Nieuws

Zuckerberg gaat pesters op Facebook aanpakken

Facebook presenteert in samenwerking met de universiteit van Yale een aantal tools en tips voor ouders en tieners om pestgedrag tegen te gaan.

Facebook is een samenwerking aangegaan met het centrum voor emotionele intelligentie van de universiteit van Yale in de Verenigde Staten. Samen ontwikkelen de universiteit en het sociale netwerk tools en tips die het mogelijk maken voor tieners om zelf om te gaan met pestgedrag en de gevolgen ervan.

Via het veiligheidscentrum van Facebook vind je de weg naar drie verschillende websites met tips: één voor tieners die gepest worden, één voor de ouders en tot slot een website voor leerkrachten. Ouders krijgen te lezen wat pestgedrag precies inhoudt, en hoe ze ermee om moeten gaan wanneer hun kind gepest wordt, of zelf een pester is.

Een stappenplan legt ouders en leerkrachten uit hoe ze best met het probleem om gaan en ook voor kinderen staan er enkele handige tips. Zo kunnen ze er lezen hoe ze een conversatie moeten starten met een ouder of gepeste vriend, en hoe ze een pester moeten confronteren.

Pesten op Facebook
De webpagina’s tonen verder een aantal oplossingen voor wanneer het pesten via Facebook verloopt. Het sociale netwerk heeft drie belangrijke tools ter beschikking voor het omgaan met pestgedrag. De eerste mogelijkheid die ter beschikking staat is het rapporteren van berichten. Posts die als kwetsend en ontoelaatbaar worden aangeduid komen bij een team van experts terecht die beslissen of de inhoud verwijderd moet worden.

Bij het rapporteren van een post kan je een vragenlijst doorlopen waarin je aanduidt waarom iets niet toepasselijk is. Misschien vind je het gewoon vervelend, of misschien zie je een post waarin iemand met zelfmoord dreigt. Dankzij die vragenlijst worden posts gesorteerd op urgentie. Zo kan het veiligheidsteam van Facebook snel reageren op de meest dringende berichten, zoals, in het geval van bovenstaand voorbeeld, een post van iemand die ermee dreigt zichzelf pijn te doen.

Als de post de standaarden van Facebook niet aan zijn laars lapt, dan kan je via sociaal rapporteren een ouder of goede vriend op de hoogte brengen. Ook de pester direct aanspreken is een mogelijkheid, maar tenzij je dit expliciet doet zal niemand weten wie een post gerapporteerd heeft.

Een tweede stap is het verwijderen van een vriend uit de Facebook-vriendenlijst. Op die manier verschijnen er geen posts van de pester meer in de nieuwsfeed van het slachtoffer. Tot slot kan je een persoon blokkeren. Het lijkt dan alsof die helemaal niet meer bestaat op Facebook. Berichten zenden naar iemand die je hebt geblokkeerd is onmogelijk.

Indien je iemand kent die te maken heeft met pestgedrag, of er zelf mee geconfronteerd wordt, kan je hier een kijkje nemen.

cyberpestennieuwspestensociaal netwerksociale mediayale

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken