Nieuws

Googles vergeetformulier veroorzaakt Streisandeffect

Een nieuwe website toont de zoekresultaten die door Google werden verwijderd na de Europese uitspraak in verband met het 'recht om te worden vergeten'.

Het Streisandeffect slaat weer toe. De website ‘Hidden from Google’ heeft er zijn missie van gemaakt om een archief bij te houden van alle zoekresultaten die door Google worden verwijderd in overeenstemming met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in verband met het ‘recht om te worden vergeten’.

Het Europese Hof heeft in een recente rechtszaak geoordeeld dat elk individu het recht heeft om zoekresultaten over zijn persoon uit online zoekmachines te laten verwijderen als die zijn privacy schenden of niet langer relevant zijn. Als reactie op die uitspraak heeft Google een webformulier online gezet waar iedereen een verwijderverzoek kan indienen. De zoekgigant heeft ondertussen al meer dan 70.000 van zulke verzoeken ontvangen en is in juni begonnen met het verwijderen van resultaten die daarvoor in aanmerking komen.

[related_article id=”158578″]

Het vergeetformulier wordt door sommigen – inclusief Google zelf – echter als een vorm van internetcensuur gezien, niet in het minst omdat er geen duidelijke richtlijnen zijn vastgelegd door het Europese Hof over welke zoekresultaten wel en niet moeten worden verwijderd. Dat heeft er al toe geleid dat Google een aantal verzoeken weer heeft moeten terugdraaien. De Amerikaanse ontwikkelaar Afaq Tariq is daarom gestart met de website ‘Hidden from Google’, die zoveel mogelijk verwijderde zoekresultaten probeert te verzamelen en publiek maakt.

“Deze lijst is een manier om de censuuracties op het internet te archiveren. Het is aan de lezer om te beslissen of onze rechten wordt gerespecteerd of geschonden door de recente uitspraak van de EU,” staat te lezen op de website.

De lijst telt momenteel al 11 verwijderde zoekresultaten. Via een invulformulier kunnen nieuwe gecensureerde links worden gerapporteerd. Die worden eerst op waarheid gecontroleerd voordat ze aan de lijst worden toegevoegd. Individuen die gebruik willen maken van het ‘recht om te worden vergeten’ denken dus beter twee keer na voor ze een verzoek indienen. Dat zou wel eens het tegenovergestelde effect kunnen opleveren. Vraag maar aan Barbra.

censuureuropagooglehidden from googlenieuwsprivacyvergeetformuliervergeetrechtverwijderenzoekresultaat

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken