Einde Apple Aperture, Adobe biedt alternatief
Apple Aperture is met veel bombarie gelanceerd, maar sterft een stille dood. Volgens The Loop heeft Apple formeel aangekondigd te stoppen met de ontwikkeling van zijn fotobewerkapp.
Tijdens de beurs WWDC 2014 kondigde Apple het nieuwe Photos aan, nieuwe cross-platform bewerkings- en beheersoftware voor foto"s. Op dat moment leek het erop dat het de vervanger zou zijn van iPhoto. Als je echter de demo van de Photos-app bekijkt zie je dat hij voornamelijk gericht is op de consument, niet echt op professionals.
[related_article id=”158256″]
Fotostrategie
Het is logisch dat Apple zijn fotostrategie probeert te versterken. Ondanks garanties van het bedrijf aan The Loop dat de “ontwikkeling van andere pro-apps als Logic Pro en Final Cut Pro door blijven gaan. Professionals in die categorieën hoeven zich geen zorgen te maken over hun apps”, spreken acties duidelijker dan woorden. En daaruit zou je bijna opmaken dat Apple los tracht te komen van de professionele gebruikers.
Na het debacle met Final Cut X en nu dit, heeft Adobe recht op een dikke, natte zoen van Apple. Na het nieuws twijfelde Adobe geen enkele seconde en bood klanten van iPhoto en Aperture de mogelijkheid alles naar Creative Cloud te migreren.
Lightroom
Aperture is, in ieder geval vlak na de lancering, het lievelingetje van de professionele fotografen. Maar de jaren verstrijken zonder updates en de app zakt langzaam maar zeker weg. Het meer geavanceerde Adobe Lightroom, dat later verschijnt, maakt hier gretig gebruik van en drukt Aperture nog verder uit de markt.
De laatste grote update voor Aperture is versie 3.0, die stamt uit februari 2010. Nadien ontvangt het programma nog slechts een paar kleine tweaks en één groot nadeel: vanaf 3.5.1 werkt de app niet meer samen met oudere versies. Hierdoor dwingt Apple gebruikers te updaten naar OS X 10.9 Mavericks.
Deze zet doet vermoeden dat Apple grootse plannen heeft met Aperture om het verder te ontwikkelen in het 64-bitssysteem van Mavericks. Dat blijkt nu zo niet te zijn en mensen die het nog steeds gebruiken doen er verstandig aan eens rond te kijken naar een alternatief.