Zo installeer je Windows op een Mac
Het is de laatste jaren erg gebeterd, maar iedereen die al langere tijd met een Mac werkt, kent het fenomeen: die software die jij nodig had of dat spel dat je echt wou spelen blijkt geen Macversie te hebben. Er bestaan dan ook al sinds jaar en dag Virtual Machines, waarmee je via een omweggetje toch Windows kan draaien naast OS X – maar wel met het risico op crashes, bugs en virussen én met een flinke vertraging.
Enter Bootcamp: Apples eigen software om een Windowspartitie te creëren waarmee je het besturingssysteem zo kan installeren dat het ook effectief gebruik kan maken van alle kracht van je toestel. Heel wat Mac-eigenaars zijn zich niet bewust dat dit handige snufje op hun computer staat. Bootcamp bestaat ondertussen echter al een paar jaar, en is stabieler en gebruiksvriendelijker geworden – zo vindt je het sinds OS X 10.7 voorgeïnstalleerd op je Mac en hoef je ook niet langer zelf de nodige Windows-drivers te gaan zoeken. Geen gevloek meer: Bootcamp is de eenvoudigste en efficiëntste manier om Windows en Mac met elkaar te verzoenen.
[related_article id=”160534″]
Wat heb je nodig?
Voor je kan beginnen, moet je een en ander controleren en verzamelen. Kijk allereerst na of je een Mac met Intel-processor hebt die OS X 10.5 of recenter draait – op de meer prehistorische modellen werkt Bootcamp niet. Check ook of je genoeg vrije ruimte hebt op je harde schijf: een partitie voor Windows 8 heeft bijvoorbeeld minstens 30GB nodig. Als je besturingssysteem ouder is dan OS X 10.7, dan heb je de originele installatie-dvd daarvan ook nodig.
Naast de usual suspects – een internetverbinding, toetsenbord en muis of trackpad, allemaal met of zonder draad – heb je natuurlijk ook een kopie van Windows nodig. De laatste versie van Bootcamp, die je gebruikt met OS X 8 of 9, Bootcamp 5, werkt met Windows 7 en 8; sommige oudere Macs laten ook nog de installatie van Windows XP of Vista toe, hoewel zeker die eerste geen verstandige keuze meer is. Een tabel met de compabiliteit van jouw machine met de verschillende versies van Bootcamp en Windows vind je op de website van Apple.
Naast een Windows-versie op een dvd of USB-stick heb je ook de laatste firmware-updates voor je Mac nodig. Normaal gezien komen die gewoon in Software Update terecht, maar zeker bij oudere modellen kan je het best even nakijken. Je vindt de instructies en downloadlinks op Apples website.
Tenslotte moet je nog een externe USB-stick (8 GB of groter) voorzien die voor Windows geformatteerd is (MS-DOS, FAT). Een stick formatteren doe je via Disk Utility, dat je in de map Applications > Utilities vindt.
USB en schijfjes
Zoals bij een gewone installatie van Windows, kan je zowel gebruikmaken van de installatiedvd of van een externe USB-stick en het benodigde ISO-bestand. Wel moeten hier een paar kanttekeningen bij gemaakt worden. Om te beginnen laat Bootcamp het installeren vanop een USB-stick niet toe op elke Mac; Mac Pro’s met een ingebouwde optische drive worden door het programma bijvoorbeeld verplicht om gebruikt te maken van een installatieschijfje. Als je wil weten of jouw machine Windows kan installeren met een USB-stick, open dan de Bootcamp Assistant en klik rechts onderaan op "Continue". Als je in het volgende venster drie opties krijgt die je kan aanvinken, waaronder "Create a Windows 7 or later install disk", dan is deze functionaliteit ondersteunt. Geeft Bootcamp je die optie niet, dan zal je met een dvd moeten werken.
Als je een USB-drive gaat gebruiken, zorg er dan voor dat je het correcte ISO-bestand op je Mac gedownload hebt en dat die USB-stick leeg en proper, geformatteerd voor Windows, en minstens 8 GB groot is. Bootcamp installeert het Windows-bestand en de ondersteunende software zelf op de stick als je de eerder vernoemde optie aanvinkt.
Een laatste opmerking betreft Windows zelf. Bootcamp kan geen installatie uitvoeren van een upgrade-versie van Windows; je hebt een full-install-versie nodig. Ook ondersteunt de software enkel de 64 bit-uitvoeringen van Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8.1 of Windows 8.1 Pro.
Voorbereiden
Als je al deze zaken hebt klaarliggen, kan je een aantal voorbereidingen treffen om je computer klaar te maken voor Windows. Om te beginnen is het verstandig om een volledige back-up te maken van je computer; als je namelijk toch een fout zou maken in het installatieproces loop je anders het risico om bestanden voorgoed te verwijderen.
Vervolgens zorg je ervoor dat je bent ingelogd in een beheerdersaccount. Ben je niet zeker of dat het geval is, ga dan naar System Preferences, klik op Users & Groups, en controleer of de optie "Allow user to administer this computer" aangevinkt is – als jij de enige gebruiker van je Mac bent, is dat normaal het geval.
Sluit als laatste alle programma’s en zorg ervoor dat je alle eventuele software- en systeemupdates uitvoert. Even herstarten, en je kan eraan beginnen. Als je op een laptop werkt, kan je deze overigens best met een stroombron verbinden voor je begint – als je batterij het halverwege de installatie begeeft, zou je wel eens flink problemen kunnen krijgen!
Een partitie aanmaken
Verbind je lege USB-stick met je computer. Ga dan naar Applications > Utilities of naar de map Other in je LaunchPad en open Bootcamp Assistant. Als je graag de volledige handleiding downloadt, kan je links op "Print Installation & Setup Guide" klikken; anders klik je op "Continue".
In het volgende scherm krijg je twee of drie opties, zoals we eerder al vermeldden. "Create a Windows 7 or later install disk" laat je toe om de USB-stick te gebruiken om Windows te installeren; "Download the latest Windows support software from Apple" gebruik je om de ondersteunende software te downloaden die je in een latere stap nodig zal hebben; en de derde optie, "Install Windows 7 or later version", gebruik je als je Windows wil installeren via een dvd. Vink aan wat je nodig hebt. Opgelet: gebruikers van een ouder besturingssysteem dan OS X 7 krijgen deze opties niet; zij vinden de ondersteunende software op hun installatiedvd.
Als je de ondersteunende software wel moet downloaden, krijg je de vraag om deze te branden op een cd of dvd, of om deze op te slaan op een externe schijf. Kies de laatste optie en selecteer de USB-drive die je eerder met je computer verbond. Afhankelijk van je internetverbinding kan de download die nu begint een paar minuten duren.
Als je Windows wil installeren via een ISO-bestand, zal Bootcamp je vragen om dat bestand te lokaliseren en een locatie aan te duiden waar het naartoe geschreven moet worden; daarbij duid je dezelfde USB-stick aan als daarnet.
Vervolgens creëert Bootcamp een aparte partitie; hierop zal Windows draaien. Al wat je hier moet aanduiden is de grootte van die partitie en, als je Mac meerdere interne harde schijven heeft, op welke schijf je die wil aanmaken. In dat laatste geval heb je ook de keuze om een volledige schijf toe te wijzen aan Windows. Het is hier belangrijk dat je genoeg ruimte reserveert voor de partitie; je kan de grootte niet zomaar achteraf aanpassen, dus voorzie genoeg gigabytes voor Windows zelf en alle bestanden en software die je nog van plan bent te installeren. Voor Windows 7 en 8 is 30 GB normaal gezien een minimum – als je meer informatie wil, kijk dan bij de systeemvereisten van Windows zelf. Klik op "Partition" en Bootcamp begint je schijf te verdelen. Ook dit kan even duren, zeker bij oudere systemen.
De Windows-installatie
Als de partitie af is, zal de software je vragen om de installatiedvd in te brengen; als je de USB-methode gebruikt, zorg dan dat die drive nog steeds verbonden is met je computer. Klik op "Start Installation" – Bootcamp begint Windows te installeren en zal zichzelf herstarten. Als alles goed is, start hij automatisch weer op vanop de Windows-dvd of –stick.
Windows vraagt je hier om je taal en locatie in te geven; vervolgens klik je op "Install now". Nadat je de gebruiksovereenkomst aanvaardt, krijg je bij Windows 7 de vraag of je wil upgraden of een aangepaste installatie wil uitvoeren. Kies hier de laatste optie. Daarna moet je de partitie aanduiden waarop je de eigenlijke installatie van het besturingssysteem wil uitvoeren. Het is hier van cruciaal belang dat je de partitie kiest die BOOTCAMP heet. Doe je dat niet, dan riskeer je je volledige Mac-systeem en je bestanden onherroepelijk te verwijderen. Even opletten, dus. Als je rechtsonderaan "Drive options (advanced)" ziet staan, klik je erop. Klik daarna op het knopje "Format". Druk op "OK" in het dialoogvenster en vervolgens op "Next" – je partitie wordt nu correct geformatteerd voor Windows en de eigenlijke installatie begint. Dit kan, alweer, een tijdje duren; als de installatie voltooid is, zal je computer herstarten.
Vanaf dit punt volg je het traject van een normale Windows-installatie en –configuratie. Als je ooit al eens een versie van Windows geïnstalleerd hebt, volgen er hier geen verassingen – volg gewoon stap voor stap de wizard om een gebruikersaccount aan te maken, je licentiecode in te geven, je instellingen naar jouw voorkeuren aan te passen, en zo meer. Als je al deze stappen doorlopen hebt, krijg je uiteindelijk de vertrouwde Windows-desktop voor je neus.
Ondersteunende software
Windows staat nu wel op je Mac, maar om alles mooi te laten samenwerken, heb je Apples ondersteunende software nodig. Afhankelijk van je versie van Bootcamp en OS X kan die laatste stap op twee verschillende manieren verlopen.
Als je met OSX 8 of 9 en Bootcamp 5 aan de slag ging en de USB-stick waarop je de software daarnet gedownload hebt niet verwijderd hebt, zal je de Installer automatisch op je scherm zien verschijnen. Als je die stick verwijderd had, steek je hem gewoon weer in en klik je op het bestand setup.exe.
Als je een oudere versie van OSX draait en de ondersteunende software dus niet gedownload hebt, verwijder je de installatiedvd van Windows en geef je die van OSX in. Ook daar vind je een bestand setup.exe.
Als je dat bestand aanklikt, krijg je in beide gevallen de Installer te zien. Aanvaard de gebruiksovereenkomst, kies of je de Apple Software Update-dienst wil gebruiken voor Windows, en Bootcamp doet de rest. Ik raad trouwens aan om de Software Update te installeren, aangezien het consequent updaten van alle firmware, software en systeemupdates flink bijdraagt aan de goede werking van je Windows-partitie.
Mocht er een pop-up verschijnen om je te waarschuwen dat de software de Windows Logo testing niet doorlopen heeft, dan klik je op "Continue Anyway"; ook als je toestemming gevraagd wordt om device software te installeren, kan je met een gerust hart op "Install" klikken. Verschillende van de drivers die je op dit moment aan het installeren bent, zorgen er namelijk voor dat Windows netjes samenwerkt met je Mac-toetsenbord, -muis of –trackpad. Als de installatie afgerond is, klik je op "Finish" en sta je je systeem toe om opnieuw te herstarten.
Het is mogelijk dat er automatisch andere installers verschijnen – bijvoorbeeld van randapparatuur die niet van Apple is – nadat je systeem opnieuw opgestart is; volg ook hier gewoon de instructies om ze te installeren. Gebruik de Software Update of de officiële Support-pagina van Bootcamp om te controleren of er nog updates zijn voor Bootcamp. Zo niet, dan kan je vanaf nu genieten van Windows op je Mac.
Dual Boot
Wanneer je dit installatieproces afgerond hebt, zal je merken dat je computer gewoon weer zal opstarten in OS X. Als je je nu afvraagt hoe je die Windowspartitie ook effectief moet gebruiken: houd gewoon de alt-toets ingedrukt terwijl je computer opstart. Je komt dan in het Dual Boot-scherm terecht, waarin je de keuze krijgt tussen de twee partities. Maak je keuze, en je toestel start netjes op in het bijhorende besturingssysteem.
Het is overigens ook mogelijk dat je ergens in de voorgaande stappen met hetzelfde probleem geconfronteerd werd: je computer herstart als onderdeel van de installatieprocedure, maar start weer op in OSX in plaats van in Windows. Dit probleem zal zich normaal enkel nog stellen bij wie een oude versie van Bootcamp gebruikt met OS X 5 of 6, maar kan ook simpelweg opgelost worden door je computer te herstarten en de alt-toets ingedrukt te houden.
De Bootcamp-procedure laat je ook nog toe om te kiezen in welk OS je computer standaard opstart. Standaard zal dit OS X blijven, maar dit kan je eenvoudig aanpassen naar je vers geïnstalleerde Windowspartitie – ook al is dat een beetje heiligschennis, natuurlijk. Ga daarvoor naar System Preferences en klik daar op "Startup Disk". Selecteer de Windowspartitie van je schijf en druk vervolgens op "Restart". Je Mac zal vanaf nu automatisch opstarten in Windows, en je kan de Dual Boot-methode gebruiken om naar OS X te schakelen.