Eén op acht Androidtoestellen draait op KitKat

Android 4.4 KitKat groeit gestaag, maar de fragmentatie van Googles mobiele besturingssysteem blijft een lelijke doorn in het oog.

Zeven maanden na de lancering van Android 4.4 KitKat draait meer dan één op acht Androidtoestellen op de meest recente versie van het besturingssysteem.

Dat blijkt uit de distributiecijfers die Google maandelijks vrijgeeft. Met een aandeel van 13,6 procent is KitKat momenteel de derde grootste Androidversie. Het wordt nipt voorafgegaan door Gingerbread met 14,9 procent, maar het grootste deel van de koek gaat naar Jelly Bean dat met een aandeel van 58,4 procent hoog bovenaan staat. Android 2.2 Froyo is nog goed voor 0,8 procent.

[related_article id=”158901″]

Als KitKat de groei van de afgelopen maanden kan aanhouden, zal het in de volgende distributiecijfers boven de 20 procent uitkomen en Gingerbread van de tweede plaats stoten. De fragmentatie waar Android al zo lang mee geplaagd wordt, lijkt dus te beteren, maar in realiteit is het plaatje toch iets minder rooskleurig.

Je mag immers niet vergeten dat Jelly Bean in realiteit niet één, maar drie verschillende Androidversies omvat: 4.1.x, 4.2.x en 4.3. Dat betekent dat er flinke fragmentatie is onder apparaten met Jelly Bean. Toestellen die nog draaien op Android 4.1.x, nog altijd zo"n 29 procent, kunnen geen gebruik maken van de nieuwe functies die in versies 4.2.x, 4.3 of 4.4 werden uitgerold.

In vergelijking met iOS is de fragmentatie op Android al helemaal een ramp. Apple CEO Tim Cook kon het dan ook niet nalaten om begin deze week op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC de vergelijking te maken. iOS 7 is ongeveer een maand langer beschikbaar dan Android 4.4 KitKat, maar draait momenteel wel al op 89 procent van alle iOS-toestellen.

Natuurlijk gaat die vergelijking niet helemaal op. Apple heeft zowel hardware als software in de hand en controleert daardoor het volledige updateproces. Google levert wel de updates voor Android aan, maar is voor de uitrol afhankelijk van fabrikanten en operatoren die elke versie eerst moeten testen en eventueel aanpassen, vooraleer ze op de toestellen van eindgebruikers terechtkomen.

De trage adoptie van Android 4.4 KitKat komt dus zeker niet door kwade wil van de gebruikers, maar het vormt wel een probleem voor ontwikkelaars. Zij moeten veel meer tijd uitrekken om hun apps te testen en aan te passen aan de verschillende Androidversies. Het mag dan ook niet verbazen dat veel apps nog altijd eerst op iOS verschijnen, ondanks dat Android een groter marktaandeel heeft.

Ondertussen staat er al weer een nieuwe Androidversie (4.5?) te wachten in de coulissen, met een verwachte lanceringsdatum in juli. Vermoedelijk zal Google bij die versie opnieuw stappen ondernemen om de fragmentatie tegen te gaan, net zoals het dat bij Android 4.4 KitKat heeft gedaan, maar de vraag blijft of de vicieuze cirkel ooit zal worden doorbroken.

Androiddistributiefragmentatiegingerbreadgooglejelly beankitkatmarktaandeelmobielnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken