Vijf leuke tech-weetjes over de WK-voetbalstadions
De spits is eraf. Brazilië heeft het openingsduel van het WK in eigen land op weinig spetterende wijze, en met wat hulp van de scheidsrechter, met 3-1 gewonnen van Kroatië.
De wedstrijd vond plaats in Arena Corinthians in São Paulo, een van de twaalf gebruikte stadions tijdens het toernooi. De meeste stadions zijn binnen een paar jaar compleet nieuw uit de grond gestampt, andere zijn flink gerenoveerd.
Om het bezoek aan een wedstrijd voor voetbalfans nog aantrekkelijker te maken is er de nodige technologie gebruikt om het een en ander soepeler te laten verlopen.
[related_article id=”160734″]
Veiligheid
De Braziliaanse overheid heeft 27 robots gekocht van het Amerikaanse IRobot. Hiervoor is 7,2 miljoen dollar betaald. De units zijn in staat bommen, explosieven en andere risico"s te detecteren in en rond het stadion. De apparatuur, die ook gebruikt is om explosieven op te sporen in Afghanistan en Irak, worden ook tijdens de Olympische Spelen van 2016 ingezet.
Daarnaast beschikken alle twaalf stadions over een leger toezichtcamera"s. Neem bijvoorbeeld Arena Fonte Nova in Bahia, hier hangen verdeeld over het stadion en omringende terrein niet minder dan 227 camera"s die beelden opnemen in hoge resolutie. Gezamenlijk kunnen ze per seconde meer dan vierhonderd gezichten herkennen en de data ervan opslaan.
Doellijntechnologie
Voor het eerst in de geschiedenis van het wereldkampioenschap kan de scheidsrechter gebruikmaken van doellijntechnologie ter ondersteuning van zijn beslissingen. Veertien hogesnelheidscamera"s, zeven per goal, bepalen bij een doelpoging of de bal daadwerkelijk over de lijn is.
De camera"s zijn afkomstig van het Duitse bedrijf Goalcontrol. De data worden doorgestuurd naar een centrale locatie waar een computersysteem de beelden verwerkt. Hierbij wordt de baan van de bal gevolgd. Wanneer het doelpunt bevestigd is, krijgt de scheidsrechter een signaal op zijn horloge.
Ledpanelen
De externe verlichting van de stadions is een opvallend kenmerk van het WK. De Arena Corinthians, waar de openingsceremonie plaatsvond, heeft een van de grootste ledpanelen ter wereld. Deze is 170 meter lang en 20 meter hoog. Hiervoor zijn 34.000 leds gebruikt.
Tot nu toe bestond zoiets nog niet in Brazilië. Het scherm geeft video"s, informatie en advertenties weer, maar ook de hoogtepunten van een wedstrijd.
Toegangscontrole
De toegangspoortjes in alle stadions zijn voorzien van hogeresolutiecamera"s die de gekochte kaartjes direct valideren via een TCP/IP-protocol om de persoon die binnen wil en de locatie van zijn stoel te identificeren. Een andere mogelijkheid is de stangen van de draaiboom in geval van nood direct te laten zakken. Dit is op verzoek van de FIFA.
De toegangspoortjes integreren technologie van bedrijven als Wolpac, BWA en Skidata. De bedoeling is dat elk systeem zo"n dertig fans per minuut doorlaat. Het merendeel van de poortjes is vorig jaar tijdens de Confederations Cup ook al gebruikt.
Mobiele netwerken
Het is de Braziliaanse telecombedrijven maar gelukt om de helft van de stadions te voorzien van een degelijke wifiverbinding. Wat de bedrijven wel hebben gedaan is een boost geven aan de conventionele 2G-, 3G- en 4G-netwerken door het plaatsen van extra apparatuur.
De vraag blijft of het genoeg is. De Arena Corinthians in São Paulo heeft de capaciteit voor 12.000 gelijktijdige dataverbindingen, maar het openingsstadion van het WK kan meer dan 48.000 voetbalfans kwijt.