Nieuws

Android L: een eerste indruk

In de herfst van dit jaar komt er een belangrijke update voor Android uit. Android L moet KitKat opvolgen, en heeft een aantal interessante nieuwe functies in huis.

Twee weken geleden onthulde Google de opvolger voor Android 4.4 KitKat: Android L. De nieuwe versie van het besturingssysteem is de grootste redesign in vier jaar tijd. Hoewel Android L pas officieel uitkomt in de herfst, konden wij het nieuwe mobiele OS al testen op een Nexus 5.

Het allereerste wat je zal opvallen zijn de gewijzigde iconen onderaan. Het pijltje om naar het vorige scherm te gaan, het huisje om direct op het thuisscherm terecht te komen en het venstertje dat de multitaskingfunctie naar voren riep, zijn alle drie vervangen door eenvoudigere symbooltjes.Teruggaan doe je nu door op het driehoekje te klikken, het hoofdscherm heeft een bolletje gekregen en om te multitasken klik je op het vierkantje. Het nieuwe design doet een beetje aan de Playstation denken, en maakt het alleszins eenvoudiger om aan iemand uit te leggen waar hij of zij moet klikken.

[related_article id=”158901″]

Een volgende opvallende wijziging vind je nog voor je een toestel met Android L ontgrendelt. Het vergrendelingsscherm heeft er een berg aan functionaliteit bij gekregen. Zo verschijnen meldingen zo op je scherm, onder de klik. Je kan ze lezen, verwijderen of meteen naar de juiste app gaan door erop te dubbelklikken.

Door op het lockscreen met je vinger naar rechts te swipen, open je meteen de camera. Door naar links te swipen kom je dan weer op de telefoon-app uit, van waar je meteen kan bellen. Van boven naar onder bewegen met je vinder maakt de notificaties op het lockscreen groter. Tot slot kan je je telefoon ook gewoon ontgrendelen door van beneden naar boven te swipen.

Snelmenu

Met je ontgrendelde telefoon zal je snel merken dat ook het menu opnieuw ontwikkeld is. Het klassieke balkje met icoontjes bovenaan blijft, maar het gedrag ervan wanneer je het naar beneden schuift is gewijzigd. Door het balkje éénmaal naar beneden te schuiven krijg je eventuele notificaties te zien. Verder schuiven onthult een snelkoppeling naar relevante instellingen.

Via één van die instellingen, Meldingen, kom je terecht bij een menu waar je de spliternieuwe Niet Storen-functie kan instellen. Met Niet Storen worden alle notificaties de mond gesnoerd voor een vooraf in te stellen tijdsperiode. Zowel het geluid als de trilfunctie wordt uitgeschakeld. Via de instellingen kan je de functie verder personaliseren, en bijvoorbeeld telefoonnummers of meldingen aanduiden die nooit mogen worden uitgeschakeld. Ingestelde alarmen gaan altijd af. De modus is dus ideaal voor wie met z’n telefoontoestel op het nachtkastje slaapt.

Naast de verbeteringen in Android zelf zijn ook apps van Google grondig aangepast. Het zogenaamde Material Design speelt hier een hoofdrol. Dat design onderstreept verschillende vlakken en lagen. De meeste apps met die nieuwe look zijn nog niet beschikbaar, maar met de ingebouwde rekenmachine krijg je al een kleine preview: De eenvoudige rekenmachine kan uitgebreid worden door het lichtgroene vlak van links naar rechts te slepen. Daarin staan een heleboel nieuwe functies.

De spectaculairste incarnatie van de nieuwe designtaal verschijnt hoogstwaarschijnlijk in de vorm van het vernieuwde Gmail, maar daarop is het voorlopig nog even wachten.

Conclusie
Al bij al ziet Android L er eenvoudig, mooi en doordacht uit. Enkele tweaks maken het besturingssysteem handiger in gebruik, maar vooral op het lockscreen is er veel veranderd. De functionaliteit van dat scherm is er enkele grote sprongen op vooruit gegaan. De wijzigingen maken van Android L een mobiel besturingssysteem dat erg vertrouwd aanvoelt maar desalniettemin superieur is aan zijn voorgangers.

Androidandroid leerste indrukgooglekitkatmobielnexus 5nieuwsReviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken