Wikipedia publiceert verwijderverzoeken Google
Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, heeft een overzicht gepubliceerd van alle pagina’s die door Google uit de zoekindex werden gehaald op basis van het vergeetrecht.
Een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie verplicht Google en andere zoekmachines ertoe om zoekresultaten over individuen te verwijderen, wanneer die van mening zijn dat hun privacy erdoor wordt geschonden. Sinds eind mei kunnen Europese burgers verwijderverzoeken bij Google indienen via een webformulier en ook Microsoft biedt sinds kort zo’n formulier aan.
[related_article id=”158578″]
Wanneer Google ingaat op een verwijderverzoek, brengt het de websites waarvan de zoekresultaten worden gefilterd hiervan op de hoogte. De Wikimedia Foundation, de organisatie achter de online encyclopedie Wikipedia heeft nu besloten om die verwittigingen te publiceren.
“Mensen de toegang weigeren tot relevante en neutrale informatie druist in tegen het ethos en de waarden van de Wikimedia-beweging,” legt de organisatie uit in een blogpost. “Als onderdeel van onze toewijding aan transparantie en onze tegenstand tegen censuur hebben we een pagina gecreëerd waar we verwittigingen van verwijderde links naar Wikimedia zullen publiceren.
Momenteel gaat het om een vijftigtal verwijderde links, waarvan het overgrote deel verwijzingen zijn naar Nederlandstalige Wikipedia-pagina’s. Het gaat in het geval van de Nederlandstalige pagina’s voornamelijk over pagina’s van de arbitragecommissie en niet zozeer over pagina’s uit de encyclopedie zelf. Dat is voor de Engelse en Italiaanse resultaten wel het geval.
Wikimedia is overigens niet de enige om zich negatief uit te laten over de uitspraak van het Europese Hof. Google zelf heeft zijn kritiek ook nooit onder stoelen of banken gestoken en er is reeds een website in het leven geroepen die alle verwijderde zoekresultaten op één plaats probeert te verzamelen. Op 18 juli waren er al 91.000 verwijderverzoeken ingediend die samen 328.000 individuele webpagina’s omspannen. Ongeveer de helft daarvan werd door Google effectief verwijderd.