Nieuws

Rusland trekt zich terug uit ruimtestation ISS

Expeditie 39 keerde vannacht terug naar ons land. Nieuws dat overschaduwt wordt door de Russische intentie om zich in 2020 terug te trekken uit het ISS-project.

Vannacht viel de Russische Soyuz TMA-11M terug naar de aarde. Aan boord: Een Amerikaan, een Japanner en een Rus. De drie ruimtevaarders keerden na een verblijf van meer dan zes maanden aan boord van het ISS terug naar wat ongetwijfeld een triester klimaat is dan datgene waarin ze vertrokken.

Gisteren kondigde de Russische eerste minister immers aan dat ruimtevaartorganisatie Roscosmos in 2020 een einde wil maken aan de internationale samenwerking voor het ISS. De Russische beslissing komt er na Westerse sancties die de export van bepaalde high-tech items naar het land verbiedt. Die sancties zijn op hun beurt het gevolg van Ruslands flagrante schending van het internationale recht en de territoriale soevereiniteit van Oekraïne met de door het Westen als illegaal bestempelde annexatie van de Krim.

Tot voor kort leek het er op dat het internationale ruimtevaartprogramma gespaard zou blijven van het ijskoude politieke klimaat. Astronauten, kosmonauten en wetenschappers komen immers niet plots slechter overeen omdat de regeringen van Europa, Rusland en de VS op een nieuwe koude oorlog afstevenen.

Spijtig genoeg staan de zaken er nu anders voor, en landt de Soyuzcapsule op een planeet waar wetenschappelijke vooruitgang en exploratie nog steeds ondergeschikt blijkt aan politieke strubbelingen.

Russisch hart
Het Westen wilde de ruimtemeccano nog tot minstens 2024 in bedrijf houden. De permanent bevolkte ruimtebasis boven onze hoofden is immers nog maar net klaar en heeft nog heel wat potentieel. Zonder Rusland valt er met het ISS echter niet veel aan te vangen. Hoewel het station uit internationale modules bestaat, is het hart ervan Russisch.

Daar komt nog bij dat de Soyuz momenteel het enige voertuig is dat mensen van onze aardbol naar het ruimtestation kan schieten. De VS wil in 2017 commerciële partners hebben in eigen land die hetzelfde kunnen doen, maar voorlopig zijn we nog niet zo ver.

De kans dat Rusland zich simpelweg terugtrekt uit het ISS en de basis aan geïnteresseerden overlaat, is ook nihil. Het hele gedoe kostte intussen al meer dan honderd miljard dollar, en die investering wil niemand zomaar cadeau doen.

Gelukkig is 2020 nog lang en is de kans dat de zaken er dan anders voorstaan reëel. In tussentijd blijven bemande ruimtemissies gewoon doorgaan zoals gepland. Zo vertrekt binnen twee weken de tweede helft van expeditie 40 naar een baan om de aarde.

astronautexpeditieisskosmonautlandingnieuwsruimteruimtevaartruslandsoyuz

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken