Opnieuw monopolie-aanklacht tegen Google
Google kijkt opnieuw aan tegen een klacht voor marktverstoring, schrijft The Wall Street Journal.
Aptoid, een Portugees bedrijf dat een winkel voor mobiele apps uitbaat, stapt naar de Europese Commissie. Het vindt dat Google zijn dominante positie op de smartphonemarkt gebruikt om klanten uit dit soort alternatieve winkels weg te houden en om zijn eigen Play Store te bevoordelen.
Volgens Aptoid-baas Paulo Trezentos bouwt Google systematisch hindernissen in die het app-gebruikers lastig maken om naar andere winkels te surfen. Zo zou de toegang tot de Aptoid-winkel in Chrome geblokkeerd worden en zijn sommige essentiële diensten voor Android alleen in de Play Store te krijgen. Ook het installeren van de Aptoid-winkel wordt door Google opzettelijk ingewikkeld gemaakt.
Moeite om te overleven
Aptoid zegt daardoor veel moeite te hebben om te groeien en zelfs te overleven. De Portugese appboer, die naar eigen zeggen zes miljoen bezoekers per maand heeft, wil daarom met andere downloadwinkels een breed front vormen tegen Google. “Het doel van Google is simpel”, zegt Trezentos. “Ze willen voorkomen dat consumenten en organisaties een appwinkel kiezen op basis van de technologische kwaliteit.”
Een woordvoerder van Google wenst niet op de klacht te reageren. Ook de Europese Commissie wil niet bevestigen of het al dan niet een klacht hierover heeft ontvangen.
Onder vuur
Google ligt de laatste jaren wel meer onder vuur in de Europese Commissie. Vorig jaar nog dienden ruim een dozijn bedrijven (waaronder Nokia, Oracle en Microsoft) een klacht voor anticoncurrerend gedrag in omdat Google Android zou gebruiken om zijn eigen apps te promoten. Fabrikanten van Android-telefoons die apps als Maps, Youtube en Play willen aanbieden, zijn daarnaast verplicht om ook nog een heleboel andere Google-apps te installeren en ze een prominente plaats te geven op de telefoon.
Er loopt daarnaast nog een zaak over de vermeende dominantie van de Google-zoekmotor op internet. Het Amerikaanse bedrijf heeft een verzoek ingediend om die zaak te schikken, maar heel wat politici (vooral uit Duitsland en Frankrijk) staan daar weinig welwillend tegenover.
De EU is nog geen formeel onderzoek gestart naar Android, maar is dat wel van plan. Een eerste vooronderzoek is momenteel bezig.