Google, Microsoft en Apple scoren goed in privacy
Een van de onverwachte gevolgen van de strapatsen van de NSA is dat technologiebedrijven nu een stuk transparanter zijn geworden.
In een nieuw rapport van de Electronic Frontier Foundation (een drukkingsgroep voor digitale rechten) krijgen heel wat van hen schouderklopjes voor hun privacy- en transparantiebeleid. Apple, Dropbox, Facebook, Google, Microsoft, Twitter en Yahoo behoren allemaal tot de hoogste scores.
Het doel van het onderzoek van de EFF (getiteld: Who Has Your Back?) was om aan te tonen hoe 26 technologiebedrijven omgaan met de persoonlijke gegevens van klanten en hoe deze beschermd worden. Soms zeer gevoelige informatie, zoals gesprekken, foto’s en gps-data gaan daarbij door verschillende websites en apps. De EFF wil dat bedrijven open zijn over wat ze precies allemaal verzamelen, welke informatie ze gebruiken en hoe ze omgaan met verzoeken van de overheid om inzage in de data te krijgen.
[related_article id=”158256″]
Met dank aan Snowden
Volgens Rainey Reitman van het EFF hebben vooral de onthullingen van Edward Snowden de techbedrijven aangezet om hun beleid aan te passen voor wat betreft overheidsverzoeken voor gegevens. Met het rapport hoopt de groep dat consumenten een bewuste keuze kunnen maken over welke bedrijven ze hun informatie toevertrouwen.
De resultaten van dit onderzoek verschillen flink van vorig jaar. Dit jaar publiceerden 20 van de 26 bedrijven hun eigen transparantierapporten over verzoeken van de regering voor data. Vorig jaar waren er dat maar zeven. Apple en Yahoo zouden volgens de EFF de grootste verbeteringen kunnen voorleggen.
Slechte leerling Snapchat
Sommige bedrijven blijven echter laag scoren. Vooral Snapchat valt hier op. De chatdienst krijgt maar één ster omdat het gebruikers helemaal niet informeert over de hoeveelheid berichtjes die het aan politie- en spionagediensten overhandigt.
Net als AT&T en Comcast eist het bedrijf ook geen gerechtelijk bevel voor het data overhandigt, zegt de EFF. “Dat betekent dat de overheid gevoelige informatie kan krijgen, zonder dat het een rechter heeft moeten overtuigen dat dit wel noodzakelijk was”, zegt Nate Cardozo, een advocaat van de EFF.
Een woordvoerder van Snapchat zegt dat het wel “regelmatig” een bevel eist wanneer dienaren van de wet komen aankloppen. “Uiteraard gebeurt het ook vaak dat we niets kunnen overhandigen. Als onze servers een seintje krijgen dat berichten door alle bestemmelingen zijn geopend, worden deze verwijderd. Snapchatters kunnen altijd een screenshot nemen of andere manieren gebruiken om een ‘Snap’ die ze hebben gekregen te bewaren.”