Nieuws

Verwijder ongewenste data van je systeem

Hoe langer je een computer gebruikt, hoe meer ongewenste bestanden zich ophopen. Met Wipe maak je daar ongenadig komaf mee.

Wie goed zijn weg in Windows en geïnstalleerde toepassingen kent, krijgt al die rommel heus zelf wel weg: van cookies over surfgeschiedenis en tijdelijke internetbestanden, tot een propvolle vuilnisbak, zinloze logbestanden en ingetikte zoektermen. Alleen moet je die informatie her en der bij elkaar gaan sprokkelen, kost het je heel wat tijd en dreig je een en ander over het hoofd te zien. Maak het je gemakkelijk en haal er poetsvrouw van dienst Wipe bij.

Je vindt Wipe op www.privacyroot.com. In twee versies dan nog wel: een gratis en een Pro. Deze laatste kost je zo’n 11 euro en heb je eigenlijk niet nodig. Het enige verschil is dat de Pro-variant de opgeruimde bestanden onherroepelijk overschrijft met een slim algoritme. Ik installeer in elk geval de gratis versie. Start je de tool de eerste keer op, dan krijg je de “kans” om via e-mail geïnformeerd te blijven. Neen, maar toch bedankt: ook zonder registratie doet Wipe wel z’n ding. Op mijn systeem wist het programma me al meteen te vertellen dat ik 2.621.865.659 bytes “elektronische afval” had verzameld. Zoiets maakt indruk.

[download_file]

Wie er zich wel heel erg gemakkelijk wil vanaf maken, hoeft nu maar de knop Verwijderen! in te drukken om zich even later van een opgeruimd systeem verzekerd te weten. Ikzelf ben iets wantrouwiger van aard en wil best wel weten welke overtolligheden Wipe zoal in het vizier heeft en dus druk ik eerst op de knop Details. Dat zint mij meer: er verschijnt een gedetailleerd en gerubriceerd overzicht met alle items die mogelijk overbodig zijn. Ik raad je in elk geval aan die lijst grondig te doorlopen en alleen de vinkjes te laten staan bij items die je daadwerkelijk wil verwijderd zien! Nu kan je met een gerust hart de knop Verwijderen indrukken.

Hoewel, ikzelf ben er pas helemaal gerust in als ik eerst een systeemherstelpunt maak en tevens in de wetenschap verkeer dat ik over een up-to-date back-up beschik. Maar goed, in principe kan er weinig verkeerd gaan bij het verwijderen van overtolligheden. Heeft Wipe inderdaad alles opgeruimd zoals gevraagd, dan staat de teller intussen netjes op 0 – tot wanneer je bijkomende items in de lijst aanduidt, natuurlijk. Overigens kan je altijd weer terugkeren naar de standaardselecties door de knop Defaults aan te klikken.

Je ziet, het opschonen van je systeem vergt met Wipe nauwelijks meer dan een paar muisklikken. Dat betekent echter niet dat je Wipe niet wat meer naar eigen hand kan zetten. In het hoofdvenster tref je namelijk de knop Instellingen aan en die geeft je toegang tot een aantal nuttige opties. Zo vind je in de rubriek Belangrijkste instellingen de optie Lancering Wipe met beheerdersrechten terug. Dat kan nuttig zijn als je op items botst die zich niet zonder zulke rechten laten verwijderen. Bij Wipe-agent leg je vast of je de tool bij het opstarten van Windows automatisch mee actief wil maken; ikzelf heb het niet zo op mee-eters begrepen en laat dit vinkje liever weg. Ook handig is de rubriek Aangepaste items, waar je zelf bestanden of mappen kan toevoegen die je automatisch mee wil opschonen. De rubriek Veilig verwijderen dan weer is… zoals gezegd voorbehouden aan de Pro-versie. Maar ook daar passen we wel een mouw aan.

Werk je met Wipe Free en wil je de verwijderde data toch grondig overschrijven? Dat kan altijd nog met een gratis tool als Eraser. Installeer de tool (bij voorkeur via een Custom Setup) en start die op. Rechtsklik in het venster en kies New Task. Druk vervolgens op de knop Data toevoegen en stip de optie Ongebruikte schijfruimte aan evenals Wis cluster tips. Duid wel de gewenste schijf aan – desgevallend moet je deze operatie voor andere schijven herhalen. Bevestig met OK (2x). Rechtsklik op de nieuwe taak en selecteer Run Now. Geduld is een schone zaak.

bestandendownloadshelpschoonmaaksysteemtipwipewissen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600