Telenet investeert half miljard in gigabit-netwerk
Telenet kondigt de grootste investering in zijn geschiedenis aan. Het Vlaamse bedrijf, dat sinds vorig jaar geleid wordt door de Amerikaan John Porter, gaat 500 miljoen euro investeren in een capaciteitsverhoging van zijn netwerk. Het project krijgt de naam De Grote Netwerf, en zal vijf jaar duren.
John Porter, CEO: We investeren 500 miljoen euro en creëren we 250 jobs in Vlaanderen gedurende vijf jaar #netwerf
[related_article id=”158455″]
— Telenet (@Telenet) August 29, 2014
Op 22 september gaan de werken voor De Grote Netwerf van start. In tegenstelling tot eerdere werken zal Telenet geen straten of voetpaden moeten openbreken. Het bedrijf gaat 150.000 versterkers en 1,8 miljoen andere componenten van het bestaande netwerk vernieuwen, maar die bevinden zich meestal langs de kant van de straat, op palen of aan gevels. Om het hele project tijdig tot een goed einde te brengen neemt Telenet voor de duur ervan 250 nieuwe personeelsleden in dienst.
Kantooruren
De technici zullen de infrastructuur doorheen heel Vlaanderen vernieuwen tussen half acht ’s morgens en vijf uur in de namiddag. Mechelen, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Lint, Mortsel en Deinze komen het eerst aan de beurt. Tijdens het project zullen klanten tijdelijke hinder ondervinden. Per locatie hoopt Telenet de nodige aanpassingen op één dag uit te voeren, maar tijdens die dag, net als enkele dagen daarvoor en daarna, zal de kabelverbinding af en toe wegvallen.
Zakelijke klanten worden acht weken vooraf van mogelijke onderbrekingen op de hoogte gebracht. Residentiële klanten worden een week op voorhand ingelicht. Vanaf vijf uur ’s avonds moeten de onderbrekingen in principe stoppen, zodat klanten na het werk ongestoord kunnen surfen en tv-kijken.
De eindgebruiker zal in eerste instantie weinig merken van de verhoging van de netwerkcapaciteit van 600 MHz naar 1 GHz. Met de versterking wil Telenet het netwerk eerst en vooral bestand maken tegen de steeds groter wordende vraag naar datatrafiek. Op termijn heeft de aanpassing van het netwerk echter ook concrete gevolgen voor de klant. De internetsnelheid kan zo theoretisch opgetrokken worden tot 1 gigabit per seconde.
De Grote Netwerf brengt naast technische voordelen ook heel wat prestige met zich mee. Met de investering katapulteert Telenet Vlaanderen immers naar de top van Europa wat breedbandinfrastructuur betreft.