Nieuws

Tien nuttige apps voor je USB-stick

Er zijn heel wat tools die je altijd bij je zou moeten hebben, zodat je ze kunt gebruiken op elke pc. Deze tools kun je gewoon draaien vanaf je USB-stick.

Op het internet vind je wel een aantal goede suites die je op je usb-stick kan installeren, en die een heleboel handige programma’s verpakken in hun eigen startmenu. Het bekendste voorbeeld is wellicht PortableApps.com.

Erg leuk, maar soms is het wat moeilijk om het bos door de bomen te zien. Maar niet al je favoriete apps hebben een draagbare variant, en dan kan je vaak wel terecht bij PortableApps.com voor een usb-installer. Wil je bijvoorbeeld enkel de draagbare versie van Google Chrome, dan surf je naar www.portableapps.com en geef je Chrome in in het zoekvak rechts bovenaan. Klik op het juiste resultaat en vervolgens op de grote groene downloadknop. Na het downloaden installeer je het programma op je usb-stick.

Op de volgende pagina’s licht ik de 10 handigste apps uit de collectie van PortableApps.com.

1. 7-zip

Waar je ook bent, de mogelijkheid om bestanden te comprimeren of een zip-bestand uit te pakken komt altijd wel van pas. Toegegeven, Windows kan zelf ook wel een zip-bestand maken of uitpakken, maar met 7-zip heb je veel meer mogelijkheden. Je zal immers maar een rar-bestand met belangrijke drivers tegenkomen in het heetst van de strijd. Ondanks zijn naam kan 7-zip ook meer dan alleen maar zip-archieven aanmaken. Je kan zelf ook de compressiegraad kiezen of een archief opsplitsen in verschillende bestanden van gelijke grootte. Opties die je zelden zal nodig hebben, maar waarmee je toch blij bent als je ze hebt.

2. Audacity

Eentje voor de audiofielen, al gebruik ik Audacity het vaakst voor stomme dingen. Of het nu is om een geluidsbestand wat luider of korter te maken, dan wel om een nieuwe beltoon voor mijn telefoon te fabriceren van een geluid uit Super Mario World voor de Nintendo Gameboy. Het is ook een handige tool als je om de een of andere reden snel een gesprek moet opnemen of bewerken. Audacity is gratis en gemakkelijk, en je kan er bijna alles mee. Er zitten standaard heel wat plugins in, alleen om te exporteren naar mp3 moet je nog even de (gratis) LAME-encoder installeren. Maar zelfs daar wijst Audacity je de weg.

3. Cdrtfe

Cdrtfe is een wat moeilijk bekkende naam, die eigenlijk een acroniem is van CDr Tools Front End, wat zoveel betekent als ‘programma voor beschrijfbare cd’s’. Het is vooral een handige tool om cd’s en dvd’s mee te branden. Je kan dataschijfjes maken, muziekcd’s, of iso-bestanden op een drager branden. Komt bijvoorbeeld van pas om snel een opstartschijf te maken, of een scheurende soundtrack voor de road trip. Cdrtfe biedt je alle mogelijkheden die je maar nodig kan hebben, in een ruwe maar redelijk makkelijk verstaanbare interface.

4. Chrome/Firefox/Opera

De browser van je keuze kan niet ontbreken in dit lijstje. Je weet nooit op welke antieke browser je op een vreemde computer stoot, of welke smeerlapperij er zoal aan vasthangt. Net zoals je best je eigen rol toiletpapier meebrengt naar een wc in een snelwegrestaurant, gebruik je best je eigen browser op een openbare computer. Ik zweer nog altijd bij Chrome, maar eigenlijk zijn de meeste moderne browsers wel aan elkaar gewaagd. Ook Internet Explorer, ja.

5. Foxit Reader

Niet alle computers hebben standaard een pdf-lezer aan boord, terwijl pdf’s tegenwoordig zowat voor alles gebruikt worden. Het kan dus zeker geen kwaad om een draagbare lezer bij de hand te houden, en dan is Foxit Reader een uitstekende keuze. De nieuwe versie aapt de tabbladeninterface van Office na, en Foxit is licht in het gebruik. Zoals een simpele lezer eigenlijk moet zijn.

6. Gimp

Gimp is een gratis Photoshopkloon en hoewel het programma in vergelijking met zijn grote voorbeeld nog wel wat scherpe kantjes heeft, krijg je ontzettend veel mogelijkheden voor geen geld. Zeer aan te raden als je onderweg beelden moet bewerken in lagen, of gewoon een flexibeler programma nodig hebt dan Microsoft Paint. Probeer in Paint bijvoorbeeld maar eens een afbeelding te schalen en te bewaren zonder kwaliteitsverlies. Handig als iemand je vraagt om eens ‘even snel’ de uitnodiging voor hun feestje te bewerken of bij te snijden en er nergens een fatsoenlijke beeldbewerker te bespeuren valt.

7. McAfee Stinger Portable

Een usb-stick met handige tools zal je ook van pas komen als je de computer van een minder technologisch begaafde kennis moet gaan ontsmetten. McAfee Stinger Portable is een eerste hulp bij virussen, al kan het natuurlijk geen volwaardige virusscanner vervangen. Maar met wat geluk kan je met Stinger de ergste miserie verwijderen, voor je aan de grote schoonmaak begint. Download wel zo snel mogelijk een compleet antiviruspakket om een grondige scan mee uit te voeren, want de viruswereld evolueert sneller dan die van de draagbare apps.

8. Revo Uninstaller

Trouwe lezers kennen Revo Uninstaller al lang. Het programma verwijdert niet alleen de tools die je niet meer nodig hebt, maar gaat ook op zoek naar alle sporen die zo’n verwijderde programma’s achterlaten en ruimt ze voor je op. Een must have, zeker als je rommel gaat opkuisen op de pc van een ander. Denk maar aan de installatie van een nieuwe laptop, die vaak stikt van de trialversies van programma’s die je toch nooit zal gebruiken.

9. SpyBot Search & Destroy

Behalve virussen is spyware ook een grote kwaal, maar met SpyBot Search & Destroy maak je de meeste spyware zo een kopje kleiner. SpyBot spoort spyware en andere malware op en maakt er korte metten mee. Daarnaast kan het ook je gebruikssporen op een computer wissen en problemen met het register oplossen. Je hebt wel administratorrechten nodig op de computer die je wil aanpakken, maar in de meeste gevallen betekent dat alleen dat je op de knop OK met het schildje naast moet klikken.

10. VLC Media Player

Een geluidsbestand of filmpje waar VLC Media Player geen weg mee weet, dat ben ik nog niet dikwijls tegengekomen. VLC is de redder in nood op familiefeesten of op reis, wanneer er een video met een exotisch bestandsformaat in je mailbox zit. Helpt ook wanneer je je tante een filmpje hebt doorgestuurd en ze klaagt dat ze het niet afgespeeld krijgt. VLC is zowat het Zwitserse zakmes van de multimedia, en een Zwitsers zakmes komt altijd van pas.

appshelpportable appstiptoolsusbusb-stick

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren