Vijf belangrijke modellen in sociale media (1)
Marketing ligt niet meer in eigen handen van het bedrijf, sociale media spelen hier en grote rol in. We doorlopen vijf populaire modellen die de impact ervan in kaart brengen.
Bedrijven bepalen niet langer zelf de prijs of promotie van hun producten of diensten. Dat doen de consumenten, die meer in de melk hebben te brokken dan ooit tevoren. Via het internet bepalen consumenten bijvoorbeeld hoe een Nike-loopschoen eruit moet zien. En zij bieden op eBay en bepalen zo de prijs van een smartphone. Door op Facebook een merk te liken, verzorgen zij tegelijk ook de promotie naar hun vrienden en volgers.
Elk bedrijf moet met deze trend rekeninghouden. Dat is meteen ook de opzet van Het Social Media Modellenboek van Bart Van Der Kooi, bedoeld voor bedrijven die vat willen en moeten krijgen op het fenomeen van sociale media.
Het boek wil bedrijven begeleiden bij de opmars van sociale media. Het bundelt 28 modellen die alle facetten ervan in kaart brengen. Soms verdrink je in de modellen en dreig je door de bomen het bos niet meer te zien. En dan te weten dat Bart Van Der Kooi bij de selectie er nog een heleboel heeft geëlimineerd…
Met de volgende vijf populaire modellen is je organisatie al een heel eind.
1. Social Business Strategy Maturity Matrix (Bron: Altimeter, 2013)
Dit model, opgesteld door het bureau Altimeter, speelt in op het feit dat de snelle opkomst van sociale media bij veel bedrijven zorgt voor een campagnematige en eerder operationele aanpak. Terwijl een overkoepelende strategie vaak ontbreekt.
De Social Business Strategy Maturity Matrix bevat zes volwassenheidsfasen. De eerste (planning) legt de fundering voor een strategie met betrekking tot sociale media. De tweede (presence) omvat het creëren van een duurzame aanwezigheid. Bij de derde fase, overigens een cruciale, is er een engagement en wordt er een duik genomen in de wereld van interactie. Communicatie verloopt dan grotendeels openbaar, zowel positief als negatief, en gaat ook nog eens viraal.
Voor sociale media is coördinatie vereist binnen een organisatie, en tussen diverse afdelingen, en dat volgt in de vierde fase: formalized. In fase vijf wordt het gebruik van sociale media naar het strategische organisatieniveau getild. In de laatste fase (converged) denken organisaties niet louter na over het gebruik van sociale media: zij zijn ‘sociaal’.
Met dit model kun je als bedrijf weten hoe volwassen je intussen bent met sociale media. Ter vergelijking: de meeste bedrijven bevinden zich in fase twee, drie of vier, respectievelijk presence, engagement of formalized. Die drie fasen omvatten telkens zowat 25 procent van alle bedrijven of organisaties.
2. Paid, Owned & Earned Media
Een van de bekendste modellen in sociale media is de driedeling paid, owned & earned media. Paid media zijn betaalde aandacht, zoals banners op websites. Owned media zijn onder meer de eigen website, Facebook-pagina of een nieuwsbrief, terwijl het bij earned media bijvoorbeeld gaat om reviews en commentaren of om externe nieuwsberichten over een bedrijf die op sociale media verschijnen en er worden gedeeld.
Het paid, owned & earned media-model kent diverse varianten en uitbreidingen. Het social media fasering-model (zie afbeelding) onderscheidt vier fasen waarbij paid, owned & earned media worden ingezet en waarbij toegewerkt wordt naar het behalen van conversie. Het gaat om de vier c’s: campagne, content, conversatie en conversie.
3. Social Media Engagement Funnel
Een klassieker in marketingcommunicatie is het AIDA-model: attention, interest, desire en action. Het illustreert de fasen waarin een potentiële klant zich bevindt, waarbij de flessenhals steeds nauwer wordt naarmate die potentiële klant zich dichter bij het aankoopmoment (action) bevindt.
Het verwante model, specifiek voor sociale media, is het Social Media Engagement Funnel-model. Dit onderscheidt zeven verschillende doelgroepen: public, friend/fan of follower en subscriber (zoals een abonnee op uw nieuwsbrief). Verder in de flessenhals vinden we prospect, customer of member (lid of betalende klant), loyalist (loyale klant) of advocate (ambassadeur).
Het Social Media Modellenboek – Bart Van Der Kooi, ISBN: 9789043030786, 29,95 euro