Google gaat kwantumcomputers bouwen
Als theoretisch concept bestaan kwantumcomputers al decennia, maar de echte doorbraak van deze supermachines laat voorlopig nog op zich wachten. Google wil de kwantumcomputer nu een zetje geven.
Het bedrijf kondigt aan dat het gaat samenwerken met natuurkundigen van de University of California, Santa Barbara (UCSB) aan een nieuw soort processor voor kwantumcomputers. Kwantumcomputers zijn gebaseerd op theorieën uit de kwantummechanica en doen hun voordeel met het ongewone gedrag van partikels op subatomair niveau.
[related_article id=”158901″]
Waar huidige computers werken met transistoren die binaire data afhandelen (nullen en enen) zijn kwantumcomputers gebaseerd op zogenaamde qubits. Die kunnen zowel een nul als één zijn of zelfs nul en één tegelijkertijd. De rekenkracht van een kwantumcomputer ligt daardoor exponentieel hoger dan van een conventionele machine. Typische toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld weersvoorspellingen en simulaties van kernontploffingen. Ook het Amerikaanse spionageagentschap NSA is erg geïnteresseerd in kwantumtechnologie om elke soort encryptie te kraken.
Onstabiele qubits
Helaas zijn qubits ook nog bijzonder onstabiel. Welke vorm ze aannemen, verandert bij de geringste schommeling in temperatuur of magnetisme. De wetenschappers van het UCSB doen volop onderzoek naar manieren om die problemen te omzeilen. Een oplossing die nu op tafel ligt, is het werken met supergeleidende componenten. Daarbij worden de computeronderdelen bijna tot het absolute nulpunt gekoeld, zodat de elektrische weerstand en de magnetische velden zo goed als verdwijnen.
Dit is al het tweede kwantumcomputerproject dat Google opstart. Het bedrijf werkt ook al samen met de Canadese startup D-Wave Systems, de eerste onderneming die een kwantumcomputer verkoopt. Zij hebben al één machine kunnen slijten, aan wapenfabrikant Lockheed Martin. Daarnaast staat er een D-Wave-machine op het hoofdkwartier van Google, voor een samenwerkingsproject met de NASA.
Microsoft en IBM mee in de race
Naast Google zijn onder meer ook IBM en Microsoft bezig met onderzoek naar kwantumcomputers. Dat laatste bedrijf publiceerde onlangs een paper met bijhorende video dat uitlegt hoe deze apparaten werken.