Nieuws

De belangrijkste voorlopers van de Apple Watch

[Update] Geloof het of niet, maar de Apple Watch is geen nieuw idee. Al meer dan tien jaar experimenteren technologiebedrijven met slimme horloges. En dat leidde soms tot verrassende resultaten.

Noot: Na de presentatie van Apple later op deze dag hebben we de naam iWatch in dit artikel aangepast in (Apple) Watch.

2001: IBM Watchpad

[related_article id=”158256″]

In 2001 bouwden IBM Research en horlogefabrikant Citizen een slim horloge dat op Linux draaide. Het idee was om aan te tonen dat het toen nog vrij recente OS echt op alle mogelijke apparaten gezet kon worden, van enorme servers tot piepkleine horloges. Het apparaatje had een QVGA-scherm (320 x 240 pixels), bluetooth en een accelerometer. Het draaide op Linux 2.4 en ging met een volle batterij enkele uren mee.

Nog een andere notoire smartwatch uit die dagen was de Matsucom Onhand PC, die over een agenda-app beschikte, een adresboekje, een nota-app en vier spelletjes. En een minuscule joystick om te navigeren.

2002: Fossil Wrist PDA

De Fossil Wrist bestond in een versie voor Palm en Pocket PC en had 190 KB aan geheugen. Je kon 1.100 contacten opslaan, 5.000 taken, 800 afspraken en 350 memo’s.

Het apparaatje uit 2002 bewees dat je alle functionaliteit van een PDA (weet je nog?) kon overzetten naar iets wat je gemakkelijk aan je pols kon dragen. Fossil maakte nog enkele andere smartwatches in die periode en is nu met Intel aan een nieuwe generatie slimme horloges aan het werken.

2006: Microsoft Spot

Uiteraard bemoeide ook Microsoft zich met smartwatches en wel als onderdeel van zijn Smart Personal Objects Technology-programma.

Zoals een Microsoft-topman het toentertijd zei: “Stel je eens voor hoe handig het zou zijn als je een alarmklok had die niet alleen overal de exacte tijd kon geven en zich automatisch aan de tijdzones aanpaste. Maar die je ook kon wekken met je favoriete muziek in WMA-formaat. Die informatie kon geven over wegomleidingen op je reisroute. En die dringende berichten kon afleveren.” (Yep, muziek in WMA-formaat, dromen we allemaal van).

De informatie werd naar het horloge doorgestuurd met radiosignalen die in honderd Amerikaanse steden werden uitgezonden (en enkele in Canada). In het polsbandje zat daarvoor de benodigde antenne. Er zat een abonnement bij op MSN om nieuws te lezen op het schermpje. Wie nog wat extra betaalde, kreeg via MSN Messenger ook toegang tot de twee komende dagen op zijn Outlook-agenda.

De horloges waren, niet geheel onverwacht, geen groot succes. Ze waren te groot, moesten te vaak worden opgeladen en op het kleine scherm paste bijna geen informatie. In 2008 werd het SPOT-project ten grave gedragen. Er zijn geruchten dat Microsoft aan een slim fitnessbandje zou werken, maar voorlopig blijft dat bij geruchten. 

2007: Sony Ericsson MBW-150

Ondanks het floppen van de SPOT bleef de appetijt van de telecomindustrie voor slimme horloges ongeschonden. Omdat telefoons almaar slimmer werden, begon het idee te rijpen om de smartwatches aan zo’n telefoon te koppelen.

Dit is de Sony Ericsson MBW-150, hij kon aan een Sony Ericsson-telefoon gekoppeld worden via bluetooth en beschikte over een oledschermpje met één lijn informatie. Als er een telefoontje of sms’je binnenkwam, begon het horloge te trillen en kreeg je het nummer van de beller of verzender te zien.

2009: Samsung S9110

Dit is een van de meer ongewone slimme horloges: een exemplaar dat ook dienst deed als telefoon. De Samsung S9110 was indertijd ’s werelds dunste smartphone (12 millimeter), had een aanraakschermpje van 1,76 inch, bluetooth en ondersteuning voor e-mail en mp3’s.

Je kon het kleinood met je stem bedienen en het had 40 MB intern geheugen.

2010: iPod Nano

Wie zei daar alweer dat de Watch het eerste slimme horloge van Apple was? Fout, in 2010 was het al perfect mogelijk om een polsbandje aan je iPod Nano te bevestigen zodat je hem als horloge kon gebruiken.

2011: Wimm Watch

De Wimm draaide op een aangepaste versie van Android en was eigenlijk meer een ontwikkelaarstoestel dan een echt consumentenhorloge. De bedoeling was om een soort ecosysteem rond het apparaatje op te starten, iets wat nooit gelukt is.

De Wimm werd enthousiast ontvangen, maar in 2012 liet Wimm Labs weten dat het, wat betreft zijn technologie, een “exclusieve en confidentiële relatie” was aangegaan. De verkoop werd dan ook gestaakt. Later bevestigde Google dat het het bedrijf had overgenomen. 

2012: Sony Smartwatch

Dit is een van de horloge-achtige slimme apparaten die Sony de laatste jaren op de wereld losliet. Het is een tweede scherm voor je Android-telefoon en je kunt er mails, tweets en sms’jes op lezen.

2012: Pebble

Een van de meeste bekende iconen van de huidige generatie slimme horloges is waarschijnlijk de Pebble. De Pebble begon als een Kickstarter-actie waarvan het doel was om 100.000 dollar op te halen. Het werd ruim 10 miljoen dollar.

Het apparaatje is compatibel met iPhones en Android-telefoons (vanaf Android 2.3), maar niet met Blackberry of Windows Phone. Je krijgt op het scherm berichtjes over binnenkomende telefoontjes, sms’jes, kalenderherinneringen, Facebook- en Twitter-berichten en iMessage-boodschappen.

2013: Martian Passport

De Passport van Martian Watches kan je bedienen met je stem. Hij fungeert prima als luidspreker voor je smartphone (je kunt er dus mee bellen), maar je kunt er bijvoorbeeld ook Siri mee bedienen.

2014: Motorola 360

Met de koms van Android Wear, dat bedoeld is om slimme horloges beter te laten samenwerken met slimme telefoons, kreeg de markt voor smartwatches een nieuwe impuls. Voor meerdere fabrikanten was het ook een startschot om deze markt serieus te gaan exploreren. 

De Android-gebruiksinterface wordt radicaal ingeperkt in Android Wear, vooral omdat horloges kleine schermpjes en batterijtjes hebben. En de gebruikers worden ook niet meer om de haverklap lastiggevallen met meldingen. Het systeem bouwt verder op de notificaties van Android-apps, maar houdt meer rekening met context en de plaats van waar de gebruiker zich bevindt. 

2014: Sony Smartwatch 3

Net zoals de Motorola 360 draait de Sony Smartwatch 3 op Android Wear. Hij heeft een ingebouwde microfoon, accelerometer, kompas, gyroscoop en gps-sensor. Zelfs zonder gekoppelde telefoon heeft hij dus zijn merites. In zijn opslaggeheugen van 4 GB kun je afspeellijsten synchroniseren en je kunt een bluetooth-koptelefoon aansluiten.

2014: LG G Watch R 

Dit horloge van LG moet later dit jaar op de markt komen. Ook deze draait Android Wear. Zijn Snapdragon 400-CPU tikt aan 1,2 GHz en beschikt over 4 GB opslaggeheugen, 512 MB RAM en een batterij van 410 mAh. Het volledig ronde scherm is 1,3 inch groot. Hij heeft verder een gyroscoop, accelerometer, kompas, barometer en hartslagmonitor ingebouwd.

2014: Samsung Gear S

Het Zuid-Koreaanse Samsung is de laatste tijd een van de meest actieve spelers op de markt van de slimme horloges. Recente modellen zijn onder andere de Galaxy Gear, de Gear Fit, de Gear 2, de Gear 2 Neo en deze Gear S. De Gear S (eerste indruk) kan ook zelf telefoneren, zonder dat hij aan een smartphone gekoppeld is.

Volgens critici is het apparaat ongeveer even krachtig als een iPhone uit 2007. Wat vooral duidelijk maakt hoe zeer de technologie weer kleiner geworden is in zeven jaar tijd.

2014: Garmin Vivosmart

Alle aandacht mag dan wel naar slimme horloges gaan, in de verkoopcijfers worden ze nog compleet in de vernieling geholpen door fitnessbandjes. Hoe deze twee markten de komende jaren zullen evolueren en naar lekaar toegroeien wordt een interessant schouwspel.

Deze Garmin Vivosmart combineert alvast functionaliteiten uit de twee kampen. Je kunt er alle mogelijke gezondheidsstatistiekjes op bijhouden, maar hij laat ook zien wie je gebeld of gesms’t heeft, wat je volgende afspraken zijn en welke mails op je liggen te wachten. Daarvoor is hij uitgerust met een ‘verborgen’ oledschermpje dat oplicht als je er twee keer op tikt. 

appleiwatchnieuwsslimme horlogessmartwatchwearables

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600