China verbant antivirus Symantec en Kaspersky
Kaspersky Lab en Symantec zijn geschrapt van de Chinese lijst van goedgekeurde antivirusverkopers. Dat meldt het Chinese staatspersbureau People’s Daily. De lijst groeide tegelijk aan met vijf andere bedrijven, die allemaal Chinees van oorsprong zijn. Het weren van de buitenlandse antivirusfabrikanten past in China’s strategie om zich meer te focussen op eigen IT-producten.
Symantec zag de bui vermoedelijk vorige maand al hangen, toen de minister voor publieke veiligheid Symantec ervan beschuldigde achterpoortjes in z’n software in te bouwen. Sinds de lekken van Edward Snowden over de NSA-spionage is China erg achterdochtig geworden, en mochten al verschillende grote Amerikaanse computerfirma’s het bekopen. Cisco, IBM, Microsoft en Apple liggen al een tijdje onder vuur van de Chinese overheid.
[related_article id=”161920″]
iPhone
Zo zou de iPhone een gevaar vormen voor de nationale veiligheid omwille van de Veelbezochte Locaties-functionaliteit, terwijl Windows 8 dan weer zou gebruikt worden door de Amerikaanse overheid om Chinese burgers te bespioneren. Dat Kaspersky Lab ook geviseerd wordt is enigszins verrassender. Het Russische bedrijf heeft immers niets te maken met vermeende Amerikaanse spionagepraktijken.
Een woordvoerder van Kaspersky nuanceert het nieuws in ieder geval. Volgens hem hoeft de ban op Kaspersky-antivirus niet permanent te zijn, en geldt hij bovendien enkel voor computers van de federale overheid. Op alle andere systemen zou Kaspersky nog wel toegelaten zijn.
De zet zegt in ieder geval wel iets over de weg die China wil inslaan. Meer en meer raadt de staat iedereen aan om enkel eigen software en producten te gebruiken, terwijl buitenlandse producten als duivels worden afgedaan. Men zou kunnen speculeren dat China nog meer controle wil over de binnenlandse IT-wereld. Censuur blijft immers het paradepaardje van het regime.