Ventilator overbodig met eerste 14 nm Broadwell-CPU’s
Terwijl de concurrentie nog ligt te ploeteren met 32 nanometer, en Intel duidelijk nog wat in z’n mars heeft wat 22 nanometer betreft, lanceert het bedrijf vandaag de eerste processors gefabriceerd met het 14 nanometer-productieproces.
Een kleiner proces resulteert niet alleen in kleinere chips waar meer transistors op passen, maar vooral in hardware die veel efficiënter is dan de vorige generatie wat de ratio stroomverbruik versus prestaties betreft. Het hoogtechnologische 14 nanometer-productieproces opent dus de deur voor een nieuwe generatie processors die veel krachtiger is dan de vorige generatie, zonder dat je toestel smelt onder de hitte van de chip.
Core M
De eerste CPU’s ontwikkeld met het nieuwe proces die van de band zullen rollen zijn de Core M-chips. Core M is een splinternieuwe lijn van Core-processors die de efficiëntie van 14 nm naar mobiele toestellen brengt. De CPU kan in de toekomst gebruikt worden in ultradunne laptops, maar is specifiek ontwikkeld voor hybride toestellen en tablets.
Intel vermoedt dat de relatief nieuwe hybride toestellen, die deels laptop en deels tablet zijn, genoeg reden vormen voor consumenten om de overstap te maken van hun klassieke laptop naar een nieuw exemplaar. Om die nieuwe hybrides aantrekkelijk te maken moeten ze echter dun blijven maar toch ook de prestaties van een laptop kunnen neerzetten, en daar dient Core M voor.
Ventilator
De mobiele processor heeft een TDP van 4,5 watt, wat ervoor zorgt dat de chip fris genoeg blijft om een ventilator overbodig te maken. Dat zorgt voor lichtere toestellen die niet dikker hoeven te zijn dan negen millimeter, wat op zijn beurt de deur opent voor nieuwe laptop- en tabletdesigns.
Verder is Core M niet gewoon een processor, maar een volwaardige SoC waarvan een groot deel gereserveerd is voor de grafische component: de Intel HD Graphics 5300. Core M lijkt dus met overtuiging de concurrentie aan te gaan met Qualcomms Snapdragon S805 en S800, en dat steekt Intel niet onder stoelen of banken.
Integendeel, Intel gaat er prat op dat zijn chip beter is dan de Snapdragon. De prestaties zouden een stuk hoger liggen, en bovendien zijn toestellen met Core M volledig compatibel met he hele Windowsgamma. Dat Core M een heel stuk duurder is dan de Snapdragons, daar hoor je Intel niet over. Je zal de SoC in ieder geval niet snel terugvinden in toestellen onder de 700 euro.
Drie smaken
Core M bestaat initieel in drie varianten: 5Y70, 5Y10a en 5Y10. Alle varianten tellen twee cores met vier threads. De 5Y70 heeft een basiskloksnelheid van 1,1 GHz en een turbokloksnelheid van 2,6 GHz. Bij de 5Y10a en de 5Y10 liggen die snelheden op respectievelijk 0,8 GHz en 2,0 GHz. De CPU’s hebben alle drie dezelfde grafische component, net als 4 MB L3 Cache.
De prestatiewinst van Core M 5Y70 tegenover de Haswell i5-4302Y (op 4,5 watt) is onmiskenbaar: Productiviteitsscores gaan er met 12 tot 19 procent op vooruit, en aan de grafische kant scoort Core M tot 82 procent beter. De autonomie krijgt een boost met 50 minuten tot meer dan anderhalf uur, al naargelang de activiteiten die je uitvoert. Die sprong vooruit is volledig te wijten aan de implementatie van 14 nanomter.
Frisser maar trager
De Core M 5Y10 heeft op het eerste gezicht dezelfde specificaties als de a-variant, maar krijgt daar een configureerbaar TDP bij. Fabrikanten kunnen met andere woorden het wattage van de chip aanpassen om zo de temperatuur van de CPU laag te houden en dunnere toestellen te ontwikkelen. Daarmee moeten ze echter oppassen, door het wattage naar omlaag te halen dalen ook de prestaties van de chip, en het valt te betwijfelen of consumenten blij zullen zijn wanneer ze ontdekken dat hun hybride toestel met een Core M 5Y10 slechter presteert dan andere toestellen met dezelfde processor in.
Core M biedt nog geen spectaculaire prestaties voor de hardware-enthousiasteling, maar met de lancering van de chip start het 14 nanometer-tijdperk. Het ziet er naar uit dat Core M verantwoordelijk kan zijn voor een nieuwe generatie van dunne maar krachtige hybrides. Wat Broadwell in de toekomst in petto heeft voor de CPU-wereld, valt nog af te wachten. Voorlopig blijft het 22 nm proces verder doorlopen, en heeft de i-reeks van Intel nog lang niet afgedaan.