Mozilla accepteert met tegenzin DRM-video in Firefox
Mozilla is met enige tegenzin akkoord gegaan met het toevoegen van de webstandaard Encrypted Media Extensions (EME) aan Firefox. Hierdoor is het mogelijk om video"s beschermd met copyright via Netflix of andere bronnen op het internet te bekijken.
De non-profitorganisatie heeft zich jarenlang verzet tegen EME, een technologie die je browser in staat stelt taken op het gebied van digitale-rechtenmanagement (kopieerslot DRM) uit te voeren. Zo kun je een video bijvoorbeeld niet kopiëren of je rechten om de video te bekijken vervallen na een bepaalde tijdsperiode.
Breed ingezette technologie
Gisteren liet Mozilla echter weten dat het EME gaat toevoegen aan zijn browser, omdat het inmiddels zo breed gebruikt wordt dat mensen gaan overstappen naar andere browsers wanneer het ontbreekt in Firefox.
“Als we kijken naar het concurrentielandschap zien we dat elke grote speler op de browsermarkt deze technologie geïmplementeerd heeft”, zegt chief technology officer Andreas Gal. “Wij vrezen als wij deze stap niet zetten dat onze gebruikers afgesloten zijn van een flink deel van het web.”
Openheid op het web
Het is niet de eerste keer dat pragmatisch het wint van principes bij Mozilla. Het bedrijf was ook tegen de gepatenteerde H.264 videocodec, dat op grote schaal ingezet wordt om beelden te comprimeren en decomprimeren voor internetstreaming. Het management besloot echter dat het geen andere keuze had dan webvideo"s te ondersteunen.
Mozilla is groot voorstander van openheid op het web. Elk stuk gepatenteerde software of technologie staat hiermee in groot contrast.
Mozilla schrijft de DRM-decryptie niet zelf, iets wat eigenlijk onmogelijk is bij een openbronproduct als Firefox. In plaats daarvan is Mozilla om de module te installeren een samenwerking aangegaan met Adobe Systems. Firefox downloadt de module nadat de browser is geïnstalleerd. De software activeert alleen wanneer de gebruiker toestemming geeft op het moment dat hij een website bezoekt die de technologie nodig heeft.
Flash en Silverlight
Historisch gezien hebben websites met streaming-video"s die DRM nodig hebben altijd gebruikgemaakt van browserplug-ins zoals Adobes Flash en Microsofts Silverlight. Maar de software van Adobe wordt langzaam maar zeker weggesneden uit desktopbrowsers en nieuwe websites. Flash draait helemaal niet op mobiele apparaten met iOS, Windows Phone, Firefox OS of Android.
Daarom zijn sommige ontwikkelaars bij Google, Microsoft en Netflix aan de slag gegaan met een alternatief. Dat is EME geworden. De technologie wordt momenteel gestandaardiseerd via het World Wide Web Consortium.
Complicaties
EME is al lange tijd punt van discussie en controversie. Onder de tegenstanders bevindt zich Ian Hickson, die jaren de leiding heeft gehad over de standaardisering van HTML. Dat is een van de huidige standaarden die het web mogelijk maken. Hickson was betrokken bij het invoegen van videosupport in HTML, een richting die uiteindelijk heeft geleid tot de vele complicaties die er tegenwoordig zijn rond DRM.
EME voert de versleuteling niet zelf uit. Daarvoor communiceert het met de DRM-plug-in content decryption module (CDM). Dat betekent dat een internetapp versleutelde media kan tonen. Deze manier helpt webontwikkelaars om met dezelfde mogelijkheden te werken als programmeurs die software schrijven die direct op het besturingssysteem draait.
Mozilla houdt echter niet van EME, en niet alleen omdat het gepatenteerde software is. De manier waarop het werk is erg ingewikkeld. Safari, Internet Explorer en Chrome komen allemaal met een verschillende CDM. Dit houdt in dat websites moeten checken met welke browser je de pagina bezoekt. Dan pas kan de video doorgestuurd worden met de juiste versleuteling.