgoogelengooglehelpmuntnieuwsrekenmachinetipszoekenzoekopdracht

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren