Nieuws

Samsung pakt uit met flinterdunne amoled-tablets: een eerste indruk

Samsung introduceert in Londen de Galaxy Tab S: een dunne, lichte tablet met een superamoledscherm. Een eerste indruk is veelbelovend.

Samsung brengt nieuwe tablets op de markt. Gezien de hoeveelheid Notes en Tabs die de Koreaanse elektronicagigant intussen op z’n palmares heeft staan niet het meest wereldschokkende nieuws, maar de twee nieuwste telgen in de Galaxy-reeks springen desalniettemin in het oog. Voornaamste reden: ze zijn voorzien van een superamoledscherm.

Superamoled

Samsung maakt zich sterk met  de Galaxy Tab S het mooiste mobiele scherm van het moment ter beschikking te stellen van de consument. De Tab S verschijnt in twee varianten: een 10,5 inch-exemplaar en een 8,4 inch-variant. Beide krijgen ze een UltraHD-scherm met een resolutie van 2560×1600 pixels mee. Veel pixels vind je ook bij de concurrentie, maar wat die concurrentie niet heeft is een superamoledscherm.

[related_article id=”161563″]

Amoled heeft op papier grote voordelen tegenover de klassieke schermtechnologie: kleuren zijn helderder en meer uitgesproken en vooral het contrast is een stuk sterker. Omdat verlichting achter het scherm dynamisch is, krijg je helderdere witte en diepe zwarte tonen. Bovendien verbruikt amoled minder batterij. In theorie moeten Samsungs amoledtablets er dus beter uitzien dan wat de concurrentie aanbiedt.

Het bedrijf presenteert de nieuwe toestellen dan ook vol vertrouwen naast die van ‘dat andere merk’, in casu de iPad met retinascherm van Apple. Op beide tablets worden dezelfde foto’s getoond, en op het eerste gezicht is de winnaar duidelijk. Het superamoledscherm, met een 100,000:1 contrastratio, toont overduidelijk superieure kleuren. Zwarten zijn inderdaad dieper, wat zich uit in mooiere schaduwen, en ook een bewolkte lucht komt meer tot zijn recht en ziet er waarheidsgetrouwer uit.

Saturatie

Hoewel het verschil onmiskenbaar is, dringt een grondigere vergelijking in de toekomst zich op. Je kan ervan uitgaan dat Samsung de voorbeeldfoto’s niet zomaar koos. Hoe groot het verschil met afbeeldingen genomen door je doordeweekse smartphone zal zijn blijft afwachten. Toch had ik ook bij de hands-on de indruk erg levendige kleuren voorgeschoteld te krijgen. De tonen leken royaal gesatureerd maar nooit onnatuurlijk.

Omdat niet iedere situatie dezelfde contrastratio of saturatie vereist zijn de tablets uitgerust met Adaptive Display-technologie. Die detecteert de content die een gebruiker bekijkt, en past de weergave van het scherm daar naar aan. Je kan ook presets gebruiken, zoals Video, Foto of tekst. De filmpjes voorgeladen op de testtoestellen volstaan in ieder geval om een filmliefhebber te doen watertanden, al gaat ook hier ongetwijfeld een deel van het krediet naar de opname-apparatuur.

Samsung mikt met de Tab S voluit op consumenten die hun tablet gebruiken om foto’s en films te zien en kiest daarom voor een scherm met een 16:9-formaat. Dat is de ratio waarin de meeste films en series opgenomen worden, zodat het volledige scherm benut wordt bij het bekijken ervan, zonder verkwistende zwarte banden.

 

Veertje

De Galaxy Tab S-tablets hebben echter meer in hun mars dan een prachtig scherm alleen. De dimensies van de dingen zijn minstens even indrukwekkend. Ongeacht de schermdiagonaal zijn ze amper 6,6 milimeter dik en allebei wegens ze erg weinig. Ter vergelijking: de flinterdunne iPad mini met retinadisplay is 7,5 mm dik, al maakt die extra milimeter nu ook niet zo’n merkbaar verschil. Een knappe prestatie desalniettemin. De 10,5 inch Tab S is met z’n 465 gram al niet vermoeiend om vast te houden, maar vooral de 294 gram wegende 8,4 inch-versie voelt absoluut vederlicht aan.

Weinig gewicht kan al snel een goedkope en fragiele indruk geven, maar dat gevoel had ik absoluut niet. Integendeel, de tablets voelen allebei aan als premiumtoestellen. Dat is: premium naar Samsungnormen. Geen metalen of glazen achtercover dus, wel dezelfde stijl en tekstuur die we kennen van vlaggenschiptelefoon Galalaxy S5.

Als bijkomende nieuwigheid krijgen de Tab S-tablets een nieuw soort cover. Twee ronde openingen in de tablet dienen als ankerpunt voor een kliksysteem waarbij een cover stevig vastklikt. Het systeem voelt degelijk en robuust aan, zo robuust dat je de indruk krijgt dat het niet de bedoeling is de cover al te veel te verwijderen.

Specificaties

Met het scherm en de beperkte hoeveelheid grammen die de Tab S met zich meebrengt zou een sceptische ziel kunnen suggereren dat de specificaties wel aan de magere kant zullen zijn, maar ook dat is niet het geval. Onder de motorkap vinden we zowel bij de 10,5 inch- als de 8,4 inch-Tab een oerdegelijke 3 GB aan RAM terug met 16 GB aan intern geheugen voor de basisversie, met een mogelijke opgrade naar 32 GB. Dat geheugen is uitbreidbaar met een microSD-kaart tot 128 GB.

Verder ontdekken we in de ingewanden een Exynos 5 Octacore-processor of een klassieke Qualcomm Snapdragon 800-chip. Welke processor je krijgt, zal afhangen van de configuratie en kan verschillen al naargelang de regio. De Tab S"en zijn immers te koop mét of zonder LTE-ondersteuning (4G), 801,11ac connectiviteit is weggelegd voor elk model. De batterij is een exemplaar van 4900 mAh voor de kleine versie en 7900 mAh voor de grote broer. De specificaties zijn uitstekend, maar intussen standaard voor een high-end toestel. De tablet werkt dan ook erg vlot.

Beide tablets zijn bij ons te koop vanaf 4 juli. Je kan kiezen uit een wit toestel en een grijze variant. De adviesprijs voor Galaxy Tab S 8,4 is 399 euro, voor de grote broer tel je 499 euro neer. Voor die prijs krijg je de versie met 16 GB zonder 4G. Wil je wel LTE, dan betaal je 100 euro meer. Afgaande op mijn eerste impressie lijken de Tab S’en hun geld waard. Dankzij het scherm en de dimensies kunnen ze zich naar mijn mening onderscheiden van de concurrentie en, al bijna even belangrijk, van de andere Samsungtablets die momenteel op de markt zijn.

amoledeerste indrukgalaxyhands-onmobielnieuwsReviewssamsungsuperamoledtabtab s

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken