Nieuws

Maak van je smartphone een spelconsole

Er was een tijd dat hardcore gamen op een telefoon synoniem stond met een marathon Snake. Met de komst van de smartphone ziet mobiel gamen er helemaal anders uit

Twin Design / Shutterstock.com

Angry Birds is ongetwijfeld nog steeds het bekendste spel op de telefoon. De eerste versie debuteerde eind 2009 op iOS. De immense populariteit ervan zette de Finse ontwikkelaar Rovio er toe aan om ook een versie voor Android uit te brengen. Dat bleek al snel eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Het grootste voordeel van Android is meteen ook de grootste vloek voor spelontwikkelaars: het OS draait op een enorme diversiteit aan telefoons. Het gebrek aan eenheidsworst maakt dat games voor Android met minimale systeemvereisten moeten werken, net zoals hun pc-varianten. Toen Angry Birds uitkwam kon het daarom niet of amper draaien op ongeveer dertig smartphones.

[related_article id=”160734″]

Casual

Niet alleen computers en telefoons werden steeds krachtiger, ook de games evolueren. Waar Angry Birds destijds zowat het waanzinnigste spel was dat de Play Store te bieden had, kunnen we vandaag 3D-games op ons mobieltje spelen waarvan de kwaliteit die van hedendaagse consolegames evenaart.

Toch associëren we gamen op de smartphone vooral met zogenaamde casual gamers. Wie een spel op Android speelt verwacht daar meestal niet hetzelfde van als een hardcore gamer van zijn PS4. Veel spelletjes benutten daarom amper iets van de rekenkracht die de moderne smartphone bezit. Ze zijn eenvoudig, zowel in gameplay als in graphics.

Kijk maar naar het spel 2048, met meer dan 50 miljoen downloads momenteel een internationale rage. In 2048 is het de bedoeling tegels met hetzelfde nummer te combineren tot je het getal 2048 bekomt. Niet bepaald baanbrekend op het gebied van gameplay noch graphics maar het concept is verfrissend, eenvoudig te begrijpen en het spel draait op vrijwel elk Androidtoestel, te beginnen van versie 2.2. Verder in de top tien komt 2048 nog eens terug, ditmaal van een andere ontwikkelaar. Ook het originele Angy Birds is nog in de top van meest gedownloade gratis apps terug te vinden.

Free to p(l)ay

Toch zijn de gratis games niet altijd gratis. De meesten hanteren immers een model waarbij je slechts een beperkte tijd per dag mag spelen. Wie niet wil wachten moet betalen. Die games beginnen meestal onschuldig en werken verslavend. Pas na enkele uren lopen de wachttijden echt op, en ben je geneigd om echt geld te betalen in de vorm van microtransacties. Alternatief mag je wel blijven spelen, maar duurt het gewoon erg lang om bepaalde ingame items te bemachtigen. Je kan het proces versnellen door ze te kopen. Zo staat Clash of Clans hoog bij de meest gedownloade spellen, maar ook bij de spellen die het meest opbrengen. Ook het populaire Asphalt hanteert zo’n freemium model.

Bij Android zijn het natuurlijk niet enkel microtransacties die geld in het laatje brengen: veel apps worden ondersteund door advertenties. Wie niet schuw is van een beetje reclame kan daardoor gratis van veel populaire games genieten die wel betalend zijn op iOS.

?Androidgebruikers die vooraf een bedrag voor een spel willen neertellen lijken toch eerder een pc-ervaring op hun mobieltje te verwachten. Minecraft is populair op alle platformen en Android is geen uitzondering. Verder in de top zien we enkele spellen speciaal voor Android ontwikkeld, maar ook Worms Armageddon, Grand Theft Auto: San Andreas, GTA 3, Need for Speed en The Sims. Ook enkele games van vijf euro en meer staan in de top, wat toch vrij duur is voor een app.

Onhandig

Ergens is het verrassend dat zoveel mensen geld betalen voor een uitgebreid spel op Android. Een aanraakscherm volstaat wel voor simpele games, maar voor een spel als Grand Theft Auto vormt de inputmethode toch een serieuze belemmering. Meestal worden delen van het scherm vrijgehouden als controle-oppervlak, maar het gebrek aan haptische feedback maakt gamen op die manier toch minder intuïtief.

Wie echt van mobiel gamen houdt, investeert dus best in hardware met de juiste specificaties; niet enkel op het gebied van rekenkracht maar ook op het gebied van invoermogelijkheden. Eén van de eerste toestellen die echt tegemoet wilden komen aan de Androidgamer was de Xperia Play. De Play had veel weg van een normale uitklapbare telefoon, maar in de plaats van een fysiek klavier bevatte hij een op de Playstation geïnspireerde controller. De telefoon was Playstation-gecertificeerd, wat wil zeggen dat het toestel Playstation Mobile-spellen kon spelen.

 De PhoneJoy raakte in productie dankzij Kickstarter en is een controller voor je smartphone.

Controllers

Misschien wil je geen toestel kopen in functie van games, of misschien heb je wel een tablet. Die laatsten zijn vaak iets te groot en helemaal onhandig om bijvoorbeeld shooters mee te bedienen. In die gevallen kun je een controller voor je smartphone of tablet kopen. Controllers komen in allerlei variaties.

De MOGA pocket controller is een kleine en goedkope oplossing voor niet al te grote telefoons. Je kunt toestellen tot 3,5 inch als scherm aan het ding bevestigen. De controller is compatibel met Androidtelefoons vanaf Android 2.3, die uitgerust zijn met bluetooth.

De PhoneJoy zag het levenslicht na een Kickstartercampagne vorig jaar. De controller op zakformaat is uitklapbaar en kan overweg met toestellen tot vijftien centimeter groot. Deze gamepad wordt van elektriciteit voorzien door een ingebouwde batterij, die je oplaadt met een micro-usb-kabel. De PhoneJoy is geavanceerder dan de MOGA en dat weerspiegelt zich in de prijs. Voor 79,90 euro kan je er één op de kop tikken.

Wie een tablet gebruikt is misschien iets beter af met een grotere controller. De Snakebyte iDroid lijkt op een uit de kluiten gewassen Playstation Dualshock en is via bluetooth compatibel met Android 3.2+ en iOS. De gamepad heeft geen extra app nodig om te werken. Het toestel is verkrijgbaar vanaf 27 euro.

Androidconsole

Bovenstaande gadgets toveren je telefoon om tot een draagbare console, maar er bestaat een Androidtoestel dat ontworpen is om te gamen, en niets anders. Ontwikkelaar is niemand anders dan Nvidia, menig gamer bekend als de grootste fabrikant van grafische kaarten voor pc’s. Shield heeft een vijf inchscherm en een controller die sterk lijkt op die van een Xbox 360. Onder de motorkap zit een Nvidia Tegra 4-processor met een GeForce GPU. Zelfs op het gebied van geluid is de Shield goed uitgerust, dankzij luidsprekers met een bass-reflex systeem.

Het scherm klapt open en dicht, wat het toestel ook uniek maakt tussen niet-Android draagbare consoles. De resolutie van 720p is niet oogverblindend maar volstaat. De Nvidia Shield draait KitKat 4.4 en is compatibel met de meeste Androidspellen. Via Gamestream kun je zelfs pc-games naar je toestel beamen via je thuisnetwerk en over het internet. De ondersteunde spellen zijn niet van de minste: Assassin’s Creed Black Flag, de nieuwste Batman, Borderlands, Titanfall…

Persoonlijk

Hoe ver je wil gaan in het gamen met Android is een persoonlijke keuze. Een smartphone uit het middensegment en een aanraakscherm volstaan ruimschoots voor de casual gamer die van eenvoudige en verslavende spellen houdt. De hardcore gamefanaat kan heel wat aan de pc gewaagde games in de Play Store vinden. Wie tegen de limieten van bediening met een aanraakscherm aanloopt, heeft dan weer keuze uit heel wat gadgets die je smartphone tot een draagbare console omtoveren, en als je spelplezier echt naar een hoger niveau wil tillen, maar toch bij Android zweert, is er de Nvidia Shield.

Er was een tijd dat Androidgebruikers jaloers naar iOS moesten kijken voor de beste games, en toegegeven, ook vandaag valt Android soms uit de boot als het op apps aankomt. Maar op het gebied van krachtige hardware en een uitgebreide keuze aan mobiele speltoestellen, bestaat er geen alternatief voor Googles OS.

clickxgamenhelpmobielmultimediaontspanningsmartphonespelconsoletip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken