Hoeveel verschillende Android-apparaten zijn er?
Ontwikkelaars moeten rekening houden met niet minder dan 18.796 verschillende Android-apparaten wanneer zij overwegen hun app te optimaliseren voor elke mogelijke configuratie. Dit komt uit een nieuw onderzoek van OpenSignal.
Google is misschien hard bezig om de uitdagingen die komen kijken bij een gefragmenteerd besturingssysteem te verminderen, maar de techgigant heeft weinig invloed op de fragmentatie van apparaten. Dit wordt niet beperkt tot afwijkende schermgroottes, de sensoren waar een toestel over beschikt en het verschil in prestatieniveaus.
[related_article id=”161563″]
Deze vorm van fragmentatie, naast de verschillende versies van Android, is een van de redenen waarom veel ontwikkelaars eerst voor iOS kiezen. Dan hoeven ze iets voor slechts vier verschillende schermgroottes te maken. En ze kunnen ervan uitgaan dat het leeuwendeel van de gebruikers op de laatste versie van het besturingssysteem draait. Maar omdat Android op de markt toch het dominante besturingssysteem is, kunnen de ontwikkelaars het niet links laten liggen.
Onderzoek
OpenSignal, dat regelmatig rapporten maakt over de kwaliteit van mobiele datanetwerken over de hele wereld, houdt ook de fragmentatie van Android-toestellen in de gaten. Het onderzoekt honderdduizenden apparaten die een speciale app hebben geïnstalleerd om zo veel mogelijk modellen en verschillende schermgroottes te volgen.
In een onderzoek van vorig jaar naar 682.000 toestellen, trof OpenSignal 11.868 verschillende configuraties. Dat is boven op de 3.997 uit 2012. Dit jaar vond het onderzoek, onder hetzelfde aantal apparaten, nog eens bijna 7.000 extra apparaten. In theorie betekent dit dus dat ontwikkelaars met 18.769 verschillende toestellen rekening dienen te houden als ze willen dat hun app voor elk type smartphone geoptimaliseerd is.
Representatief
Hoewel het onwaarschijnlijk is dat ontwikkelaars hun app op elk type apparaat controleren, kunnen ze wel bijvoorbeeld de tien populairste modellen uitkiezen om de app te testen. Maar met de toename van Android-apparaten houdt dit in dat deze topapparaten slechts 15 procent van de markt vertegenwoordigen. Vorig jaar was dat nog 21 procent.
Samsung is al enige tijd koploper op het gebied van Android-verkopen en is volgens OpenSignal verantwoordelijk voor twaalf van de dertien populairste apparaten. Het marktaandeel is echter afgenomen van 47,5 procent vorig jaar naar 43 procent nu. Sony staat tweede met 4,8 procent.
Google Play
Ondanks dat Google probeert de fragmentatie terug te dringen via Google Play Services en door de belangrijkste apps aan te bieden via de Play Store, is volgens OpenSignal Android nog nooit gefragmenteerder geweest dan op dit moment.
Google publiceert elke maand zijn cijfers voor de distributie van Android-versies. Hiermee benadrukt het de populariteit van het mobiele besturingssysteem. In augustus draait KitKat op 21 procent van alle apparaten met Google Play. Nog net iets meer dan de helft loopt nog op Jellybean. Tevens zijn er zeven versies van Android met een distributie van minder dan 0,1 procent.
Waar Google nog niet mee over de brug is gekomen, zijn de cijfers van de verschillende versies van KitKat, van 4.4.1 tot aan de laatste update 4.4.4. OpenSignal neemt deze drie versies afzonderlijk op in het onderzoeksresultaat, waardoor het uit komt op negentien verschillende versies van Android die momenteel actief zijn op diverse apparaten.