Rechter dwingt Facebook te reageren op privacyklachten
Voor de Weense rechtbank loopt een gezamenlijke klacht van 25.000 Europeanen tegen het sociale netwerk Facebook. De klacht werd ingediend door een groep misnoegde gebruikers onder leiding van activist en advocaat Max Schrems. Schrems en zijn achterban zijn van mening dat Facebook een hele resem aan Europese privacywetten aan zijn laars lapt. Zo zou Zuckerbergs bedrijf data van gebruikers hergebruiken zonder daar toestemming voor te vragen, en gegevens eveneens zonder toezegging van betrokkenen doorspelen aan applicaties van derden.
Miljoenenclaim
[related_article id=”158578″]
Schrems eist een schadevergoeding van 500 euro voor iedereen die aan de rechtszaak deelneemt. Dat wil zeggen dat Facebook mogelijk meer dan twaalf miljoen moet ophoesten en dat getal kan nog oplopen in het geval dat de gezamenlijke klacht wordt uitgebreid.
De rechter beoordeelde de klacht als ontvankelijk en gebood Facebook binnen de vier weken te reageren op de aantijgingen van de klagers. Indien het dat wenst, kan het bedrijf een extensie van nog eens vier weken aanvragen, maar daarna is de kans van Facebook verkeken en mag de rechter uitspraak doen.
Activist met ervaring
De rechtszaak in Wenen is niet de eerste van zijn soort. In Ierland loopt een gelijkaardige zaak, eveneens onder leiding van Schrems. “Aanvankelijk boekten we daar grote vooruitgang”, aldus Schrems. “Als direct resultaat van onze klacht moest Facebook zijn gezichtsherkenningsfunctie over de hele wereld uitschakelen.” Naarmate de zaak vorderde liep ze echter vast. Schrems: “Intussen loopt de procedure al bijna vier jaar, en we wachten nog steeds op een uitspraak.”
In 2011 zorgden Schrems en getrouwen ervoor dat de Ierse databeschermingscommissie een privacy-audit uitvoerde van Facebook, met talrijke verbeteringen op het gebied van privacy tot gevolg. Schrems is met de rechtszaak in Oostenrijk dus niet aan zijn proefstuk toe en lijkt zijn acties uit te voeren met een bescherming van de privacy als oogmerk. Hoeveel van de 25.000 Europeanen zich werkelijk gedupeerd voelen, en hoeveel hopen op een gemakkelijke 500 euro, is een andere zaak. Voorlopig is het afwachten op een reactie van Facebook, en een beslissing van de rechter.