Nieuws

Verander elke printer in een netwerkprinter

Bijna iedereen heeft een printer in huis staan, maar hoe kan je die delen met de rest van het gezin? Door hem op de router aan te sluiten!

Je router kan veel meer dan je denkt. Heb je een router met een USB-aansluiting? Perfect! Dan kan je deze workshop zonder problemen volgen. Heb je er geen met USB? Dan kan je een printer op je computer nog altijd delen via het thuisnetwerk, met als enige vereiste dat die computer altijd aan moet staan. Niet echt handig, daarom dat ik in deze workshop gebruik maak van een router met USB-aansluiting.

STAP 1 / Scannen

De moeilijkste eerste stap is het achterhalen van het IP-adres van je router. Die kan je terugvinden in de handleiding, of je laat de Advanced IP Scanner een IP-zoektocht starten. Je hoeft de IP-scanner niet te installeren: kies Uitvoeren tijdens de installatie. Start het programma op en klik op de grote knop Scannen. Na een twintigtal seconden krijg je alle aangesloten apparaten te zien in je thuisnetwerk. Het allereerste resultaat in de lijst is het IP-adres van je router. In mijn geval is dat 192.168.1.1.

STAP 2 / Wachtwoord

Als dit de allereerste keer is dat je de webinterface van je router ziet, moet je vermoedelijk nog een wachtwoord kiezen. Dat is belangrijk om te voorkomen dat bezoekers zomaar aan de instellingen van je router kunnen. Sommige routers hebben al een vooraf geconfigureerd wachtwoord. Meestal staat die op de onderkant van de router, of in de handleiding ervan. Vul alle gegevens in en log in de webinterface.

STAP 3 / Allemaal verschillend

Vanaf hier in de workshop ben je sterk afhankelijk van welk merk router je thuis hebt. Elke fabrikant gebruikt zijn eigen webinterface, dus bepaalde functies kunnen op een andere plaats staan bij jou. In mijn geval is het een Linksys-router. Het eerste wat je zeker moet doen wanneer je een printer wil aansluiten, is de firmware controleren. Zeker als je een relatief nieuwe printer hebt, loop je anders het risico dat die niet wordt ondersteund. In mijn situatie klik ik op Connectiviteit.

STAP 4 / Firmware

Onder connectiviteit krijg ik al direct een melding dat er een firmware-update beschikbaar is voor mijn router. Goed nieuws, misschien ontvang ik nog enkele nieuwe extra functies. Krijg je geen automatische melding? Surf dan naar de website van de fabrikant en zoek daar naar de nieuwste firmware. Meestal moet je een .zip-bestand downloaden. Pak die uit naar een plaats naar keuze, en keer terug naar de webinterface van de router. Klik daar op Bestand kiezen en navigeer naar het firmwarebestand. Dubbelklik op het correcte bestand en klik daarna op Start om de upgrade te starten. Tijdens de update zal je internetverbinding een tweetal minuten wegvallen. De router herstart automatisch. Wanneer je internetverbinding terug is, vul je opnieuw het IP-adres van de router in de internetbrowser, en je kan verder!

STAP 5 / Aparte software

Ziezo, je router is van de laatste nieuwe software voorzien. De volgende stap is de printer via USB verbinden met je router. Hier verschilt de procedure sterk van merk tot merk. Sommigen werken direct plug-and-play, anderen hebben aparte software nodig. Kijk zeker op de ondersteuningspagina van je router online of de printer wordt ondersteund. In mijn geval moet ik aparte software op mijn computer downloaden om een printer aan te sluiten. Die software vind je op de meegeleverde cd, of online op de website van de fabrikant.

STAP 6 / Printer toevoegen

Installeer de toepassing en klik op Computers and devices om verder te gaan. In het volgende venster kan je twee USB-apparaten toevoegen: Printer en USB Storage. Die laatste kan je gebruiken om bijvoorbeeld een externe harde schijf of USB-stick om te toveren tot NAS. In het volgende venster moet je kiezen hoe je de printer aansluit: wifi of USB. Kies hier USB Printer.

STAP 7 / Installatie

Hier wilde Linksys mijn printer eerst niet herkennen. Nadat ik de USB-kabel opnieuw uit en in steek, lukt het wel. Zorg er zeker voor dat de printer ingeschakeld is bij de initialisatie. Laat de software naar drivers zoeken. In mijn geval duurde dat toch een dikke minuut. Vindt de software geen driver? Dan moet je die eerst op je computer installeren. Soms kan de routerfabrikant de drivers automatisch installeren, maar in mijn geval lukte het niet met een Epson-printer. Na de installatie ervan laat je het programma opnieuw zoeken, en kies je uit de lijst de correcte printer.

STAP 8 / Terugzetten

Daarna krijg je automatisch een waarschuwingsvenster van Windows om zeker te zijn dat de printer gedeeld mag worden. Klik op Install om verder te gaan. Daarna is je printer correct met je router verbonden en is hij vanaf overal beschikbaar. Lukt het printen niet op andere computers in hetzelfde thuisnetwerk? Installeer daarop ook dezelfde software met de printer drivers. Normaal moet het daarna zeker lukken. Elke fabrikant heeft zo zijn eigen werkwijze om een printer te installeren, maar eens de installatieprocedure voorbij is, kan iedereen ervan genieten.

afdrukkenclickxhelpnetwerknetwerkprinterprinterrouterthuisnetwerktip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken